日男新加坡撿屍強姦女大生 判鞭刑20下關17年半

204 回覆
104 Like 3 Dislike
一啲啲合理啦講真
佢每月強制20%人工做強積金
然後筆強積金可以拎黎買組屋 交學費
呢樣幾好
邏輯錯
價值觀可以改變,法例可以改變
但人道對待罪犯本來就係on9
關咩事
唔通好似北歐罪犯咁坐監坐到渡假咁叫好?
你試吓你屋企人無啦啦俾人隊冧完之後睇吓你仲會唔會想佢人道處罰

冇阻嚇性嘅處罰咪搞到好似美國咁日日零元購
Agree
連燈仔係咪淨係識非黑即白

唔係北歐式監獄就要係新加坡式打屎忽

連燈仔食飯係咪一係要餓死一係就要飽死
根本其他國家都應該學習新加坡
犯罪成本低 自然犯罪率高
對呢啲犯罪者講乜撚嘢人道主義
唔好著三角泳褲囉分别只係有無物理上留疤痕。

不過我就唔認同塗鴉都要鞭,要睇罪行嚴重程度,強姦嘅話鞭到仆街就冇問題,因為對受害人都造成永不磨滅嘅傷害
為了屌次閪坐一世
執屍 比我係行刑手實張開佢屎忽大大力bin落佢屎眼
咁大鑊
恐怖
其實鞭刑幾文明又夠阻嚇力
其他國家應該要引入,好似韓國搞細路個啲最好就每個月鞭加終身監禁,生不如死咁先係對等刑罰
馬車條仆街精甩尾,先無咁易落搭
女權又贏
唔緊要 即將入冊剃頭
佢唔係最低

但已經係頭幾位
以新加坡多種族社會,咁高城市密度嚟講佢係無出其右。

低嗰啲地方係乜都無嗰啲。
例如冰島 丹麥,唔係你一句「其他先進國家」概括哂。

淨係計G7 犯罪率都已經唔同講法。

仲有,新加坡輕微如店舖盜竊都會報案同整理,但呢啲響G7嚟講係輕微到不足以報警計犯罪嘅嘢嚟
上年新加坡有幼稚園老師虐兒案個陣
李顯龍老婆何晶咪喺facebook話如果女性虐待兒童/老人/殘疾人士/工人姐姐,應該要照判佢地鞭刑

不過最後都係all talk
其實塗鴉點解唔駛?

你開心嗰一陣就搞到人地要花幾大成本去清
講緊係普通人一至兩星期人工

唔係周街掉垃圾咁輕微喎。
日本仔中嘅mk髮型師
低學歷
唔係新加坡人唔識咩叫自律

而係總有人唔自律要用好大社會成本去處理。
新加坡只係將用者自付原則發揮到盡。

你完全係倒果為因
學你咁講咁19年個個貼文宣都要捉去打屎忽
依家貼文宣應該最少三年喎
國安法喎,你覺得叫合理?

新加坡係幾個月加四鞭
不過新加坡都有政治宣傳另罰,其實計落差唔多。

>學你咁講咁19年個個貼文宣都要捉去打屎忽
呢句明明你Idea嚟但又話學我咁講,On9
咁之後點扑女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞