香港財赤問題係吹大咗,未來最少10年都唔會有事

126 回覆
50 Like 173 Dislike
同意,所以暫時唔需要振興香港經濟住
香港夠人 去日本
屌任何地方嘅外匯儲備都會分支持貨幣基礎組合同投資增長組合好無

如果你自己都唔會全副身家唔理日常生活需要拎曬黎做投資,點解你會assume一個經濟體嘅主權基金會咁做
講中国爆都講成10幾廿年 如果好似樓主咁講 政府只係低能 唔係弱智
其實真係搵隻狗做特首都可能捱到10幾20年
不過最重要一樣野係 中国而家唔掂
呢個政府要用好多花式洗錢輸血畀大陸 呢一個未知數 真係仲財政獨立咩
經濟好同差有好多因素影響,包括貨幣政策,政治環境,產業興衰,人才儲備,政府政策等等
但對香港黎講,其中一個影響最大既因素一定係匯率
息低未必一定代表經濟就等於好
但減息一定對香港經濟係重大利好因素
全世界都用美元但唔係全世界都好似香港咁玩聯繫匯率
連新加坡都容許坡紙有一定浮動空間
香港個問題除左聯匯外仲有冇任何縱深,本地產產品基本可以忽略同埋冇天然資源
90幾%都靠服務業,所以匯率影響對佢特別大
所以不嬲都反對明日大嶼
本身個原意係廢嘅
唔好浪費金錢
清心水清,有一部份已經swap做人弊,當中嘅操作全無透明度
財赤仲擴大緊今年仲賣唔到地
連登仔不願看到
佢以為全部做定期
唔知咩叫基金
利好咩?樓市?
Big 4 炒人係因為美元息高咩?
日本,台灣股市狂升係香港一渾死水又係美元息高?
香港評級係aa+ 仲高過英國
點解連登又唔驚英國玩撚完
一萬億港紙外匯基金票據呢?呢個都係香港身家黎
同啲AA一樣 以為香港通番關 就股市大陽春 點知仲差左
咪就係,憑本事借既點解要還
D幾百萬淘返黎既氣球都可以留畀下屆用
港元一樣高息
要多啲外匯儲備穩定聯繫匯率
佢自然縮開支㗎啦

縮對你九等公民嘅開支,唔縮長官
你計漏啊爺財困, 兒子搵錢爺享福
至於支出,香港政府係低能,但唔係弱智,見到年年都冇賣地收入,佢自然縮開支㗎啦

可能依家冇人敢多講,但"國安"開支未來都會係黑洞,第一鑊一野提左百億,之後幾多個百億冇人知,而呢d係唔會有得審計
睇下老人兩蚊,政府自已認"濫用"到盡都係多兩億幾,理論上只係零頭,當福利駛左佢都好少事,十幾年前唔會多講,依家咁都要想cut,可以睇到特府自已先至最驚福利支出
另外好多師兄都指出,聯匯需要大量外撐住,而明顯政治因素係唔容許你脫勾,人民幣可以經港元用穩定匯價"出海"係"國家比你的任務",同經濟係完全無關,但就可以使你冇可能"四萬億走去做定期"
香港依家係政治主導,任何野脫離政治因素就無得解釋
由治及興好野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞