英國銀行真係好恐怖。。。。。。

120 回覆
82 Like 265 Dislike
冇UK地址,係HK 就開到UK 戶口,係得 HSBC 最易開,未被佢block 過唔知咁閪。
好濕鳩,比人海外買野唔會懷疑;自己登入,銀行就十級戒備
係HSBC 鳩!
我用緊chase,barclays 同Lloyd's
任過數,成架車買都有阻!
HSBC 出晒名難數!
同意
我最初開英貓ac後都有收過一次呢種call
之後用咗幾年都再冇收過
其他銀行ac亦都冇收過
我估可能同credit history有少少關係
另外係 HSBC 先咁麻煩
你用得開心啲
去HSBC UK分行開個有支票簿既正式戶口再補個簽名
之後用正式戶口就無咁易俾人封account
用香港開個個 HSBC UK 戶口係好易就封
HSBC UK 係真心on 9
試過自己香港account 轉10000鎊過去
鎖我acc 要我去香港分行入面內線搵RM 打過去解鎖
但香港同英國有時差

DKLM 4pm 落到行又要計好時間
打到去又話AML 部門個邊未開
最後香港成間行等我收工

最後都要我等幾個月review我acc
CLS 永不錄用
試過過3000磅,即Cancel Account
除左走錢真係唔會用
啱啱過去果陣 又冇地址又冇credit record

monzo 最易開acc 求其bnb地址都accept

開monzo 頂住雞頭 用一排有咩問題?
試過同名户口都問20 分鐘個職員都好苦惱, 咁 obvious 但都係要問
始終香港係黑錢之都
大陸人白手套
習慣左係香港呢D地方生活
就會覺得D錢轉幾下就查唔到係理所當然
好過香港d人比人呃完,然後賴d銀行咩都唔做咁
幾千蚊都算,我十鎊都試過俾人block
HSBC 買topcashback gift card,
想買2張十鎊gift card,
第二次就block左我唔俾我俾錢
已經轉左用其他
電話對面嗰個又唔熟直接skip small talk無問題
反而最憎成個鐘都播音樂hold 住條線無人接電話
買粒豆都要嘥成個鐘打電話unblock
唔怪得成日呻英國響G7數一數二low productivity
呢啲唔係先至高危咩
買車萬幾磅都係用卡喳喎

利申: LLoyds
買車15萬鎊真係碌唔到,hsbc hk acc 轉去英國acc 係唔得,最後要用hsbc uk acc 轉過去又無問題

其他情況,除左買樓有同銀行預先預約之外,基本上買咩都無問題,無block 過

我太太用nat west, 我用Lloyd 做自動轉帳acc.. 又係無任何問題
唔係,我老婆用lloyal 一樣case
我由hsbc uk 轉2萬比佢無問題
佢新account 轉走5000 即鎖,落完行解封

轉頭用佢張卡買野 幾鎊, 番屋企check online banking 再鎖多次
dklm 又要再落行解封
分幾日轉
我無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞