奧姆真理教 日本社會無止境的問題

147 回覆
461 Like 7 Dislike
要明白人類就係咁多弱智
雖則咁講好仆街,但人性本惡,社會分配資源又有差

有膽識有話術,識得濾到班真心有腦心腹同on9仔為佢所用然後搵人壓搾,再用on9仔做恐怖行為,佢都算得上大師,現實社會有人拜唔係無道理,只不過拜佢果班只係想學佢技術同手法
但日本無冇好似法國咁有專門取締反社會邪教組織嘅法律
如果日本跟法國,法國條法例係點樣,而又唔影響宗教自由?
宗教都好難定義邪唔邪教,收錢離開屋企?呢啲耶教佛教都做緊
美國後生嘅都唔會唔知911,而家日本後生嘅竟然係咁
根本就係成個日本文化心靈空虛缺失

有咁既土壤先咁多呢d野

邪教 傳銷 牛郎 偶像文化 本質上都係同一類只係程度唔同既野
但日本無冇好似法國咁有專門取締反社會邪教組織嘅法律
如果日本跟法國,法國條法例係點樣,而又唔影響宗教自由?
宗教都好難定義邪唔邪教,收錢離開屋企?呢啲耶教佛教都做緊

你quote咗正文拉長咗個畫面所以考慮緊回唔回你好
但你提出嘅呢點我都有興趣 所以簡單地搵咗搵
只好用編輯模式嚟回 但咁你會收唔到回覆嘅通知 希望你有返嚟睇

有熟法國嘅巴打勞煩幫忙補充及糾正↓

根據搵到嘅資料(咪又係wiki
法國喺2001年修訂咗條法律嚟應對極端宗教
好似喺立法前做嘅研究報告度指出咗10項「極端宗教現象」 立法都係用份報告嚟參考
1. 精神不安定化
2. 要求法外金錢
3. 意圖地將人從原有生活割離
4. 對身體完整性的加害
5. 強制要求兒童加入
6. 有反社會言行
7. 對公共秩序造成侵害
8. 大程度挑戰司法
9. 逃脫一般經濟流通途徑
10. 企圖浸透公權力
翻譯嘅翻譯 識法文嘅唔該糾正

報告更認為法國政府不可能定義點為之極端宗教(以上10點只係立法參考 冇成為該法律訂明嘅check point)
資料重話法國本地都一樣有人對呢條法律係咪會影響到宗教自由而有疑問 同埋美國對法國立呢條法表示過關注(因為耶和華見證人 科學教呢啲俾法國放咗入watching list

https://en.wikipedia.org/wiki/About%E2%80%93Picard_law
睇到,多謝你嘅資訊,值得研究吓
導人向善 post 推
弱智先會信
說話又唔係咁講,之前有一派瘋傳拉登寫俾美國嘅信,啲歐美後生仔咪又係好似發現新大陸咁
都唔係淨係日本先有呢啲邪教。 韓國都好多攞基督教教義魔改嘅邪教。台灣就好多財雄勢大 將啲師傅尊為上人嘅佛教宗派
因為我同個02年岀世嘅學生做嘢,吹水講起911
然後佢講到勁多嘢,然後我問佢,咪住。。。911你岀世未?
佢話佢之後嗰年先岀世
我:
真係要正視無知下一代嘅問題
911 好多紀錄片,youtube上面好多當日全日嘅新聞直播錄影,同埋美國人點都會識啲人係同911相關,例如同事/朋友/朋友嘅朋友/屋企人出事or逃過一劫等等,每逢週年又會有一堆人再講過當時嘅故事,所以應該係要知嘅。不過知發生過咩事,同知唔知背後啲脈絡可能又唔同?
我讀書嗰陣都冇教過,但我都知麻原同少年A啦
人生大部份知識都唔係上堂學番嚟,而係自己睇呢樣睇嗰樣睇番嚟
欠缺好奇心、求知慾,興趣狹窄偏頗,咁就真係乜鬼都唔知
依家日本咪一樣,啲貨幣幾年間腰斬,外憂內患

邪教呢啲同社會氣氛好大關係,幾時都有人落搭,而經營嘅人都係果班人,好似食物鏈嘅腐食者咁。經濟好咪傳銷,經濟差咪邪教,都係靠吸蠢人血維生。
真係 niconico已成廢老platform
5ch都唔知仲有冇後生
香港代表應該就係班移民冷氣軍師kol

大把人一樣借19年社運搵食搵到而家24年

日日讀個報紙然後乜鳩都總結係香港或成最大輸家班信眾就課金課金超級興奮
日本新興宗教或者準宗教組織一向都多,只要唔犯法,都奈佢哋唔何。奧姆真理教真係唔知哪來的自信去搞咁多嘢,好似卡通片啲邪惡組織咁,就係無厘頭要做壞事,佢唔搞咁多嘢咪冇事囉
可以睇呢本

怨恨屋本舖嘅主線劇情就係講緊日本嘅宗教問題
50 個0靚仔 有9個完全唔知都唔係好出奇姐,佢地吸收資訊量多咁多

你都估唔到香港咁細,林鄭會唔識用八達通,d 官員覺得完全禁堂食係無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞