[中亞高加索探險系列2] 哈薩克斯坦100小時亡命之旅 [2023]

110 回覆
8 Like 11 Dislike
Everything here is good, except some locals. --- Me and tourmates, Lake Kaindy, 2023

前程題要

[中亞高加索系列] [1] 我喺Xinaliq遇上人生第一場雪 [阿塞拜疆] [2023]
https://lih.kg/3544107

[重製精華版]
https://lih.kg/3698252

我啱啱到伊斯坦堡SAW機場,就要趕住出關趕巴士去IST機場轉機,攪完一輪之後架直通巴士啱啱走左,咁我唯有等下一班車。

土耳旗

好在最後有驚無險無塞車趕到去IST機場。不過呢次驚險趕巴士只係呢100個鐘哈薩克死亡行軍之旅嘅開始.......

橫跨歐亞Bospours海峽大橋

土耳其航空主場

Air Astana哈薩克廣告

伊斯坦堡新機場
新po留名
前作同節目預告

中亞/高加索/土耳其/伊朗
[中亞高加索系列] [1] 我喺Xinaliq遇上人生第一場雪 [阿塞拜疆] [2023] https://lih.kg/3544107
[重製精華版] https://lih.kg/3698252

[中亞高加索探險系列2] 哈薩克斯坦100小時亡命之旅 [2023]
https://lih.kg/3730037

[中亞高加索探險系列3] 亞美尼亞潑水節 [2024] [LIVE]
https://lih.kg/3730055

歐洲
[長篇]「追尋自由之路」波羅的海+芬蘭11日 [2018] https://lih.kg/1091201

快閃多洛米蒂山區亡命行軍 [米蘭/南蒂洛/因斯布魯克/巴黎] [2023] (即將推出)

(預告: 打緊文, 諗緊標題)

澳紐/太平洋
[回帶] 8日關島遊 [2018] https://lih.kg/971935

[南太平洋遊蹤1] [2023] 澳洲追B717之旅+初訪紐西蘭北島 (打緊文)

東南亞
[2019] [跟住台長去檳城] 北馬來西亞6日之旅 https://lih.kg/1696074

(預告: 打緊長文, 諗緊標題 [2023-2024])

東北亞
[2023] [Suzuka F1] 日本瘋狂受難記 https://lih.kg/3583112
[連登仔不喜歡這個帖文]

[台南開埠建城400週年] 2024台灣燈會 https://lih.kg/3678257

[再見空中女皇] [飛機膠專區] [2024] 台灣外傳: 我去左台北送韓亞B747-400最後一程 (即將推出)

Highlights

當然繼續有Guamzilla同連豬。

lm
Day 9-10 伊斯坦布爾機場

我趕到IST機場之後就即刻去攞登機證同寄艙行李。比左本特區護照之後班地勤攞張清單對完,確認我可以入境哈薩克之後就出登機證比我。

走之前我問班地勤個lounge係邊,佢地同我講 “You will figure it out after security” ,咁我過左海關再算。

土耳其航空check-in counter

宣傳土耳其旅遊billboard

Air Astana check-in counter

行左兩個圈之後我終於搵到Air Astana係用IGA Lounge。

過左海關

IGA Lounge 係合約貴賓室,有好多間航空公司都係用呢間。(星空聯盟用土耳其航空lounge,天合聯盟有自己聯盟貴賓室,寰宇一家得BA, RJ同QR有飛IST)

IGA 貴賓室門口

Skyteam Lounge,係IGA Lounge隔離

土耳其航空係主場應該有幾個貴賓室,呢個貴賓室係比高級Mileage Status會員用。

高級會員專用貴賓室,學左QR SQ分流比錢/飛行計劃/里數貴賓室
Day 9-10 IGA 貴賓室

呢個貴賓室算唔錯,入面都空間寬敞,有好多位坐。又有私人休息空間,同沖涼房。

貴賓室地圖

用垃圾砌出嚟嘅模型

IGA 貴賓室

入面都有有唔同野食,同即煮意粉。

自助餐形式

即煮意粉

呢個露台口叫Bosphorus Terrace,可以睇到機場室內景觀。佢有另一個露台望到出面景觀。

露台同景觀,可以見到機場啲鋪
Day 9-10 前往哈薩克
[IST – ALA KC 912 2210 – 0635 +1]

跟住我就準備登機,今晚坐Air Astana KC912去哈薩克。

Air Astana張商務艙機票係彩色印製

平時我得閒會睇人搭飛機啲product review,而為左增加期待我特登skip晒Air Astana啲片。我買飛個陣見到係B767,就滿心期待有得坐767呢隻經典飛機。我仲特登去左FR24睇左佢條航線,確定降落個陣坐左邊係睇到日出嘅阿拉木圖雪山。

KC912降落個陣左邊係雪山

點知online checkin個陣我個位比人調左去右邊, 我心諗可能有啲古怪野發生。係機場上網睇機型個陣先發現呢條線佢個期EQV左A321LR。

Air Astana A321LR

上機派左service drink之後坐左陣就差唔多起飛。

Air Astana A321LR引擎

等起飛

Air Astana post covid 之後更新飛行安全影片,舊個條片係跳芭蕾舞。佢新個條片將好多哈薩克景點融入safety video,令我非常驚喜。 佢拍得好好睇展示左哈薩克最吸引人嘅一面,牧民大會,雪山,大峽谷,高山湖等等,係睇完會想去個到個種。

去哈薩克就係睇呢啲

歐亞分界

飛左5個鐘之後就去到哈薩克,雖然瞓得唔係好夠但係佢質素係值回票價,除左睇唔到日出嘅哈薩克雪山之外。關於商務艙飛行報告我會集中係下一程機報告。

就快降落阿拉木圖

阿拉木圖上空

阿拉木圖機場

早一個鐘到ALA嘅TK 350,用77W飛,土耳其去哈薩克O&D應該多需求出架大機

Air Astana A321LR同A320neo 系列機隊

可以見到阿拉木圖機場擴建緊,2024年6月啱啱開左。

阿拉木圖新國際線Terminal
Day 9-10 點解的士狗一定係賤種?

死亡行軍嘅開始當然係瘋狂嘅,一出境就有一隻生得好似劉正嘅的士司機係到chur住我係到問,我見佢成座脂肪山咁,面目可憎,額頭寫住劏客兩個字咁自然唔理佢行去搞電話卡,佢係都要跟埋嚟,搞到我發火屌柒佢。有句話叫相心生就係咁解。劉正咩樣自己google啦,保證後悔。

阿拉木圖機場

呢個時候有另一隻的士狗行過嚟,我啱啱屌柒完人無好氣就叫佢遲啲,比我諗下點算。我買完卡食完早餐之後出嚟佢仲係到我就同佢講價。我睇過出市區市價4000-5000 KZT,諗住叫價3000,目標5000。

佢一開始開價一萬,不過我太疲倦未瞓醒 ,還價個陣想講三千就講左五千,心諗呢次柒左,最後就還價7000成交。早知個陣直接預約酒店叫車算,都係七千。 (60 KZT ~= 1 HKD) 其實係有更平出市區嘅方法。

機場cafe早餐,都係包,pancake,蛋,薯仔個啲

跟住架車就出市區,點知開開下塞車,佢呢個時候就話塞車坐地起價加一千,真係屌佢老母。我個行李箱係車尾箱到,驚佢玩野就無辦法。不過出面景色係非常優美,望到天山山脈令我開心小小。

一出阿拉木圖機場就見到天山山脈

落到車我條氣好唔順咁比左八千KZT個司機,佢就好開心係到哼歌係到話Good Day,我塊面就燶晒咁唔睬佢直接行入去酒店。1000 KZT其實只值1.5 USD,都買唔到啲咩,不過佢呢種賺錢手法好賤種。

情景圖

Hotel Kazakhstan 酒店停車場

相信呢個無恥之徒(同好似劉正個條友都係) 係經常係機場搵食,下次係阿拉木圖機場見到有任何的士狗係到問你上唔上車,首先準備150/200 KZT散銀 (唔知暢錢個到有無50 KZT硬幣,司機會找錢),之後直接大聲用俄文一句 cyka blyat車埋去 ,之後頭也不回咁行去巴士站搭92號巴士出市區。 (機場係有指示牌去巴士站)

當然有時間可以去counter買張onay card,即係阿拉木圖八達通。

屌你老母
Day 9-10 Hotel Kazakhstan

去到 Hotel Kazakhstan 酒店我就好眼瞓想入房瞓陣,不過reception 姐姐同我講話早 check in 係要加錢,於是我就係酒店大堂坐到十二點鐘佢開始 check in 先上房。差三個鐘就唔出去住,一陣行行下暈低就真係死亡。

酒店 Reception

酒店大堂

一去到酒店房個陣我真係嘩左出聲,因為我係訂左二人 房,至於佢比左咩房就自己睇:

三張床嘅家庭套房

五星級廁所

酒店走廊

佢間房有兩間房三張床!!!!應該係家庭套房嚟,個廁所有五星級水準。間酒店都有啲歷史,外牆有啲舊同門有小小難推。不過其他地方都好好,我覺得有四星級水準,用 we price match 每晚一間房 75 美金真係好抵。

酒店外牆

條白卡朋友 A 睇完酒店外觀之後話間野二星級,佢話走廊有啲暗,我直接開佢波話佢根本 on9 淨係識睇表面,佢咁都覺得暗,我就話佢因為做得虧心事多所以淆底。

呢間房景觀相當開揚,望落去見到對面嘅 Capsian University。

IP 都唔洗 check
Day 9-10 初訪阿拉木圖街頭

瞓左個幾鐘之後我就開始行程,朋友B個晚先到所以個日就行博物館攝時間。個日天氣唔係幾好個天灰濛濛。

酒店附近

Abai Qunanbaiuly像,佢係一個好高人氣嘅哈薩克文學家

阿拉木圖市區都幾綠化,而我第一印象就係呢個地方真係好大,一個街口行5分鐘都未行完。

周圍都好多植物

有對情侶係街到打情罵俏,好幸福

我行行下見到部機可以充值onay card,不過呢部機係買唔到卡。我事前查過係知道onay card要係啲報紙檔買,不過我行左成兩日都未搵到報紙檔。

充值機

路過的消防車

呢到市區都幾多銀行可以找換外幣,呢到個匯率同酒店同機場差唔多。(Hotel Kazakhstan都可以換錢)

哈薩克銀行

哈薩克以前比蘇聯共產黨管過,所以呢到啲樓都係四四方方,一睇就知係共產風格建築。

共產建築係有樣睇

呢到咩都闊過人
Day 9-10 中央博物館 (1)

行左陣就到哈薩克中央博物館。呢到起到好似以前啲中亞汗國皇宮咁,出面仲有個花園。

博物館大門

門口花園

入到去入場費500 KZT,護衛話淨係比手機影相,所以以下相片都係用手機影。

門票票尾

入到去就見到幾張相嘅展覽。

沙漠旅行相
Live 左
Kazakhstan greatest country in the world
All other counties are run by little girl

一路都好想去
不過交通好唔方便
當地風土人情點?
Day 9-10 中央博物館 (2) - 化石與黃金戰士

呢個博物館分左四部份,一部分佔一層。第一部分係遠古時代。首先就展示啲以前係哈薩克生活嘅動物同化石。

鳥蛋化石

恐龍化石

跟住就描述遠古時代啲人嘅生活。

遊牧生活

古代用品

古代武器同黃金盔甲

佢仲有啲建築模型展示以前啲人居所。

以前啲人住嘅居所

突厥斯坦皇宮模型

個日夜晚應該有講座同表演。

Set好晒場
Almaty 機場垃圾到癲 departure 果到又逼又熱,啲凳又少
重點係去機場嗰程成日塞車
諗多咗 Kazakhstan 比我既感覺好似南韓,而且都算幾先進,東亞面孔周街都係,甚至我覺得佢哋有啲cool
6月開左新terminal比國際線 應該好好多
有啲女會追鏡頭影 都多後生嘅媽媽
民風唔算保守啦
Rush hour舊terminal係唔夠用
之前試過夜晚12點飛首爾,都係多人到癲
深夜同朝早咪佢地prime time
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞