其實香港人係咪已經唔識講「唔該」??

218 回覆
692 Like 32 Dislike
你住咩樓咁容比人爆依家比人入屋都走唔甩啦on9
可能係痴線佬嚟,放佢入嚟好危險
d傻閪鍾意捉d萬中無一既case黎駁嘴 所以以後大家唔好做好事 快d同大陸接軌
踩你老母閪線咩 你又知佢係俾人放入黎?
如果係保安開門 你試下叫全屋苑保安都唔好開門?
咁你就咪多事
一陣放個賊入嚟俾佢老爆
冇錯 慣㗎啦
連登本身都一堆大6人生嘅仔女
Xiexie
谢了
你知唔知私人屋苑入住客平台之前要經過保安登記?

條友有訪客證揸嚮手㗎!

而且條友本身都係住客

因為我認得佢
所以我從來都唔會投訴話保安唔幫手開門,但係我自己開完門之後佢眼尾都唔望下我淨係掛住望電話既話就會投訴佢
樓下新個夜更呀姐就係咁,一開頭就訓覺,之後應該比人投訴之後就長望電話望都唔望下個門口,直程當你無到咁
唔知幾時開始呢D度縮縮骨到出面嘅風氣成巷成市

仆街你個臭街,真係企係度門到等你開
掂好似會死咁,男女老幼都係
依家宗旨係平時無事我都會照開或者開比人
但一見到呢D人,我就行去第二度/或者望住佢等佢開為止

第二種就係個lift開關門制好似死亡按鈕咁
關門不嬲都係最後一個做,又係唔知幾時開始D人寧願架硬行最入再入返出嚟/叫人咁
好幾次D人真係唔咁,特別係D阿叔同女人
最特別係D女人,唔知邊度拎支專用筆去咁架,原來根本唔係衛生問題啦

總之對住呢D人一定要厚面皮,點薄都唔可以縮
唔係小氣或者斤斤計較,而係點解好似攪到自己次等D咁要服待一個你都唔閪識嘅,又閪你面又老鳳又唔講多謝嘅人
一定唔可以比呢D人橫行無忌
平時其他人正正常常,開比人人開比我守望相助無問題,但呢D人唔可以放過
保安打機,講電話聽電台我覺得都ok

好過日日冬眠
下次唔好做好心幫人哋開門

利申:唔會開
我樓下幾廿看更呀叔都好無禮貌

永遠兜口兜面見都唔識講早晨、拎住野又份睇唔到
我想同大家講:禮貌係生活態度,同你個人會打扮自己一樣
「想」 即係冇啦
咁唔該囉~
屌佢老母
而家出一次街,好似要同人開10次拖咁
琴日帶個菲傭落去超級市場買嘢
佢推住架車仔已經拎好多嘢
我又拎好多嘢
推玻璃門出去,有啲撠住
拎住多嘢又要開門,論論盡盡
有個50幾歲阿姐,喺個菲傭推過緊道門嗰陣
得返唔夠一個身位都要喺佢後邊攝入嚟
唔夠新位度係kick住咗成個人
已經好辛苦拎緊啲嘢啦
屌佢老母好似冇手推門咁
嗰度有四五隻玻璃門又係都要過我哋嗰度

點知返到屋苑,又有一個冚家剷細佬
冇撚家教衝入lift
爭啲撞到我老婆
屌撚到佢冚家剷

落一轉街都係咁樣樣
依家啲人不能知所謂
不過你屌佢又點丫
呢啲人即係覺得冇問題呀嘛
係,啲人好鍾意攝嚟攝去

心諗自己用手推/拉門真係咁辛苦咩?
同埋話我乞人憎都係咁
試過咁多次係咁撚樣
除非佢真係係傷殘,或者好撚老
如果唔係唔會幫佢開門
佢停低企喺度嘅話
我都一定停低翹埋雙手,唔會開
一係開少少,即刻順手閂返
我又唔係趕時間
我可以等
但呢啲人一定要比教訓佢
是但啦
支那人唔識聽『唔該』都唔知係乜
完全國語嗰啲仲好態度過你40至60歲中佬同廢老
中佬同中女只會覺得自己大晒
你幫佢係應份
廢老就鍾意佔人便宜
自己就思思縮縮好乞人憎
尤其是啲六70歲阿嬸同埋阿婆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞