英國銀行真係好恐怖。。。。。。

120 回覆
82 Like 265 Dislike
轉幾千蚊比人打黎問長問短
又問我轉帳目的
又問我係咪有人威脅我轉錢

試過online shopping 張debit card碌£300都即過唔到,然後銀行即刻打黎,要解釋網上買咗D咩

然後買架車,轉 £20K 左右大額少少
又封我幾日話要人手review

係HSBC HK 轉去HSBC UK
再轉其他vitrial bank(同名轉帳)
freeze我成個account
網上login直頭話我account suspended

唔係話防scam防fraud唔好
但完全影響客戶體驗囉

有冇人英國都預到相同問題??
有,但無計架喎,多重 secure ,同人地解釋都明嘅。
不過會鎖account嗰啲,多數係因為對家對唔到名。
好過香港咁搞到騙案之都咁
係同名,我最近 IB清咗部份股票
約£300K 出左HSBC HK
再用global transfer 打咗落HSBC UK account
諗住打散落幾間英國唔同銀行
然後就封了
好過香港隨時比人呃晒成副身家喎坦白講
而家網絡騙案好撚勁
清你一定啱啱到英國張卡開左冇幾耐
間間都唔會咁煩,淨係hsbc uk 先係咁

但關事既咩
由頭到尾都係hsbc uk 既問題,係佢玩柒移英港人
HSBC係煩d
我除左俾Lloyd’s鎖過一次之外,之後都無再鎖
同埋Virtual bank 基本上係任你轉
我淨係知次次打電話要同印度人週璇好耐
hsbc hk去citi hk有時同名都會封鳩你
抽中你就係中你, 可能只係電話上網粒公廁ip有人做過衰野
完全明白你感受 有朋友買機票都比佢問長問短鎖住唔比過數 要打電話去解釋一輪 真心痴線
用barclays+wise轉2球過黎無問題
因為有咩事
佢哋要嘔返條數俾你
所以問好多轉
到步頭幾個月要用好多錢
大額轉帳 / 消費 少不免
希望以後唔好再搞我
英文唔好,好怕打電話
好少事
解釋返 會解返戶口
如果係咁,可能怕你洗錢
之前我都畀人搞過 過30000鎊畀老婆 用monzo 直接畀番d saving 畀我 要我cancel戶口

用lloyds應該會好d 我試過落行搞 畀職員話就用app 就咁過就得
存款保障得 £85K
我分開放有咩問題
憑咩當我洗錢
新戶口咪會囉,用耐左就會少。
比租先麻撚煩 仆街岩岩黎到要一次過交一年 十幾萬即時block左個戶口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞