其實香港人係咪已經唔識講「唔該」??

218 回覆
692 Like 32 Dislike
賤種中產幾十年嚟都係咁㗎啦

睇下早幾十年前移民咗加拿大嗰班冚加燦,都係一樣面口
我試過一次遇到同一樣事情。我拍埋佢都唔幫手開門。跟住我去開,開到只夠自己入,我一入順手閂門。

佢見撚到即刻衝過黎同我鬥力,但唔夠我大力。

佢見門閂左就係度大力拍門,屌撚晒鬼。攪到個保安即時走過黎問我咩事。
我答;this stranger follow me, plz check his Identity.

跟住條友同個保安講:我係度住嘅

我大個保安: who know? You know? Then why you don’t open for him before I open the door. I saw him standing there for a moment.

個保安say 晒Sor!
條on9繼續屌。

我向個保安補一句:你好check清楚同登記佢ID,如果唔係我實report你。跟住個保安要條傻閪攞身份證出黎,唔俾佢就咁過(因人地真係認撚到你咩)
我成日會嘗試閂門夾鳩呢啲人
睇完依個post就知香港無得救

樓主講緊啲人無禮貌 樓下個個都屌樓主懶好心幫人開門

原來好心做好事都會咁樣俾人blame the victim

希望以後大家喺街有咩意外嗌救命冇人理 唔好屌點解周圍冇人幫
你懶醒 人地都冇話要你幫
睇黎你先係ON9
10後仲恐怖
咩年代都有咁嘅人
新一代好多唔識講野
正係識text
我都唔明點解法律要保障埋依堆冇禮貌嘅人嘅性命財產
20後仲恐怖
唔咩撚該
我冇阿 我好有禮貌
我身邊啲朋友都好有禮貌
唔好一竹竿打一船人
而家真係愈嚟愈多呢啲老奉
個人感覺咩年齡層都多咗老奉嘅人,但後生真係特別嚴重,太自我中心
其實唔應該幫佢開門。

安全理由,你又唔識佢,你點知佢係咪入去踩線?

啱啱先有一單,有個色狼跟住上樓再跟埋入屋。
武肺返少幾年學就搞成咁
直接用行動收班撚樣皮咪得 阿叔一定惡撚過後生 打都打得狂過狠過後生
樓豬on9
啲支那阿嬸都係
你自己傻仔幫人開門,人地無講唔該你就係到鬧人,諗返轉頭成件事好似好無謂
無禮貌又唔想出聲你可以啤住佢
算啦 無得迫 可能無人教佢
最撚憎啲戴住口罩做咩都急急促促嘅女人

心唔甘情唔願咁㩒粒掣,㩒完又精神病發咁抹抹抹
搭地鐵/排隊又成撚日攝,企硬少少頂住佢又眼超超
寧願企喺度門等多幾秒都唔撚伸隻死人手開門,等後面啲人開比佢

我都唔識點identify 呢類人,社會曱甴咁
你唔啤佢點知佢啤你
唔識講唔該個啲我會行先再閂門夾柒佢
sor 好似好toxic
但唔該都唔識我都無義務幫你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞