香港財赤問題係吹大咗,未來最少10年都唔會有事

126 回覆
50 Like 173 Dislike
之前吹到話有事,係計漏咗一樣嘢,係美元利率可見將來都會係高企,同埋香港個底係夠厚

外匯基金有四萬億,就算做定期都有五厘,所以五厘回報絕對冇問題,即係話每年最少有2000億投資收入,足夠抵銷冇賣地收入

至於支出,香港政府係低能,但唔係弱智,見到年年都冇賣地收入,佢自然縮開支㗎啦

仲有大陸人民幣長遠下跌,大量產能輸出通縮,香港大部份入口只會越嚟越平,所以開支都會平咗

你要吸引人留意你追擊港紙,外匯基金最少要跌到二萬億,加上政府管制嚴咗,追擊港紙會更加有難度

所以香港啲錢係有排搣,最少10年都冇問題
難得唔鳩up
任何問題,只要可以留給下屆,都不是問題
不嬲都認真
直接嫌而家駛太少錢開太少位

應該全部公務員跳三個Point
如果美國搞9你呢
想知你4萬億個5厘息係搵邊個銀行去做定期
仲有大陸人民幣長遠下跌,大量產能輸出通縮,香港大部份入口只會越嚟越平,所以開支都會平咗

唔同意,忘記咗大愚同北都?
加關稅囉
等睇美國通脹爆升
你唔識投資,費事搞精你
所以收支平衡係咪冇財赤係三年後,已經唔關波叔事。
你講得啱!
係無大問題
但大家想要增長,你食積蓄食下食下咪無囉
政治零分又鳩up
唔好問埋啲柒問題
仲想增長咁大想頭
依啲之後會縮㗎啦
佢係低能,唔係弱智
玩撚完㗎啦,慢慢離世係最好嘅結局
上年外匯基金已經去到5.2%回報率,唔係外匯基金有咁嘅回報可以拎幾百億分帳俾政府,咁上年財赤就再多幾百億啦
我次次都話起碼玩到10年起

發債大把廢老買

加稅,香港大把稅可以加

必賺?
定期就必賺,問題係邊間敢接咁大額
你知唔知全球國債市場有幾大?
你知唔知外匯市場有幾大?
我意思唔係話外匯基金必賺啊,而係樓豬話將3萬幾億放晒去做5厘定期就可以解決財赤啊嘛,但現實係外匯基金已經做到5.2厘回報但政府財赤依然係年年起過千億,即係依家已經係最好情況遲啲只會更差
以往外匯基金係咪完全冇收益?額外多2000億抵銷冇賣地收入?
點解唔依架攞曬黎做定期?存款保障80萬?
外匯基金有四萬億,就算做定期都有五厘,所以五厘回報絕對冇問題

散戶就話有得做定期

個銀碼去到4萬億無銀行可以做定期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞