[中亞高加索探險系列2] 哈薩克斯坦100小時亡命之旅 [2023]

110 回覆
8 Like 11 Dislike
Day 11 係Kolsai Lake扯旗

呢個團其中一個重點係Kolsai Lake,宜家呢到係一個國家公園保護區,得13%係開放比遊客參觀。一入到嚟會見到天文觀察站同埋比遊客住嘅蒙古包。

園區門口有酒店同蒙古包

園區去到湖之前嘅山區景色

架車係湖區嘅頂部放低我地,咁導遊都介紹下Kolsai Lake。Kolsai Lake其實有3個湖,宜家見到呢個係第一個湖。我地身處係海拔1800米,第二個湖係海拔2250米,而第3個湖係2750米,即係要行幾個鐘山先去到個種。 所以通常啲團都係行第一個湖,除非玩兩三日團就有機會行上去第二三個湖。

呢到夏天湖水係攝氏單位數溫度,冬天呢度凍到攝氏零下度數會結冰。啲湖水係藍綠色係反射左啲針葉嘅顏色,同埋融冰時候結合而成,呢隻色係湖水非常少污染先有。

係門口坐車十分鐘上山就到Lake 1

等開工的鷹

呢到算係旅遊區,咁就有個平台,上面有部360度旋轉嘅cam,有條友會比支哈薩克國旗你拎住影啲效果相,好似個啲特別photo booth咁幫手影效果相之後要你收錢買相個啲。我地有個團友係booth拎住支國旗上左去影,不過與其要佢啲相,係後面影佢支旗飄起個下仲有氣勢。我地商討之後個結論係應該下次自己帶支旗咁樣影。

學緊如何有氣勢舞起支旗

舉旗了
Day 11 Kolsai Lake風景

跟住我地就行落去Kolsai Lake 1嘅另一邊到影相,要行一段山路先去到,不過去個陣好在叫做無落雨,所以都叫順利。導遊幫我地同Kolsai Lake打卡。

係湖面高度影個湖

係其他人打緊卡個陣我拎左隻連豬出嚟影相,其他團友好好奇呢隻咩嚟,於是我介紹左連豬比佢地識。

連豬與湖

影完之後我地就返返去上面,個陣天又開始落雨,我得把縮骨遮,跟住又要行山返去,真係好有死亡行軍嘅感覺,不過今日行程嚟講宜家只係入門。 我係山路個陣因為啲泥好軟所以差啲成個人向後撻落地,好彩平衡力好至無事。

落完雨嘅山路好跣

係湖面高度未上返去之前我又影多幾張Kolsai Lake 1嘅相。聽講Lake 2同3風景仲靚,不過要等下次先去。

唔同角度嘅Kolsai Lake 1

Guamzilla與湖

行上山返去架車個陣場雨越嚟越大,把遮都擋唔到啲雨,成個人濕晒,連鏡頭都成堆水滴。

落住大雨上山

Kolsai Lake行山徑,可以騎馬或者上山

返上架車第一件事就係抹乾件衫同啲野。下一站就係去Saty Guesthouse食飯,導遊呢個時候就教我地同屋主用哈薩克文打招呼,"Hello"同"Thank you”係哈薩克文分別係"Salam"同"Rakhmet"。

其實哈薩克文同土耳其文有啲似,大家都係Turkic語系,不過又無阿塞拜疆文近乎同土耳其文互通咁似。差唔多落車個陣佢提我地 " If you have charger you can charge your device at HOME",我地係個一秒心諗呢到距離屋企都幾千公里,呢句野有啲奇怪,之後佢都發現自己9up左,就話"I mean guesthouse”,我地都哈哈大笑。
Day 11 哈薩克傳統家庭聚餐 - 開飯了

呢啲 Guesthouse 其實係民宿,佢地係同旅行社簽左約包左午餐係 Guesthouse 食,順便話體驗當地飲食文化之類。

入去 Guesthouse 食飯

除鞋入屋之後埋去張檯見到成檯都係哈薩克傳統 side dish,有青瓜,紅蘿蔔,炒菜,乾果,花生,麵包,椰棗之類。發現中亞啲圍餐都係中意放晒啲 side dish 出嚟,等啲客人嚟到就上主菜。今次主菜有薯仔雞湯同 Plov,即係中亞好出名個啲羊肉蔬菜燴飯。

中亞家庭式聚餐,有好多唔同配菜同薯仔雞湯

Plov

去到食飯時間我先有空間睇下啲團友係咩樣。我呢個時候先發現坐我對面嘅德國妹戴住副圓形眼鏡好有氣質,都幾吸引。

食完正餐之後我地對一碟白色一粒粒嘅野好有趣
係到研究咩嚟,因為佢個樣好似好伏咁。我食飯個陣食左兩粒,所以知佢其實係羊奶芝士乾。佢其實係比較濃縮嘅芝士,味道係正常嘅。不過佢地驚好羶所以大家個樣好似呢隻連狗咁

咁我叫左朋友B試左先,佢試左都覺得 ok。跟住呢到啲男人最後都試左個羊奶芝士乾,不過個德國妹見我推介呢舊野個陣講得好鳩,以為我負責搞笑 ,驚舊野好伏,佢個反應係由 -> -> ,嚇怕左佢。
Day 11 團友的背景
食飯個陣我地都有傾下我地啲旅行經歷,同點解我地 出現係哈薩克。朋友 B 講個陣好直接話係唔係我介紹佢唔知道有呢個地方,佢係幾個月長 trip 嘅頭幾站,順便去中亞體驗一下。我地講到之後有啲咩旅行計劃,我話我係阿塞拜疆順路係哈薩克玩幾日。

我地啲團友好多都係中亞長 trip 玩,係哈薩克開始佢地行程。德國妹話佢本身住法蘭克福住,佢讀法律,跟住調過嚟哈薩克做三個月,放假就參加下 local tour 體驗呢個國家。

跟住我地好好奇想知佢係到三個月點樣學俄文係哈薩克生活,佢話佢個間 firm 係跨國企業,同埋有咩事都係去德國大使館,所以唔洗用俄文/哈薩克文。有女伴個個法國佬之後就分享學俄文嘅技巧,佢話佢掌握左個竅門之後用左幾個月就學識。

我地之後講到 Astana,個德國妹話佢去過 Astana 玩一日覺得 Astana 淨係得人造野,唔值得花一日去。我地都好認同,阿斯塔納主要賣點係沙漠起好多奇形怪狀土豪式建築,不過睇土豪野不如去杜拜,多哈,巴庫睇。前幾日係巴庫過嚟嘅我表示深感認同 ,尤其巴庫有歐洲 style 建築,中世紀舊城區同高加索靚女,呢點已經贏晒阿斯塔納。
Day 11 保險唔包學人去騎馬

講到差唔多就上車去下一站。下一站就係去Lake Kaindy,不過去Lake Kaindy嘅路況比較差,所以就換左架另一架專用"越野"車,佢可以涉到小小水。(唔記得左係咪軍用車改裝)

同款越野車輛

大家傾計熟左之後同埋個陣天氣好左,上到車都比之前好興奮,尤其係德國妹。大家對一陣間Lake Kaindy嘅風景好期待,導遊都繼續開住音樂好hyper咁唱歌。

興奮的德國妹

去Lake Kaindy嘅路有兩部分,第一部分係泥濘不平嘅道路,架車明顯行起上嚟雖然好震,不過大家都好興奮咁拍片。開到一半導遊問我地下一段路騎唔騎馬,作為亡命行軍嘅一部分我地最後選擇左騎馬。

開車上山路況

停車場

架車去到馬場個陣就停低左。個到其實係有啲牧民養住啲馬,比啲遊客騎過去Lake Kaindy。咁我地就去上馬。個到啲馬係幾隻幾隻咁用繩連住,我就好果斷咁去左德國妹後面個隻馬個到。

馬場

呢個時候個天好唔生性咁落雨,咁我咪拎遮出嚟,我又相機又手機成手都係野,結果個當地牧民屌9我叫我點都空一隻手出嚟拎住條繩。

熟習緊騎馬

搞掂晒之後我地就開始騎馬,個陣係兩三個牧民睇住我地成堆馬,啲馬好似識自動導航咁唔洗人帶自己跟住條路行。由馬場去個Lake Kaindy大概路線係咁:

一開始要過河個陣,我隻馬無啦啦偏離本來條路,我嘗試拉條繩叫隻馬行返正但係隻馬唔係好聽我講,跟住有個牧民用左啲唔知咩方法令到隻馬乖乖地行返條路,佢就係到屌9我唔識控制隻馬。 其實成程我地啲馬都係自動導航咁去Lake Kaindy,班牧民無教過我地點控制隻馬。

啲馬係到撞下撞下
Day 11 騎馬騎到塞馬都係第一次見

我地完全未騎過馬所以唔係好控制到啲馬,啲馬有時不受我地控制係到撞嚟撞去,有時隻馬就無啦啦行去崖邊食草,有時隻馬就想超過前面隻馬,啲路又窄搞到險象環生。我騎騎下馬先醒起旅遊保險好似無包騎馬受傷,惟有望住風景一路祈禱隻馬生性唔好發癲。

右邊就係山崖

騎馬路途雪山風景

就嚟落山去到個湖個陣條路好窄,啲馬要一隻隻咁行落山。呢個時候我隻馬又好唔聽話想插隊行落山,一隻車落去德國她隻馬後面,咁我惟有同佢道歉話我隻馬唔係好聽話。

塞緊馬

我順便同佢傾計問佢德國有無得騎馬。佢話德國啲郊外有得騎馬,不過佢無玩過,同埋無呢到騎馬咁狂野 ,我就分享話香港得賽馬會可以騎馬,講下講下就去到Lake Kaindy。

三線行馬變單線行馬

隻馬想插隊

呢個時候我地就要落馬行過去Lake Kaindy,不過落馬個陣我好艱難要人幫手先落到馬。咁係到settle down個陣德國妹見啲牧民見我地係新手都係咁屌我地,佢地對啲馬應該都好差。 佢話啲馬需要愛同關懷,佢行去Lake Kaindy之前係咁撫摸佢隻馬希望佢好過啲。我同朋友B比佢呢個有愛心嘅行為感染到,摸一摸隻馬先行。

到了

場面一片混亂, 德國妹係到照顧啲馬

馬仔陣間見
騎馬擔遮
德國妹都係
Day 11 Lake Kaindy

Lake Kaindy 係20世紀先出現。1911年哈薩克地震令呢到變左堰塞湖,啲湖水浸左杉木林又無得流動,久而久之就變左我地見到嘅景色。我嚟之前係Air Astana睇左Saving Lake Kaindy,介紹Lake Kaindy嘅紀錄片。

以前呢度有好多人類活動,放牧令呢到土地受嚴重污染,呢到啲動物死左好多。哈薩克政府發現之後佢地保育呢到,將呢到劃做保護區,限制啲人係呢到活動同埋請好多生物學家去救Lake Kaindy生態。所以呢到大部分地區唔比出入,淨係可以參觀13%範圍,而呢到生物種類同數目係保育之後回升返。(Source: Air Astana嘅紀錄片)

由落馬個到去Lake Kaindy要行一小段山路,咁朋友B就行先,我就係後面跟上去,因為我發現落馬之後部相機好似有啲問題要檢查一下。

我一路行一路睇部相機,佢影相唔識對焦,同埋支短嘅鏡頭唔識自動對焦,就算換左支長鏡頭都係影出嚟唔識對焦。我心諗今次碌柒了,Riga爛相機要整今次又爛相機,應該係落馬個陣整爛左。無左朋友H扮馬叫,我自己同啲馬唔係好夾。

我惟有沿路行去Lake Kaindy,點知行到一半除左直行之外見到條分岔路,我係到思考點行。呢個時候朋友B見本來直行條路行得太耐有啲猶豫所以返轉頭搵我。我同佢傾應該行去邊,傾傾下嘅時候德國妹係我後面出現,我地估應該直行就到,於是我地三個直行行去Lake Kaindy,行多陣就見到導遊,佢見我地咁耐都未到就去搵我地,最後我地平安咁去到Lake Kaindy[s],雖然部相機係死亡行軍之下死左。[/i]

相機對焦唔到了......

Lake Kaindy 特別之處係個湖除左係藍綠色無污染之外,佢仲有幾條杉木樹突出嚟。咁我地係唔同角度欣賞Lake Kaindy,雖然我部相機爛左所以心情有啲差。

行行下望出去Lake Kaindy

Lake Kaindy

好多人輪住影相

朋友T問我點解淨係就咁影,唔扔隻公仔落水,佢話啲公仔未試過游水點知佢中唔中意
Day 11 說好了的馬呢?

走個陣我,朋友B同德國妹一齊行,我地傾到啱啱騎馬,德國妹話佢估呢到啲牧民比唔夠野啲馬食,啲馬行過嚟個陣係到食草,於是佢行返去個陣順便摘啲草比馬食。佢希望呢到啲馬好似歐洲咁比人善待。

我地返到去頭先落馬個到,但係個到啲馬唔夠我地一人一隻,導遊都唔知咩事就問班當地牧民。班牧民話佢比左啲馬上一批旅客騎走左 ,導遊覺得好奇怪,跟住係到問班牧民啲馬唔係應該好似合約咁安排一來一回 ,班牧民話佢之後叫啲人係馬場調啲馬過嚟 搞到好似排的士接人咁。

等啲馬嚟個陣德國妹比左啲野草啲馬食,跟住啲馬就好開心咁開餐。呢個時候班牧民係到鬧個德國妹 ,跟住德國妹就呻話希望啲馬會比人善待啦。佢講講下我感覺到有啲水滴落我個頭到,我望一望個天啲雲feel到會落大雨,呢鋪真係大鑊了。

要等馬返返去馬場

過左一陣班牧民終於調多幾隻馬過嚟,於是我地騎馬返返去架車到。今次我隻馬行頭,隻馬都係識自動導航咁行返去。我隻馬有時行行下山會行去崖邊食草,我見啲馬咁慘我都由得隻馬食啲草。
Day 11 靚女領隊決戰粗暴牧民

呢個時候突然 “飄~” 一聲班牧民係班扮皮鞭鞭打嘅聲,跟住隻馬受驚突然飄前,就繼續沿路行返去。我心諗你班牧民真係痴撚線。當我地班新手好似你地咁由細騎馬騎到大,態度差係咁屌人唔識騎馬都算,你老母隻馬係崖邊係到嚇啲馬,隻馬嚇親突然間沖落山我咪死埋!??

我本來以為個德國妹有啲做多左,但係呢班牧民真係無視生命安全,仲要旅遊保好似唔包騎馬,今次真係死亡行軍之旅。 個天又突然落大雨,德國妹比班 粗暴的牧民 對馬嘅方式嚇親,佢係到話佢想行返去算,就算落大雨行佢話佢唔怕辛苦。其實如果唔係隻馬行緊唔方便落嚟同埋條路成地泥,同啲馬會就地解決唔好行,我都傾向行返去算數。

朋友B視覺:
呢一段路應該係今次旅程最恐怖的路,班牧民不時飄一聲扮係鞭馬嘅聲,天空落住一點點雨,地面滿是泥濘,而我隻馬行落山路時行下就跌蕩一下,窄長嘅山路旁邊就係深深嘅河谷,我真係只係祈求隻馬可以慢慢安全回到最初的起點。

騎馬落山路況,滿佈泥濘

返返去馬場之後個陣個天落好大雨,我,朋友B,德國妹,法國佬同佢個俄妹女伴企埋一堆,我地都忍唔住想屌柒班痴撚線牧民,話佢地好似老奉咁態度極差同極唔安全,同埋對啲馬好唔人道。

落到山等緊的團友

導遊就係到怒屌班牧民安排極差,合約講好左啲馬一來一回咁又亂咁調啲馬比人,同埋佢地啲行為無視團友安全。 跟住班牧民一副吹佢唔漲嘅嘴臉話佢地平時都係咁之類。

朋友B同法國佬事後估話班牧民反正都係做一次生意無回頭客,所以覺得佢亂嚟我地都吹佢唔漲。導遊最後話佢地咁亂嚟,完全唔跟合約做野會返去同旅行社講解約唔再同佢地合作。

怒屌牧民情節

上左車之後我地就去下一個景點。導遊對啱啱發生嘅事表示歉意,佢都唔期待會搞成咁。我地安慰佢其實佢無問題,問題係班牧民亂嚟。啱啱比大雨淋完,相機又比啲馬整爛又比班牧民亂屌搞到無咩心情,我就整乾自己之後就一直睇住出面發呆。架車開左兩個幾鐘,窗外景色變做一片金黃色嘅大草原,我心情都好返啲。

車上面嘅大草原
Day 11 Chayrn Canyon (1)

架車無幾耐就去到Chayrn Canyon。Chayrn Canyon係世上第二大峽谷,僅次於美國大峽谷。我地下午六點幾七點去到Chayrn Canyon,今次我地有時間係落峽谷底行一陣,導遊問我地想行左峽谷底先去峽谷頂定係去左峽谷頂先。

峽谷入口

有團友話行左峽谷底先因為峽谷頂搏佢影到日落,咁我地就落左谷底先。因為已經接近日落所以啲影變得好長。

行落峽谷谷底

峽谷谷底

舊石好似隻手咁

Chayrn Canyon真係好闊

大自然真係鬼斧神工

連豬與大峽谷
Day 11 Chayrn Canyon (2): 奔向夕陽

係谷底行左一陣我地就搵位行上去谷頂。佢個到真係似越野爬山咁,同埋上去條路好斜,我跟住德國妹後面行到喘晒氣,有啲缺氧咁,搞到德國妹以為我體力不繼問我有無事。

開始無日照了

爬上大峽谷示意圖

條峽谷好斜,就快要手腳並用爬

最後我地都上返峽谷谷頂,當然要搵個靚位打卡。

峽谷谷頂嘅風景

日照越嚟越少

影完之後就開始日落,咁我地就行返去架車到返阿拉木圖。

峽谷後面係雪山

奔向夕陽
Day 11 大草原的日落

上車之後架車沿公路飛馳,行左幾分鐘就開始日落。導遊係草原嘅大直路放低左我地影一陣相。

大草原上嘅日落

開心打卡的德國妹

影完之後就真係返去阿拉木圖,導遊問我地滿唔滿意今次個團,我地都話除左班當地牧民之外個 trip 係完美,朋友B 事後同我講返今次個團好抵玩。本來係寫 1930 完,但係1930 我地仲係 Chayrn Canyon ,我事後去個旅行社網頁睇佢個團個時間越改越長,宜家去到2230。

佢問起我呢個團一日去咁多景點好似玩得未夠,我同佢講其實平時呢啲團個長度係兩日一夜,一日一夜有啲似死亡行軍 導遊最後都 sell 佢地隔日有個半日大阿拉木圖湖團,雖然佢搞呢個團搞得好好,不過我地第二日計劃左又死亡行軍行程,所以就無去到。
Day 11 唔係同女傾計就識做啲唔該借借???

返去嘅時候德國妹同法國佬係到傾計,講起佢地歐洲啲日常野,咁我嘗試加入去傾計,但係個陣比朋友B隔住左,個位好迫又唔方便調位,我又唔係好敢係架車大聲講野。 朋友B又小 kam 唔係好搭到嘴。

朋友 B 視覺: 個朋友係咪好攰所以想坐喺窗邊訓教,而我就真係有 d 攰,就費事同其他團友再傾計。) (編按: 個陣我無訓著,好精神聽緊德國妹傾計,你攰就企開啲比個位我)

個時我地個坐位係咁:

最後我地都講左幾句,德國妹就呻話德國 Deutsch Bahn 成日遲到 ,不過起碼叫做有架車,同埋德鐵會有 refund 同可以問德鐵比的士錢。講多一陣就去到休息站。

落車個陣我同朋友 B 講同佢調位,同佢講比機會佢影下窗外風光。我本來繼續坐車個陣搵德國妹傾下計同問佢攞instagram,不過上返車之後佢地全部瞓著左 ,同埋我呢日表現好 kam 驚食檸檬 ,個下淆左就錯失機會,諗返起都有啲可惜。

哈薩克夜晚嘅公路

返到去之後我同朋友 B 都攰到無力傾計,我地去左我第一日食晚餐個到,快手食左個晚餐就上返去酒店休息。

夜晚嘅 Hotel Kazakhstan

呢晚晚餐

Day 11 完
Day 12 搵極都搵唔到地方買嘅Onay卡?

前一日我地過左十二點先瞓,呢日瞓到9點幾先醒。落去就食返個早餐先。呢到係包早餐,我個人覺得有4星質素。佢係全自助早餐,大部分早餐會食嘅野呢度都有。

是日早餐

除左常見嘅食物之外,佢仲有中亞嘅芝士同俄式醃魚。醃魚口感唔錯。

佢仲有即煎雞蛋。

去得阿拉木圖就要試下呢到特產---青蘋果。

食完之後我地又返去坐陣,跟住我地就落去搭巴士。不過個陣我未有Onay卡,於是就周圍搵位買卡。我之前睇過可以係報紙檔買卡,不過係酒店附近就搵極都搵唔到報紙檔。增值機就周圍都係,雖然佢得俄文但係我上網睇完都幫到朋友B增值。

我決定行落地鐵站問人幫手,不過地鐵站都無得買交通卡。呢個時候朋友B話時間有啲遲,我查一查原來搭巴士係唔洗用卡可以用散銀。 係地鐵先要用Onay卡入閘。早知係咁就唔浪費時間搵報紙檔買卡。

阿拉木圖地鐵站

今日行程係由朋友B負責,我地去參觀Medeo滑雪場,同埋會上 Shymbulak滑雪度假區。我地搭12號巴士去。架車慢慢駛離市區,越開越高,坐到總站就係滑雪場。

Medeu巴士總站

滑雪場山腳下面泊晒車, 好多當地人上山放假
Day 12 Medeu 滑雪場 - 繼續死亡行軍

前一個站係纜車站。Medeu係有纜車上去滑雪度假區,本來我地會係好輕鬆咁坐纜車直上海拔二千五百米。

不過叫得死亡行軍邊有咁順利,我地去到個陣架纜車無開,於是朋友B做左一個瘋狂決定——行上去。

於是我地又返返去滑雪場,我地宜家嘅位置係海拔千六米。係Medeu滑雪場隔離見到一大條斜路,有好多當地人係到行上去。我以為行一陣就完,點知呢條斜路已經好長...... 我行左10分鐘已經喘晒氣,然而呢個只係開始.......

又斜又長到仆街, 呢到先係開始

我行上條斜路已經休息左兩次,上到嚟首先見到有堆人係到玩馬。

呢到好重女

點知行完之後仲有一望無盡嘅樓梯等緊我地.... 呢條樓梯行十世都未行完,我中途已經停左唔知幾多次,朋友B成日軍訓式訓練一早已經係山頂等緊我 。後尾行行下頂唔順決定買左支可樂飲。

Medeu滑雪場

條樓梯好長.......

小食舖

我行樓梯比班細路爬頭
Day 12 行入雪山

行左十幾廿分鐘之後,我地終於行到上樓梯頂,山頂有堆人係到睇風景同吹水,有個阿伯係到帶住隻鷹表演。

呢到傳統習俗

好多當地人係到觀賞雪山

行完終於見到雪山,又見到雪山真係開心。呢個時候部相機突然識手動對焦於是我又影左幾張相。

雪山

正當我平靜咁欣賞風景個陣,朋友B突然同我講我地今日目標係行入去雪山。我呢個時候個樣係

於是我地又繼續軍訓。首先行一大段車路,好在唔係好斜,沿途風光唔錯。

好在呢段路係平嘅

沿路風景

行左一大段路之後我地見到幾個蒙古包,有啲改建左做餐廳。呢到係半路比人補給。

補給站

朋友B視覺:
其實一日行一千米上山都唔係好攰姐,而且係行舖好咗嘅樓梯同車路,慢慢行就可以上到去。樓主行下就要抖下 ,咁我就可以順便休息下,輕輕鬆鬆行上去。 (編按: 所以話左佢係軍人)
會唔會係你虧做太少運動,而唔係朋友B係軍人
Day 12 CLS鐵橋

停左一陣我地又繼續行。呢個位有兩條路過河,一係行一段車路兜落之後行上山,一係行鐵橋。我見條鐵橋望落正正常常,就行捷徑行鐵橋。點知條鐵橋係水管上面鋪幾塊鐵板,我地行行下個陣又有風突然吹埋嚟,啲鐵板吹到砰砰啪啪聲,條橋十幾米高跌落去應該重傷。 呢個時候我決定go with my gut,快速衝過去。

唔行鐵橋就要行一大段路先過到去

鐵橋

過左橋之後又係一大段又長又斜山路,即係又係軍訓嘅情節。

山下面有條小溪

有驚無險咁過橋

前面嘅山路係幾咁無盡......

我行下又停下,朋友B大幅拋離我,連隻牛都行得快過我。

有隻乳牛行過

: 平時都係啲人爬我頭,都係第一次有人行得咁慢比我爬頭。
唔係 行山唔適合我
Day 12 到未呀....!??

沿路真係九曲十三彎,啲路又斜,行得好撚辛苦。

望返轉頭行左唔知幾耐斜路

有個牧民拎住隻馬行過

轉完彎繼續行

行左唔知幾耐之後,我地開始見到啲度假屋,雪山離我地越嚟越近。

條路都係好長, 不過就到雪山山腳

見到雪山山腳有啲渡假屋

無耐就行到上山頂,呢到亦係第一組纜車嘅目的地。

見到纜車停左係到

呢個時候我地見到有一組Chair Lift開上雪山更高地方,雖然好快就收,不過我地難得嚟到就上埋去。而呢個時候我部相機又突然識自己運作,估唔到佢會死過返生,逃離死亡。[編按: 事後睇應該係落馬個陣撞到鏡頭變左手動對焦而唔知以為報廢,我今年係飛機試先發現到原因]

Chair Lift入口,山腳睇雪山都好有氣勢
Day 12 Shymbulak 纜車

呢到其實係滑雪度假中心。
https://wildticketasia.com/129-shymbulak-ski-resort.html

架Chair Lift就係得一張椅嘅纜車。呢架纜車會帶我地上海拔三千米嘅雪山。

去到個陣山下面係無咩雪。

可以見到山腳有人係到影雪山

有啲人睇完風景落山

纜車左右邊雪山風景

呢到春夏交界都有一大片雪, 不過有啲污糟

架纜車上到高啲嘅地方就開始有更加多積雪。我地坐纜車個陣有回程遊客嘗試估我地邊到嚟,不過佢地估錯左。我地就咁係隔住架纜車對答。

開到一半, 見到纜車終點站

落完山之後又上返山

就到纜車站, 越高就越多雪 xm
要copy and paste先出到聖誕連豬
Day 12 Shymbulak

上到雪山纜車站,附近有個cafe比人當休息站。

雪山cafe

上到雪山之後我地都好興奮咁踩雪,附近有個類似救援站嘅物體。

雪山風景

救援站

由山頂可以望返落去山下面啱啱上嚟個到嘅風景。呢到遠離市區所以就唔係幾望到阿拉木圖。

山下景色, 都係望到山下纜車站

呢到係天山山脈中間,其實一直向南行理論上係可以行去吉爾吉斯。山區天氣變化可以好唔同,一面天晴另一面就天陰。

雪山後面就係吉爾吉斯

公仔與雪山

我凍所以著住羽絨背心,有人話著羽絨背心似中年呀叔......  
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞