香港財赤問題係吹大咗,未來最少10年都唔會有事

126 回覆
50 Like 173 Dislike
做緊定期時被人狙擊咁點算
選舉?
但外匯基金唔知有幾多買左人民幣債喎
你只可以做一份定期?
成班弱智,外匯儲備收益是用來保住儲備不好俾通脹食左,5.2%即是跑赢通脹少少咁大把。

一動用外匯儲備,即是各位手上港元的內在價值又減少左,更易脫勾貶值。
都自己發債,俾自己買返咪得
其實美元唔係咁強嘅話香港唔會咁慘
水向低流 強美元搞到中國同日本啲野好撚抵
而家日本經歷緊當年香港自由行咁 低水啲人搶住入嚟消費
放心 唔會講
首先你要隔離嗰個很安安份份比你定期屮息唔打你d錢既主意先
前題外匯舊錢真係仲係到
你錯方向自炒既機率永遠高過比人搞好多
Trump 上台後簽trade deal 恒指好快上返3萬點
有冇發覺每次USDRMB去到7.3就停甚至反彈
呢個係因為共產黨要面,點貶值都唔想貶到同香港1:1
隨着呢個方向去諗,如果人民幣真係頂唔住不斷貶值呢?有冇機會想港元單方面貶值,例如由兌美金7.8變成peg一籃子貨幣,當中慢慢增加人民幣嘅比率?就好似恆指咁,陰啲陰啲成份股變晒中國股票,而騰訊都變左10%佔比 同滙控睇齊
美國嚟講應該短期內都唔會單方面要港元脫鈎,因為維持聯繫匯率有助佢及乾大陸同俄羅斯資金
有幾多變左人民幣債券?冇人知
岩呀大把錢,每年財赤有咩所謂
反正xx年後我都走左關我咩事
的確都冇咩邊個發達地區個政府係有錢賺
香港既儲備仲係好撚高
同埋如果仲有人黎香港做生意,未死得晒
捱到減息成個情況可能會唔同
同埋發債都實大把人買

不過如果仲係一意孤行要搞明日大愚同新界北
就好撚大獲
到時鏟平晒啲地,填晒啲海又冇人買地
想做返小漁港都冇水養魚
你咁諗就錯啦

最大問題 係正苦。
你瀨息高都有既

我當依加美國減息至0,香港一定繼續衰落去
香港有架咩
因為特衰政府唔係弱智,
但係樓主真係弱智
但從日本角度佢紙水低 做生意個班好傷
外匯基金可以拎嚟做政府儲備咩?
真心問
其實現在外滙儲備已經跌左20%,得返三萬二千億港元,所以投資收入都跌左。以樓主5%回報計,大約年回報得返一千六百億

而政府支出過去三年計平均七千億至八千億一年

所以過去三年政府的財政儲備,以每年一千億的速度減少緊,而2024年3月尚有七千億

咁數據就政府俾,睇下大家係覺得”水杯半空” 還是 “水杯半滿” 喇
所以你條支那閪一諗到雜種連任到死就開心到出晒水
外匯基金仲存在嗎
事實就係:
全世界都用美元
全世界都分享緊美元加息嘅結果包括新加坡
不過得香港跌得特別勁
大部份正常國家分享緊美元加息嘅問題樓市都係升價

你覺得係:
中國同香港就因為美元經濟差?

九七之後一直都係講緊以前做世界仔左右逢源
中國好香港好(中國美國是但一邊好香港都唔會太差)
而家中國佬要香港企定定係中國嗰邊
中國唔好香港更加唔好(即使美國非常好香港都唔會太受惠)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞