[台灣] 台灣旅遊集中討論區 (15)

974 回覆
5 Like 5 Dislike
仲有平,夠飽肚,會覺得唔應該值咁平價。啲錢又好使好多
點解啲找換店可以仲平過即時個匯率?
鹽田冇乜野睇
台南直接市區食食食算啦
特衰
係呀 回程機票佢要睇
上次買左單程機票 因為我過去搞居留有排唔返香港 佢都唔比我上機 即刻要係櫃台買張回程先比我上 後尾一到台灣即時取消左張機票
士林家陣好伏
本來都只係正正常常有d野行下
外父未沒去 諗住同佢去一次
家陣士林市場裝修 ,勁多店無開
連已前果種熱鬧都無埋
正正常常去饒河/寧夏 算喇
究竟幾時先裝修好 2月去都裝修緊
台灣人做嘢冇咁快,唔好期望好快裝修好
星宇老闆雄心萬丈,我估佢起碼唔想輸俾長榮先

https://www.bnext.com.tw/article/73242/starlux-2022q4
去台北首選一定係有得係台北車站寄行李既果幾間航空公司,時間上鬆動好多
再者UO你加埋DLC其實同傳統航空差唔多
CX係咪都有得台北站check in
係,印象中 國泰,中華,長榮,星宇都有
寄完行李之後入機場可以唔洗咁急
星宇 一試成主顧
仲有台灣係街係舒服過香港,因為人的因素
都真既自問喺香港出街路人甲咁款自覺都幾閪口閪面,待人接物都有既
喺其他地方係唔同啲,人開心啲,會主動幫下人,多謝前後比平時香港多幾倍
有d香港人(中年-老年)成日插隊,個次一返到黎就俾人插隊
至少台灣人中老年人坐公共交通工具好少會開大個喇叭睇片 依樣已經贏左香港
真,坐車啲人好靜唔會講嘢播野大大聲
我唔敢講,完全冇人會嘈 但係比例上一定少過香港好多
利申住台北 無車 出入大多都係坐公共交通工具
8 月頭獨遊
諗住揀一日去十分瀑布+貓村(應該熱死
交通上係咪全程台鐵就ok ?
台北有咩好食既推薦
Yes 用悠遊卡直接拍卡就得唔駛買飛
感謝
搭單問,十分瀑布嗰邊會唔會有的士?
唔想行返轉頭去火車站,又要等台鐵去貓村
十份瀑布好似唔喺馬路旁邊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞