奧姆真理教 日本社會無止境的問題

147 回覆
461 Like 7 Dislike
LM g chi
到底點解到今日依然有人崇拜麻原

記者早前曾前往名古屋一處信眾集體生活嘅建築度打算採訪

但冇人應門 節目組亦有向教團本部送出新聞查詢 但到節目播出前都冇回覆

「呢張係防止奧姆真理教事件被遺忘嘅啟發海報
警方因奧姆真理教引起大量殺人事件造成嘅威脅所以對防止再發生不遺餘力

但日本無冇好似法國咁有專門取締反社會邪教組織嘅法律 所以如果冇事件發生並唔能夠對所謂嘅邪教組織採取行動

喺不安嘅社會入面年輕人之中漸漸蔓延嘅邪教 楠山先生嘅協會幾乎每日都有相關查詢

「邪教就喺我哋身邊你去車站行下就知 隔籬個阿嬸就喺度派緊相關嘢 有好多咁嘅邪教 所以並唔係事不關己」

圖片來源:https://youtu.be/DdgVjn-aziM?si=MuHTiTx-owQjJPlx

呢段新聞特輯嘅YouTube下面嘅日本網友有咩睇法:(節錄)
唔係呱...竟然有唔知奧姆真理教嘅世代...???同樣20歲嘅我嚇一跳

係唔用功讀書嘅證據嚟正常喺現代社會呢科度會有教

因為唔睇新聞囉
淨係識睇YouTube、打機、社交網站

係多咗唔睇電視嘅人
電視有睇嘅話就會自然睇到呢啲消息 但網上嘅話除咗鍾意嘅嘢咩都睇唔到

唔關世代事 只係嗰啲人自己唔知啫 知嘅人大把
如果下下用世代嚟打一船人嘅話 你都會變咗「唔知奧姆真理教世代」

我今年中2但我都知啦

我讀高1都知 記得喺小3嗰陣睇歷史書度有講

尊師 尊師 尊師尊師尊師 麻原尊師

唔知沙林毒氣事件同世代有關 係同有冇常識有關

堅 同話唔知咩係第2次世界大戰一樣 學校根本有教

如果身邊嘅人無知成咁真係嚇死

後繼團體竟然可以認可佢存在真係不能理解

因為法律上冇問題嘛
呢啲要修訂法律先得

咁係因為憲法上嚟講...
有信仰自由嘛...

除咗呢啲後繼團體好多宗教團體都大把黑幕
如果要理就冚唪唥要理晒佢
咁樣現實上唔得

當時我重係小學生
雖然細個但都知好大件事所以好有印象

的確而家啲細路會唔知
而且互聯網普及易咗得到各種資訊嘅呢個年代係似會有人唔覺意入咗教

原來松本市沙林事件都成30年前

20歲女:「睇落似好人」
笑撚死

呢啲女嘅蝦條實好易呃

呢個可以視為義務教育失敗嘅指標之一

條女睇落似生勾勾

現金對神佛嚟講畀佢都冇用

試過有呢啲宗教嚟我屋企傳教 好天曬嘅日子度要個阿婆逐家逐戶咁周圍行去傳教嘅團體好人極都有限

我係18歲嘅高中生
好驚訝同世代入面有人唔知呢件咁嚴重嘅事

透過niconico入面啲memes知道有奧姆真理教嘅年輕人都唔少先係㗎

睇得niconico啲人都30啦

而家呢𡃁仔唔睇niconico㗎喇

niconico得阿叔先睇
tiktok大晒

我有個舊同學叫麻原翔子 佢俾人笑過知名無數次到想死 麻原彰晃同麻原翔子發音有9成相似

我17歲 退100步講就算唔認得麻原個嘜頭 沙林毒氣事件照計會喺學校有教呱?唔通會有地方係唔教嘅?

與其咁話「入會衰硬!」 其實會唔會好似niconico咁拎嚟恥笑玩膠 等啲人覺得「唔想加入呢啲咁膠咁柒嘅會」會唔會更加有效呢?

我試過驚訝有人唔知少年A 心諗到底佢返學讀乜 少年A即係酒鬼薔薇聖斗 14歲殺人犯

50人中9人唔知
即係有41人知 其實都算係咁啦

有時見人提起
google下都知啦下話
而家資訊流通咗咁多有乜可能唔知
good topic
幫人脫離邪教條友個樣好邪教
留名 支持
google下都知
問題係唔知既人點樣google
Lm
"有時見人提起"
就好似香港上連登係咁 佢地就2ch嗰啲
呢啲大事件久唔久網上都有人提起
Sorry 意外斬開左
識又嘈
唔識又嘈
到底點解到今日依然有人崇拜麻原

呢樣野要代入返當時環境
當時泡沫經濟爆破, 啲人心靈上空虛
自然要搵野依靠
邪教花言巧語自然就成功入到佢地個心
另外之前都有新聞講麻原喺澳州買左個鈾礦
想整核彈
同埋買左好多機槍
個世界總有啲人係會容易比人呃
或者咁講人性總會有啲弱點
當你走投無路,而入教係有錢有女
自然大把人join
而家都有邪教
Google 河內晢
見到人行神蹟點樣唔信佢係神
麻原就係現人神
聽探員X先知呢單野
互聯網發達反而令資助更加唔流通
好多人都只睇自己鍾意有興趣嘅嘢
亦都可能因為咁所謂Z世代先咁多無知文盲
美國LGBTQ先咁癲
冇國安法係爭d
禾哋香港都有同鄉會
演算法問題
要幫人脫離邪教
首先就係要識得邪教個玩法
我地呢D聽雲海大嘅都知, 日本後生仔反而唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞