養柴犬真係要拎牌 或者列為危險品種

398 回覆
1204 Like 64 Dislike
人同狗/貓其實已經係共生關係啦有咩自唔自私,大家各取所需

呢個世界有咩動物唔自私架,海豚都識用魚黎打飛機啦,只不過人類有道德觀,盡可能都唔會將快樂建築係人地痛苦之上
我懷疑呢段野係邊牧自己打出黎 邊牧醒到玩返人轉頭
啲癲狗真係.......

啱啱行開咗一陣啫,點解會有呢段嘢岀咗嚟
一定又係隻衰狗
屌啱呀 養狗當佢人咁養只會害咗自己同埋害咗隻狗

我女朋友嗰邊有隻poodle,屌佢屋企人當佢人咁樣,出街或者喺屋企吠只係識得用bb語講nono ah ,每次一有人返屋企又係咁吠,一有人㩒鐘又吠。

出街見到其他狗聞佢唔鍾意既話又會想咬人哋,又係講nono ah

我有時會帶我啲唐狗上佢到,佢屋企人係到既話屌你吠撚到世界大戰咁,然後又係講nono ah, 我對唐狗係你既兄弟黎架blah blah blah 一堆廢話

成間屋得我會鬧佢同打佢,細細力打屎窟咁,但其實已經可以令佢好乖, 屌你得我同條女係到既話佢就會啞撚咗咁,甚至佢會同我對唐狗一齊瞓覺

之前佢隻poodle有護食問題,屌我以為有幾嚴重,凶一凶佢話比佢知我係大佬就已經無再護食
唔怪得果度咁痕 應該好多塞
你肯為佢晚年付出就得,晚年佢地好慘
養八哥囉
成條戇鳩咁
有幾狠
有無人養臘腸見啲長毛嗰啲好得意
就好似不停串鳩班癲狗咁樣
要不停教訓佢哋
因為貓叻過狗
所以咪話唔好針對單一品種
其實狗有時扭下計好難免, 佢係生物, 唔係入command既機械人
好似依家落街太熱, 佢扭計唔想行, 想早啲返上去
呢啲位我都會明白同妥協
但係有一啲界線係真係要堅守, 唔做得既墅, 就要清楚俾佢知道

真係唔知點解依家養狗有一堆人講到(合理範圍內)打鬧係罪大惡極咁
你當佢係仔女無問題
但佢真係唔係人類, 唔識聽道理丫嘛
金毛
拉布拉多同德牧都好得意
鬼咩 大把主又唔帶隻狗出街 日撚日困住係屋企
街都無得落 見到陌生人/狗咪特別大反應

以下TVB片自己揀入唔入
https://youtu.be/NrqO-91fTcs?si=GvmXM_Kq0pf2f5go

北京狗都出名惡 個主人又唔教又唔帶狗狗落街放電
最後咪一樣控制到
最自私係屙到周圍都臭
忍唔住了
點解啲廢狗咁鍾意圍埋取暖?
淨係識得吠
比熊 都閪?
金毛都教唔掂就唔好養狗喇不如
狗既品種同主人識唔識養都有影響
有D狗品種出事機會本身低好多
但無心養/train既主人,你俾金毛拉布佢養都係會有行為問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞