啟德新盤|柏蔚森I反應熱烈原價加推82伙 折實售價391.5萬

86 回覆
2 Like 8 Dislike
個個都知長實之後會開低好多既價,邊個會接新世界貴貨
長實個盤面向維港
點會開得平
啟德區同貝沙灣比
人唔笑狗都吠啦
支持
你知唔知長實地價低幾多
3 4 線鄉村閪都有既
而長實(01113.HK)啟德跑道區第4E區2號地盤第1期申請預售項目,提供307伙,預計2027年2月落成;整個項目佔地約11.78萬方呎,可建樓面64.81萬方呎,長實於2021年初以102.8億元投得該項目,每方呎樓面價1.58萬元。
低幾多?
長實仲有另一塊啟德地大過你上面講呢塊超過一倍,6千蚊地價,個到將會有大量平價供應

市場估值超過百億元的啟德第2A區4號、5(B)號及10號商住地皮,地政總署昨公布,由長江實業集團(1113)以87.03億元中標,以最高可建面積約141.8萬方呎計,每方呎樓面地價僅6,138元

計埋你跑道區塊地weighted average 都係9千蚊一呎。加埋長實近年既大劈價策略,佢無可能開得高

你可以話你跑道區好尊貴可以開高非跑道區一倍,但跌市既時侯人地只會見到佢既缺點就係遠又唔方便
係咁尊貴就唔會嘈要鐵路, 未見過半山想要有鐵

平民區就講交通方便, 長實塊地仲近宋皇臺站, 慢慢賣啦跑道區
認同 同埋啟德成個規劃都係算把啦,信和上次23年尾最新投啟德地只係用左5千蚊呎,再下次可(如果賣得出唔流標)可能得番2,3千,同好多年前深水埗地價睇齊

尊貴豪宅天龍區得啖笑

周一截標的啟德2A區2號地盤及3號住宅地,地政總署昨公布,信和置業(083)與中國海外(688)、鷹君集團(041)及華人置業(127)合組的財團以53.5億元中標,以最高樓面面積約992,279方呎計算,每方呎樓面地價約5,392元,符預期,惟呎價創同區近10年新低。
新世界蝕讓緊 就一定架啦
但唔代表長實低地價就一定開低好多
因為即使建築面積每呎6000
連建築,利息,Agent成本 起碼都14k實用面積成本
可以唔低開好多,但亦唔會賣得快/賣得晒 (我意思係賣晒有既單位,唔係賣一張價單60伙就話市況良好)

仲有咁多伙要賣,想去貨就要劈
依家買家開始理性
@@睇過
42蚊租17k呎就3%,扣5蚊管理費就2.6-7%,要追4.1%利息可能要開13-4k

扣埋大約10% property tax, 空置期,地租雜費,保養維修....2厘左右啦,你搞埋我個份
真,用黎炒概念就得,而家連登aa咪係到造緊市
自編自導自演
黃竹坑果個盤開賣之前啲人都諗左好多理由話點會開得平
你想問100蚊呎都得,有無人租之嘛😂😂
唔平賣咪慢慢坐貨
睇下長沙灣恆珀
市區龍珠島
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞