楊立門:菲律賓雖然不再是美國的殖民地 但很多菲律賓人仍然有一種近乎「戀殖」心態

190 回覆
9 Like 242 Dislike
乜水?
刀仔:發神經 .gif
傻鳩
如果美國開放所有中國人申請綠卡
成個中國應該會變無人之境
樓上講霸晒出黎離譜個班真係要讀多d書
霸出黎個原因係因為海裡面幾粒點咁大既島仔當領土
跟住領土出面d海就食埋

事實就係唔單止大陸
台灣佬同東南亞佬全部一樣大貪到claim幾粒點係自己領土霸晒個海

本身呢件事就唔合理
真係痴撚線
呢條柒頭識唔識Emilio Aguinaldo、Hong Kong Junta同有無去過Cavite呀

人地起埋紀念館紀念Emilio Aguinaldo係菲律賓歷史上第一位共和國總統。1898年4月,美西戰爭爆發,馬卡布洛斯在呂宋中部建立革命政府,而Aguinaldo也趁着美西戰爭捲土重來,在香港設立「Hong Kong Junta」(愛國委員會),5月又在美軍的保護下回到菲律賓,以大元帥銜領導對西戰爭。5月底,革命軍收復了Cavite全省

話人哋仍然有一種近乎「戀殖」心態,去到菲律賓實畀人打到仆街

楊生嘅新聞我已happy share畀我啲菲律賓frd睇
[300 個由美軍操控的虛假帳號]
東方大國有幾百萬個,遙遙領先
依條友kam kam地
叫佢講下中國同菲律賓爭緊果個仁愛暗沙先啦
樓上講霸晒出黎離譜個班真係要讀多d書
霸出黎個原因係因為海裡面幾粒點咁大既島仔當領土
跟住領土出面d海就食埋

事實就係唔單止大陸
台灣佬同東南亞佬全部一樣大貪到claim幾粒點係自己領土霸晒個海

本身呢件事就唔合理
真係痴撚線

你自己都識講唔合理啦
其實美國好興一種武器叫蝴蝶刀,個起源係菲律賓
無聲絕境第三集
有冇可能係路(邊)透(視)社
其實反正都係點解唔畫到去馬拉越南果邊?
唔合理但全亞洲所有乞兒都爭
得罪講句東南亞佬同連登仔冇親
唔撐大陸佬都撐台灣佬霸鳩個幾個島啦
咁依家個post主角係中菲吖嘛
建議發埋俾星洲,越南,斯里蘭卡,澳新同印巴睇囉!!!
成日請埋啲垃圾去無線搧風點火
為何戀殖?
都係優越感和生活
ching讀下歷史
回返#33啫唔記得quote佢
咪同香港人俾佢哋話崇洋戀殖一樣
死都唔肯承認人哋係優秀過你
果堆野明明就近越南同菲律賓都未到中國
霸到人地門口都覺得自己有道理
2017年5月8日,楊獲委任為香港中華廠商聯合會行政總裁[2]。2021年5月,楊立門辭去行政總裁一職,改為做全職歌手。[3]近年亦有在電視台和報章發表政治評論。

咩料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞