[台灣] 台灣旅遊集中討論區 (15)

974 回覆
5 Like 5 Dislike
台北call車/的士用咩apps? 都係Uber多?

會唔會好貴/好難搵?
Uber taxi,好易call到,今次去用左幾次
都好 短途用黎駁腳都好

岩岩用Uber taxi睇到台灣taxi都唔係好貴
平過香港少少掛,但唔係台北or高雄都係靠佢,因為唔識搭巴士
我預黎去南機場夜市 都冇一個鐵路站近

我發覺台灣鐵路多線 但是d站都唔算近大路景點
南機場我好似都係行過去,但好似冇乜特別。士林or寧夏仲豐富加方便
你今日仲喺唔喺台北
西門站搭20號巴士

Download定個app睇時間同站牌位置
有時同一個名但D站分開幾個位
有無人試過台南叫uber
應該會經過台南但唔會stay台南
想去鹽田鹽山果邊,包車好似好唔抵
但唔知咁遠路,uber接唔接
試過係台南市中心call Uber去四草個邊
去個程有司機接 但返嚟就無啦
不過鹽田個邊仲遠 所以我都唔肯定
之前係咪有人話試過send email訂饗饗
上個po有連登仔介紹果間夏慕尼好正
今個trip入面最正係佢 環境又好 野食又ok
埋單1700台/1位 我book左忠孝店
CP 好高
有冇人試過搭國泰去台北online check in 唔到?入埋台證number 都唔得
我好耐之前都係咁 只好乖乖地早啲去排隊
我渣住本地唔承認嘅護照,
都可以 online check in .
只係要乖乖地排隊拎登機證同寄行李。
你哋係點樣唔可以 online check-in ?
第一次聽要入入台證
但之前聽聞有人入台證當visa入係ok嘅
我嘅Online check-in指 直接喺電話拎到登記證 直接入到禁區
登機證
不過我係好耐之前 唔知而家咩情況
因為嗰陣我成日都要去台灣,我又冇行李
BNO 定 特衰 ?
唔得 佢一定要睇入台証 同埋回程機票
台灣法例
而家唱錢係咪都係去到台灣用atm㩒錢最抵?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞