用過兩部無線吸塵機, 真心問, 真係咁好用?

56 回覆
1 Like 29 Dislike
吸乜野要連續吸半個鐘以上
吸地同吸細位咪分開吸 你打掃得就唔止吸塵
用緊無線,真心唔會用番有線
攞起就用得個種方便真係
用有線仲要拉線插電先用到
真係大大減低用佢既意欲
大面積用返機械人好過,吸塵機都係留返吸下啲細位同倒瀉嘢緊急用算,如果呢啲都要搵有線出嚟怪慢慢插真係玩自己
你可以話我怕麻煩既,而且部野用左幾年都想換部新既睇睇。
怕麻煩就買機械人,得閒就叫佢自己出嚟吸死皮
幫你用Ai 整理一下

## 比較無線和有線吸塵機的優缺點

### 無線吸塵機

**優點:**

1. **便攜性高**:無需電線限制,使用方便,可以輕鬆移動到各個房間。

2. **靈活性強**:適合清潔家具底部、樓梯等角落位置。

3. **適合車輛清潔**:對於有車的用戶,無線吸塵機可以用來吸車內垃圾。

**缺點:**

1. **電量問題**:電池續航時間短。新機正常模式下連續使用時間約為30-45分鐘,半年後電池壽命明顯減少,可能退化到15-20分鐘。

2. **吸力不足**:低功率模式吸力不足,通常需要切換到高功率模式,進一步減少使用時間。

3. **重量較重**:內置電池使無線吸塵機重量較重,長時間使用會增加手部疲勞。

4. **無法在充電時使用**:無電時不能插電使用,必須等待充電完成。

### 有線吸塵機

**優點:**

1. **吸力穩定**:無需擔心電池問題,吸力穩定且強大。

2. **重量較輕**:無需內置電池,有線吸塵機重量相對較輕,使用更省力。

3. **長時間使用**:可以長時間使用而無需中途充電,適合大範圍或深度清潔。

**缺點:**

1. **電線限制**:使用過程中需要處理電線,避免纏繞在家具周圍,有時需要更換插座。

2. **儲存不便**:電線容易纏繞,需要花時間整理。部分機型沒有自動收線功能。

### 綜合總結

無線吸塵機雖然便攜靈活,但其電量和吸力問題仍是主要缺點。相比之下,有線吸塵機吸力強大、使用時間長且重量輕,更適合大範圍和深度清潔。因此,對於需要大範圍清潔或對吸力要求較高的用戶,有線吸塵機是更好的選擇。而對於日常簡單清潔和需要靈活性的用戶,無線吸塵機則更合適。不過,需要注意無線吸塵機的電池壽命和吸力問題,選擇時應根據實際需求和使用頻率進行權衡。

### 價格對比

根據用戶經驗,無線吸塵機價格約為4000-5000港幣,而有線吸塵機價格約為800港幣。從經濟角度考慮,有線吸塵機性價比更高。

### 最後的建議

對於經常需要大範圍清潔和對吸力有較高要求的家庭,用戶建議選擇有線吸塵機。而對於希望便攜靈活、日常簡單清潔的用戶,無線吸塵機可能更符合需求。選購時應根據自身實際需求和使用頻率進行選擇。
機械人真係用過,不過可能我個款唔好定點? 實際佢只係令自己心理上好過啲,講乾淨真係自己落手更加快靚正。

仲有我係考慮過吸拖同洗地既多功能款,但一來我見佢哋都好笨重,二來又係無線,心諗舊電連單吸都要就住用,加埋拖洗唔知會變成點?
吸塵紙啲拖把輕到PK又識轉,拖完即掉乾手淨腳 無線吸塵機有舊電點都重過拖把,吸完又要倒塵,有啲型號又要換吸塵袋,唔換吸塵袋嗰啲就要洗塵格,煩到棄用
真心想問大家點吸同吸幾耐
有轆嗰啲櫃同箱大家會唔會搬開吸埋
吸嗰啲要搬嚟搬去,又要放低拎起吸塵機
其實搞好耐
無線吸塵機有得換電好耐
定係樓主間屋幾千尺
係咪真係吸到你開下塵盒都知啦,一次覺得唔夠乾淨咪set佢一日行幾次,雖然我每日一次都接受到

我機器人用拖+吸款,無線好似你咁講都係揀個輕嘅款算,拎唔起幾方便都冇用
之前用嗰兩部都係又要扭螺絲換新電,所以通常用兩、三年用到舊電虧晒,部機又反正用左咁耐,索性換部新款既試試。

定而家出到可以簡單開蓋換電池? 同埋另外有叉座可以幫備用電充電?
好多野吸塵紙代替唔到吸塵機,有啲比較大既碎片,例如餅碎薯片碎,或者米缸附近跌咗出嚟嘅米,有啲罅位嘅垃圾,吸塵紙都處理唔到。

而且我篇文已經講過,吸塵機唔係淨係用嚟吸地,佢咁多款吸嘴就係俾你處理其他立立雜雜嘅嘢,如果你嘅吸管夠標準嘅話,仲可以另外再買啲專用嚟吸櫃桶嘅吸嘴,以前用過幾好用(即係一條條個窿好細,只係吸到塵吸唔到其他雜物嗰一款)

都仲未講用嚟吸真空袋
其實我想隔行,稍為好睇少少。 不過怕佢有字數限制如果隔行唔知佢放唔放得晒。
bosch,飛利蒲,大傻,好多都有得換啦
好似以前電話咁有叉機另外差一粒,唔係拆縲絲呀
吸塵同頭髮多,基本上你唔係買太廢既無線吸塵機一定夠力
如果咁有興趣再去睇睇
Feel到樓主屋企勁大
請問你收唔收肉便器
無線 係解決 有線 既問題
(例如 剩係吸兩條頭髮幾秒鐘 唔想 拎部 有線 又插插蘇又要收電線)
如果你本身接受到 有線 既缺點 , 又走去轉用 無線 , 咁係你屎忽痕 , 無病呻吟

皮包鐵電單車無冷氣 都可以當係 缺點 嗎 ?

無人吹奏過 無線 係天下無敵

有錢人 全都要 , 有線 無線 起碼各一部
打機用 gaming mouse , 上網/辦公用 人體工學mouse , 要畫圖再加多塊繪圖板

刀 叉 匙羹 筷子 全都要
唔會有傻仔因為 筷子 鋸唔到 牛扒 , 就話 " 筷子, 真心問, 真係咁好用? "
唔知你講乜
又話之前用過
但明明Dyson 祇有正常 / max 2個mode
(乜嘢冇奶力mode?)

我自己部v8用咗6年未换過電
充滿電依然夠吸力吸哂4xx呎屋企喎
唔介意個樣嘅話可以考慮吓牧田40v嗰隻
叉電應該快過大部分吸塵機,2 ah電半個鐘都唔使就叉滿,不過叉電嗰時都幾嘈
唔知你係真膠定假膠,我攞明係諷刺緊佢個Max mode 等於「正常」,Normal 嗰個係「冇奶力」

我用嗰兩部都係D牌,即係Dyson 。(你知連登好麻煩,開牌子名,如果讚就係打手,如果彈就係對面既打手)。

前後都係老婆買返來,冇記錯第一部都好似係V8,有冇其他副型號就唔知,因為我真係對呢樣野無興趣。而且我真係冇講大話,用左三年左右,舊電係得返5分鐘唔夠。 換左第二部,用左唔夠半年就比左我外母。至於佢乜型號,係咪好似樓上巴打講既可以開蓋換電,就真係冇留意。
用緊LG A系
拆都唔撚使
好似換子彈咁就搞掂
因為部吸塵機唔係我買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞