其實香港人係咪已經唔識講「唔該」??

218 回覆
692 Like 32 Dislike
其實咁計較個唔該就唔好係到懶好心幫人啦
根本人地都冇要求,你理得人地
我就從來都唔會做呢d野既,都唔會想人地幫我,三九唔識七
人係自私
從來都無做好心行為
做好心只係滿足自己
可能係睇唔過眼人地唔開心
可能人地覺得我係做緊好心
其實我係有私心想人地講返聲唔該
唔識講唔講 咁我閂返道門都好合理
反正佢自己都識開
到時有賊入屋 你都唔好屌入賊入屋
禁撚住佢唔好放佢入黎囉
自己捉老鼠入自己米缸都算
仲要累埋隔離鄰舍
真心,就算舊香港人都愈黎愈多呢種撚屌
保安係惡做。

不過我成日覺得其實保安幫手開門算唔算安全穩患.....
其實個保安真係認得曬所有人/知佢係咪重嚮棟樓入面住?
真香港人移咗民
下,你作為住戶更加唔應該開門喎
點撚知會唔會入嚟爆竊
除非你係公屋撚開唔開都冇所謂啦
唔覺得依家日本人好有禮貌

最近係東京銀座一個商場想出去個陣諗住推住棟門一陣比人入先,幾個日本女人老奉咁急急腳衝住入嚟,唔該都冇不特止,連點個頭都冇

搭電車個陣,班友出車個陣只係會隔硬撞出去,講聲sumimasen都冇
係呀
班人大部份都係大陸哩生出嚟嘅
如果唔係就接觸啲低等文化大
冇卡開乜撚門俾佢
又賴 根本香港人就係咁撚閪
賊仔咁有禮貌做乜
我見親呢啲人一定係佢前面擋住閂埋門先走
下 我見親反而係上年紀嗰啲好似乜都老撚奉咁
見你後生就覺得幫佢係應份
有次有個呀伯問路 一嚟就 邊到邊到點行 答完一嘢擰轉個頭就走
一句唔該
或者
20元貼士

你會點揀?
淨係後生仔?10個香港人應該有1個會同你講唔該嘅
下次唔好咁ON9放人入黎
最憎啲粉皮 企正喺單邊門門口等你出就攝入去
個個都勁撚躁 唔直接開波咪算係咁
香港人係閪格架啦 第一日喺度生活呀
閪鬥閪咪算
關香港人咩事
我覺得新一代啲父母都無教
我做gym啲啲細路都唔識講唔該
最慘係你睇得出佢哋唔係特登唔講
而係無個個意識講 反映係佢哋父母都應該係啲師奶阿叔格無教到佢哋呢樣野既人種
我記得細個我阿媽係要我 雙手接野講唔該 要識講多謝 有錯要學識即刻道歉 要理解道歉唔需要覺得無面或者係認低威 開門要識望望後面頂一頂度門 或者頂住度門俾人出入先 食飯要叫人 唔會第一個夾餸 唔會夾最後一件 呢啲野我依家見到新一代啲細路係真係無乜幾個有呢個意識
平時朝早返工見到啲細路學生真係門都唔頂 度門閂緊佢哋走位咁閃出去 當然都有例外 但真係好少
屌佢老母啦,唔該

個啲人真係可以直接行過 最慘係佢哋仲係學生哥 我心諗如果我細個係咁我阿媽已經叫停我要我講唔該同訓話
喺香港生存首先做個閪人 咁會過得開心啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞