楊立門:菲律賓雖然不再是美國的殖民地 但很多菲律賓人仍然有一種近乎「戀殖」心態

190 回覆
9 Like 242 Dislike
奶中國定美國,傻都識揀
馬可斯家族
而家先知呢條死太監咩名
舐共最 pk
中國將個領海畫到人哋屋企門口
好難怪人哋搵美國佬
支那狗又干預外國
依家全世界歧視支那狗同捕獵支那狗,仲出嚟柒
東南亞嘅華人好多都係當地富豪
其實五毛講既唔係道理,係感情

上一代認為係美國壓制緊中國,所以佢地要既係美國輸既結局

佢話知你強姦佢全家佢都唔介意,因為黨不強大,中國人就俾人恰

其實佢一生俾人恰得最多就係個個平民消費圈同埋工作
但事實係中國走到而家呢一步
美國佬幫咗唔少

不過啲小粉紅唔會理
呢條友僭越想取代外交部發言人破壞兩國關係,居心叵測,應該要拉去國安處好好調查,好可能有勾結外國勢力挑起兩國矛盾。
菲律賓由人均gdp亞洲第二變成一個靠賓賓嘅國家
https://youtu.be/vb6L5eMkz0w?si=4R8iE43akMQ3tmLv
菲律賓以前經濟同基建都好好,東南亞第一座核電廠、第一條地鐵都係菲律賓起,香港唔少牙醫以前都係菲律賓讀書學醫。

不過以前菲律賓政府無好似日本韓國咁,用國家力量扶殖財閥帶動經濟,太放任傳統小型企業同傳統農業,搞到成個國家唔夠工業化,加上又學咗西方國家過度保護勞工權益,唔可以好似其他東南亞國家咁用人命換金錢令國家工業化。
又對人國家內政指手劃腳
我勸你唔好攞石頭砸自己隻腳啦
要睇埋呢條片,二戰前嘅菲律賓,無論街道建設定係人民嘅衣着精神面貌都係一個準發達國家。

https://youtu.be/dvpbsyNcI3I?si=W5VYEzNxxh-1dFHH
幾時屌鳩埋矮仔鄧
呢條撚樣見個樣都想中7佢,成個太監咁撚樣。
呢個時候就會話國家偉大成就

例如C919,絕對喺自煮燃發
楊立閪門真係好撚柒
呢啲cls節目,俾啲無腦嘅人睇嚟打飛機用。
中俄都要比幾分面美國啦 除左北韓伊朗冇一個國家會同美國反晒面
所以嗰陣嗰兩公婆對Erwiana算仁厚
根據路透社最近一項調查報道, 美國國防部在新冠爆發後一年內對菲律賓民眾進行了一項抺黑中國科興疫苗的秘密行動。

今次算好啦有寫明邊個傳媒, 不過最重要嘅係,即使件事係真,路透社喺爆咗呢啲政府醜事之後都冇畀政府拉
你一陣去wiki改咗佢啦,任何人都可以喺wiki入面edit嘢㗎
美國咪又係中國殖民地
咁多人湧去
大陸大媽入屋
人人何伯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞