養柴犬真係要拎牌 或者列為危險品種

398 回覆
1204 Like 64 Dislike
睇性格
我兩隻貓,一隻成日想岀街,一隻唔肯
唔逼,佢哋想點就點
哥基好可愛
想問有無養緊哥基既人答到依個品種本身係咪都乖唔會好惡死?
點解打隻狗
隔離屋有養
佢日日都訓係個前園草地
佢見到我泊低車都會行過嚟等我摸佢
好多狗主都係自9私, 唔綁之餘又放任佢走埋去人地身邊
"哎啊,唔駛驚架 佢唔咬人架" 一句大晒, 唔顧及其他人感受
好惡 同時有啲小聰明 唔識教好易比佢玩

咁我都係養貓算
可以答到你都係撞手神 我嗰隻就咁啱係善良的狗 好淋善好怕事 除咗去寵物公園會吠兩吠 基本上佢feel到其他狗有攻擊性會即時嚇到彈開 但係都見過其他哥基好惡好有攻擊性 應該都係睇識唔識教同埋睇隻狗天性
三頭基
點睇啲鄰居話出街放狗好自私
啲尿落地下用水沖都好污糟
啲鄰居成日屌話整污糟地下
日本 秋田犬多唔多人養
有次香港見到隻 好得意唔會嘈,主人坐係度食野佢坐地下,反而店內其他啲細狗吠緊
柴九真係好撚煩
係咪越細嘅狗,越驚人恰佢,所以越係吠
不過好似冇乜見過貴婦狗鳩叫
真呀, 我都覺得好多主人係代入人黎諗野
識人話唔可以鬧要同佢講道理, 仲要勁講bb話
當然唔係話要勁打勁鬧, 但佢係狗唔係人, 狗係需要堅定既界線同強勢啲既leader
乜野可以, 唔係唔得, 要俾佢知得好清楚
我養Dingo
咩狗都唔怕
我都喺香港見過秋田 比我想像中乖
其實唔好針對柴犬啦
根本好多品種既狗天生都好強攻擊性
大隻既雪橇 Husky 細隻既芝娃娃都係

但同時又好奇怪 你去狗公園/荃灣南豐紗廠行下
好多狗都好乖 最多係吠下嘈下
都見唔少柴犬係果到玩

其實真係好睇識唔識教
柴犬根本係狗界白卡狗
我放狗係咪都話佢會咬
見過一隻惡撚到仆街 應該柴犬同埋秋田都係難教啲
利申亂鳩估
貓唔鐘意陌生環境唔鐘意離開自己boundary
就算會出街嗰啲通常都有特定散步路線同去嘅地方
有研究話寵物貓(講緊外國啲人放養開俾佢哋自出自入嗰啲)
正常出街散步個活動範圍最多可以去到半公里外
而大部份基本上每日都會出吓去
即係話對於隻貓嚟講佢日常生活嘅範圍其實唔止你間屋
而係你間屋加方圓半公里嘅範圍隻貓都會consider為自己「屋企」
所以點解外國啲貓或者香港啲放養貓喺條街度都咁輕鬆自在就係咁解
相反香港因為居住環境問題
你隻貓日常活動範圍大部份時間都只係喺你屋企入面
根本唔會有時間有機會俾佢自己每日探索慢慢拓展新領域
所以佢唔會覺得你帶佢出去嗰條街係自己地頭
對佢嚟講其實一出屋企門口已經覺得離開咗自己boundary
然後覺得不安所以叫
柴犬=
日本大城市以外就多人養柴犬
珍!無聲狗,咬完再吠,大部份主人都唔識教
秋田仲惡過柴?
我見人地果啲好friendly
想養番隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞