養柴犬真係要拎牌 或者列為危險品種

398 回覆
1204 Like 64 Dislike
其實任何狗都係啦, 主人唔識教就仆得街
我自己養柴, 由細到大對佢勁嚴, 到而家大個左勁乖勁痴人
出到街啲狗吠佢㗅佢都冇反應, 有時仲以為人地同佢玩調返轉到我驚佢比其他狗咬
真,我自己所見都係咁
我諗係因為工人姐姐當放狗係工作之一
反而唔會投入過多感情,會控住隻狗
「唔好停低,我重要趕返去煮飯」
咁樣聽起上來好似好唔人道
但其實睇下Eric 教狗就知,係要控住佢地先啱,隻狗先反而安心穩定
俾啲自信
我自己覺得人既情緒狗係sense到 X
我自己覺得人既情緒狗係sense到 O

呢樣野Eric 講過既,你見佢教人放狗要有自信,見到其他狗埋來都唔可以怕,你要有保護好自己同自己隻狗既信心,咁樣反而隻狗會stable,最終大家和平

相反你驚驚青青,隻狗都會發神經,隨時trigger 到佢主動吠/攻擊先,結果你本身驚想避開危險反而弄巧反拙製造出危險
識養一定養金毛
無話主人無問題
但同時柴係比較大比例係有問題
二個問題可以共存

頭盔: 我知每隻狗都係獨立個體,柴都有細膽怕事溫馴既,但普遍來講,柴犬比例上真係唔少性格惡劣,有埋個垃圾主人就更加惡化
agger 主要都係d主人唔識教
一早都講左無養狗經驗既其實唔適合養柴
勁多人見佢可愛就走去養 養完又食唔住隻狗
香港人又唔係個個有時間日日放2次 隻狗太多energy好難唔曳
要睇男主人定女主人
我自己嘅心得只限由BB開始養嘅主人
先決條件就係永遠都要惡過佢
柴犬DNA仲有狼群天性係入面, 佢會認大佬, 如果你惡過佢等佢知你係族群leader就會容易控制啲,
佢反抗或者E牙兇你嘅話, 你都唔可以縮, 直到佢放棄抵抗為止,
因為柴犬好硬頸, 所以係長期戰黎
仲有一樣心得就係千祈唔好聽啲人講話唔好打狗, 適當嘅打對教導柴犬係有用, 當然前提係唔好打傷佢
無用,外國多數用槍
但甩毛甩到仆街
不過係得意
注意濕度+運動夠就冇咩問題
社交好緊要
成日去開南豐紗廠呢個狗界老蘭嘅地方
啲狗通常好淡定
如果見會好惡係咁吠都係少出街嗰啲
睇ig story我個friend日日屌自己隻柴犬係mk仔,又咬爛屋企啲嘢,我就知柴犬唔撚養得
基因問題
特別多痴線佬

但又勁多人養
我本身都冇養狗經驗, 一黎就挑戰養柴, 一樣教得好地地
其實係責任心嘅問題, 養之前做功課已經知柴難教,
我做定晒心理準備就係如果我教佢唔好, 佢咬傷人/ 狗, 個後果好嚴重
所以佢由細到大一唔乖就鬧, 鬧唔聽就打, 一E牙就掌咀
我真係落手打就好少, 但係大聲喝(要真係惡同堅定, 唔係"no no ar~")
或者佢兇你嗰陣襟低佢係有既
同埋你要好堅定
例如BB嗰陣我地食飯, 佢會係咁黎吠你爬你, 想你分啲佢食
要好堅定, 唔俾就係唔俾, 太過份就喝停
耐左之後佢知道係唔work, 呢個係規矩, 佢只會好乖咁係飯枱底伏低
屋企有啲長老細個縱怇, 抵唔過佢煩就俾, 依家隻狗就揀人黎蝦
呢啲係咪專咬春袋
好彩屋企冇長老
個衰仔反叛期果陣我先打得多,其他時間都好少
除非咬爛屋企野,我就會喝佢+輕力打patpat, 佢就即刻死狗咁伸手比我叫我唔好嬲然後我仲要繼續扮嬲鬧多陣先得
香港個啲近親繁殖
好多都弱智
貴婦 史納莎呢啲放生就死硬
人地個po講緊柴犬都要俾你呢d狗都未掂過既反社會毒撚騎劫發表偉論
呢隻野係外星生物
我都覺 通常佢節目十有八九個主人都係無乜Energy啲狗跟住神經質
佢都大佬級
佢未必搞人,但傷害傢俬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞