[台灣] 台灣旅遊集中討論區 (15)

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
hkd黎
我中銀同匯豐提款卡都一樣係50港紙
你睇吓呢個po幫唔幫到你 但唔知up唔update
https://www.hongkongcard.com/forum/show/42358?page=1
恆生3萬上限只係收左40
得mox 算唔算
mox 每次提款 跟 Master card rate ,
再收 $30 + 1.95% 手續費。
姐係仲唔抵..
有 SC 銀聯就用。
以為mox都計sc
SC 有股份,不過都仲係兩邊獨立。
去到就有肉泥買 真係睇貓 我試過無野餵都比貓圍 係咁摸
猴硐站落去地面去番商舖個邊方向,
轉右就有檔口賣肉泥。

我前排去左十分,九份,
我個女諗住探下貓咪。
所以番轉頭中途停猴硐,
去到站時有隻貓趴係長凳度。
我老婆先氹下貓再影相,
跟住我個女再摸嘅時候就突然出爪。
好彩我個女縮得切,不過都爪到些少,
我個女驚就走,不過都嚟度落去行過轉,
影下相就買啲紀念品就去九份。
所以大家去到摸下貓咪時就小心啲。

去到最尾個日就帶去緬因貓 café 補數,
不過阿女話唔夠喉想再去。

不過貓村肉泥比外面買貴
係台北去超市買會平靚正
大家都要小心 摸貓真係要慢慢

見好多人太興奮太大動作都會影響到啲貓貓
最好近距離慢慢觀察下 比拳頭佢聞下先 做奴才係咁
無計貓太有性格

等貓星人寵幸唔係咁易 最好直接課金用肉泥引誘

係咁拍佢patpat 好有成功感
我哋都知啲野貓要摸下,𠱁下先,
我老婆熟開貓,所以等佢𠱁下先。
佢摸就無嘢,影埋相。
不過到我女慢慢摸嘅時候就突然出爪。
所以好難講,不過分享番經歷小心啲。
本來我都想落去買肉泥,
不過我老婆同女話唔想我買就算,
所以周圍行吓食啲嘢買少少嘢就走。
人夾貓 貓夾人 真係好難講 提大家小心啲都係好事
我覺得都幾治癒 可以減慢節奏 香港生活太過急促
係呀,阿女對呢次經歷有啲唔開心。
不過大個女就好快冇事,
我哋係驚阿女隻手驚有菌受感染,
都好彩隨身都有帶膠布,係無帶碘酒,所以去樓下廁所洗左手先,
就去附近舖頭坐低貼膠布。
不過台灣就真係好有人情味,
間舖老闆見我幫阿女就貼膠布,
我都未開口問有冇消毒藥水可以借,
就二話不說先幫阿女個傷口消毒,
然後就幫手貼膠布,真係窩心。
食埋雪條,咩唔開心都唔記得晒。😅
去咁多次台 都覺得大部分人都好熱情
台北可能差啲 因為生活壓力都大 有啲似香港
台中人遇過嘅都好好 好nice

阿女大過再慢慢接觸多啲小動物 會好好多
我覺得多啲去台都好 仲有台東/中/南 玩
多景睇 心曠神怡 治療心靈啊
去高雄睇演唱會 三日兩夜住邊同去邊好
萬豪啦
西門町依家啲夾公仔鋪好似執咗最少一半開哂啲影相鋪
上個星期快閃完台北
剩係覺得少咗好多台灣嘢食
阿宗 茶飲舖喺度既
但更多係韓國菜 大陸菜 同埋零售舖
萬豪
想問下去台北夜晚落club 係唔係住大安區 信義區最方便
我覺得差唔多
G star?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞