[中亞高加索探險系列2] 哈薩克斯坦100小時亡命之旅 [2023]

110 回覆
8 Like 11 Dislike
Day 9-10 中央博物館 (3) - 中世紀汗國時代

第二層有間大房係中世紀展覽。個陣嘅哈薩克人已經發展出草原遊牧文化,所以好多工具同武器都係同遊牧,打獵有關。

近戰武器同火繩槍

馬鞍

農業工具

除此之外個到都有中世紀個啲衣物,布料,飾物,可以見到以前啲人嘅品味。

布料同衣物展覽

以前啲人衣著

傳統樂器

遊牧相片同貨幣

呢到見到有啲人係到畫畫同整紀念品。

努力工作的人

佢正中間有個好大嘅蒙古包,入面係咁嘅樣。

蒙古包

走之前佢有塊版寫低哈薩克以前各汗國歷史。

哈薩克歷史
Day 9-10 中央博物館 (4) - 我去左國際大刀會?

出返嚟見到有個檔係比人扮以前啲遊牧民族。佢有頭盔,護甲,刀劍個啲道具。

著返哈薩克傳統衫

之後個檔口職員無聊個陣係到扮遊牧民族舞刀弄劍,刀光劍影有一刻感覺自己返左去國際大會。

手持木劍嘅本地中學生

檔主無野做就拎把劍周圍舞

行上一層見到有人係到綵排今晚表演。

中亞姑娘

呢到都展示左唔同主題嘅畫同展品。

走廊有唔同主題水彩畫

呢幅風景畫幾靚

除左畫仲有唔同特色嘅毛毯

由二樓見到地下set好場夜晚有節目
Day 9-10 中央博物館 (5) - 多民族國家

呢個展廳分左兩部分,第一部分係講哈薩克啲民族分佈。可以見到主要係哈薩克裔人,北面同阿拉木圖比較多俄裔人口,都有好多唔同族裔。

哈薩克各地民族分佈

呢部分係展示唔同民族特色服裝

呢到都有好多唔同民族展品睇,我分享啲部份比較特別嘅民族展品,例如烏茲別克,韃靼,東干裔。

都係睇衫,傳統裝飾,樂器呢啲

有宜家啲人著民族服裝啲相

有啲民族係因為二戰或者蘇聯人口政策而近代先係哈薩克定居。呢到有啲相同文件講唔同民族啲人嚟哈薩克定居嘅故事,大多數都係比蘇聯懷疑通敵同埋二戰個陣驚作反,所以強制搬過去哈薩克。

睇相同文件見到有克里米亞韃靼人,車臣人,波蘭人,白羅斯人,高加索人,庫德人,朝鮮人等係俄羅斯遠東/高加索/東歐比人迫遷去哈薩克

歐洲啲衫同中亞又係唔同

車臣人都係比較彪悍

亞美尼亞服裝

韓國野比多啲位展示

隔離有得睇老虎皮

哈薩克村落模型
Day 9-10 中央博物館 (6) - 衛國戰爭

第二部分係講第二次世界大戰蘇聯戰場(衛國戰爭)。

有啲舊報紙相,畫同軍火講哈薩克人參與二戰

舊報紙

人物相,工具,槍同書

重型軍火

步兵墊壕對抗德國坦克示意圖
[中亞高加索探險系列3] 亞美尼亞潑水節 [2024] [LIVE]
https://lih.kg/kQtstS

睇住先 亞美尼亞時間今晚更新
如果飛烏魯木齊唔係咁貴 我都考慮下去新疆坐火車去阿拉木圖
敏感地區不了
Day 9-10 中央博物館 (7) - 現代哈薩克

呢部分係介紹現代哈薩克,講點樣成立,貨幣之類。其實哈薩克係最後一個由蘇聯獨立嘅國家。

現代哈薩克展廳

哈薩克獨立時序

哈薩克憲法

哈薩克幣 (KZT)

哈薩克幣歷史,現代哈薩克幣係1993年用500盧布=1 KZT匯率兌換

之後就介紹哈薩克國家成就同經濟發展。佢最出名係拜科努爾發射場。

呢部分係講太空發展

哈薩克考古

哈薩克油田同煉油廠模型

走個陣見到有張阿拉木圖地鐵線發展藍圖,又話機場會有地鐵.....

機場地鐘去左邊

走個陣個檔都係幫緊人cosplay遊牧民族。

見到有啲刀劍,盔甲

出嚟個陣已經六點幾,天色漸暗。

真係好似汗國啲皇宮
這時候,阿布扎比,朋友B視角

我就唔會好似朋友A覺得波羅的海三國係窮鄉僻壤,但同台長唔同嘅係,我真係每年都要去下日本,始終日本真係好食好住好方便,又有唔同火車搭,又有拉麵壽司食,又有漢字睇 (編按: 覺唔覺放鬆個陣都要接觸中華文化呢啲垃圾好可悲),其實真係好舒服嘅旅遊地點(希望台長唔好block9我),日本真係一個好好嘅旅遊地方。(編按: 膠夠未 )

其實如果唔係台長介紹,我未必會去呢個國家,啲budget 應該又去日本。(編按: 咁多人中意交智商稅?) 好在阿布扎比出發有平機票。(編按: 我教的) 班地勤係到問我酒店嘅野,台長話佢搞掂晒酒店行程錢個啲,一落機就去Hotel Kazakhstan搵佢。除咗點名一定要上雪山去Shymbulak外,我無睇過呢幾日行程主要都係靠佢,佢去到話間酒店房好大,不過就要我親自見證 ,但我有信心台長一定會好好準備,唔會比我地訓街 。
Day 9-10 Uptown/downtown

行完博物館之後我就開始探索阿拉木圖市區。阿拉木圖係天山山脈山腳,向南就係上山,所以呢到啲人會以uptown同downtown嚟分方向。

市區地圖

阿拉木圖又名蘋果之城,所以係街到見到大大個蘋果雕塑。

市中心大大個蘋果雕像

呢到好多植物, 溫度又舒服

我呢日係向uptown方向行。向南邊望就見到天山山脈,雪山靚到好似背景畫上去咁。

天山山脈就係後面

望向另一邊開始日落了。

呢座好似係政府建築物

本地商場同中產住宅區
做埋領隊
留名參考
Day 9-10 阿拉木圖商業區

無幾耐行過商業區,佢有啲商業大廈外型好特別好似積木咁。

起到一座座尖塔咁,呢到開始係商業區

“尖塔”正面

商業區好清楚咁見到連綿嘅天山山脈,如果天晴景色會更好。

阿拉木圖歌劇院

兩座酒店中間嘅雪山

呢位騎士射緊咩?

公仔都要享受雪山

成條路對住雪山

再行過啲見到共產風格嘅住宅大廈。

收工時間塞車

中高級住宅地段
Day 9-10 冬奧場館巧遇情侶

哈薩克啲城市有好多公園同好綠化,我行左入去一個公園到行下。個公園有條河,係冬奧場館Sunkar Junping Complex附近。我係入面行緊個陣有對拍緊拖嘅情侶同我傾左陣。

行過一條河

河谷

冬奧場館,可以見到滑雪跳台

出面有架餐車賣咖啡
Day 9-10 市區與雪山

係公園休息左一陣之後,我就繼續探下阿拉木圖市區。個陣中亞天氣大約廿度,涼涼地望住雪山行好舒服。

阿拉木圖街道

無軌電車

行左無耐就行到去一座大學門口。座大學對住後面雪山好靚。

大學後面嘅雪山景

呢條街無咩樓嘅位置正正對住雪山,可以係市區條街到好好欣賞雪山山脈唔係好多城市做到。

雪山就係街後面

呢到都幾多唔同店鋪同小販。

哈薩克有好多韓國野

當地店舖同小販

行行下又行到去一個公園,公園後面都隱約睇到雪山。

又有一個公園

公園嘅風景

行多一陣就去到Baiken Mosque,沿途好多樹行起上嚟都好舒服。

日落了

Baiken Mosque 係2004年新起嘅,係哈薩克其中一座最大型清真寺,入面容納到三千個信徒。我去到個陣已經關門,所以影幾張相就走。

Baiken Mosque
屌你連狗真係食開屎, 打好成篇文開住個網想換去drive 對文,返嚟無晒。
Day 9-10 無盡的街口

係清真寺打完卡之後我就開始返返去酒店附近食飯。 Google Map 個陣顯示行一個鐘。我初時見地圖距離唔太長就唔信,不過行行下就發現哈薩克一個街口之間距離好撚長......

天黑了

爆水渠

阿拉木圖夜晚睇到星

行左半個鐘之後見到地鐵站就終於出返大街。呢座發光嘅野係 State Circus,對面係歌劇院。

哈薩克國家馬戲團

阿拉木圖地鐵站

個陣夜晚十點幾市區仲有好多鋪開緊,開得仲夜過香港啲鋪。呢啲咪夜繽紛。不過呢條街又直又長好有無盡嘅感覺。

阿拉木圖平均收舖時間: 10 點以後,
由治及興後香港平均收舖時間: 9 點

條街有唔同特色嘅雕像

行到街尾見到 Hotel Kazakhstan 就即係行完。一路行返去都無咩心水餐廳所以都係去酒店樓下餐廳食。呢日除左早餐之外無食過野,所以叫左個雞肝 Kebab,同試左哈薩克特色食物——馬肉湯。

夜晚的 Hotel Kazakhstan

酒店餐廳

燒雞肝,送多幾舊燒雞脂肪,一般般

馬肉本身比較靭同鹹,所以通常一係整馬肉腸一係放湯。馬肉嘅味道同質感似鹹啲牛坑腩,比我想像中好食。

馬肉湯

哈薩克神沙
同一時間,啱啱降落阿拉木圖嘅朋友 B 視角

架機差唔多去到阿拉木圖,外面就係天山山脈同夕陽,台長果然無介紹錯。

去到阿拉木圖,好在台長提左我呢到的士狗會劏人,我一落機就想去買張 onay 卡搭巴士出市區。但係攞住部手機喺唔同店舖 show 張卡嘅圖,同人指手畫腳,點知 d 店長個個搖頭,話無呢樣嘢賣。係去到一間賣紀念品嘅店舖,店長先話有,但店長先開價 1000 KZT 比我,雖然我知道原價係一半,但比 1000 KZT 出市區保平安,總好過比人劏多幾千 KZT。 (編按: 瑞典買巴士飛都係糖果鋪買,呢個世界無奇不有)

出到去機場外面,其實個停車場都好細,一眼就望到對面嘅巴士站。 日頭巴士尾班車喺 9 點已經走咗,只係見巴士時間表有一排排時間,但就唔知係邊個站開嘅時間,好彩喺黎到之前已經知架通宵巴士頭班車要 11 點先開,只要等就會上到車。

唱完錢買完卡已經十點幾,咁唯有唔食 dinner 直接出去等,好彩喺 abu dhabi 已經買定咗一排麵包,我就坐喺巴士站做特種兵食住白麵包等車,連我支水都係 abu dhabi加滿。(編按: 佢嚟之前我咪講左接機大堂轉左有 cafe 可以買麵包)

上咗巴士之後,十幾分鐘已經出到市區,咁 Almaty 夜晚同有夜繽紛之前嘅香港一樣靜,但感覺都係安全。 好快就行到去酒店, 去到酒店台長幫手搞埋啲登記手續就上酒店房休息。

係外地見到朋友好興奮,尤其間酒店房係兩間房三張床,真係好Q大間。外面仲可以睇到市景同天山山脈。不過呢個時侯台長同我講:明天6點半起身,我地7點半 join 左個 tour!????咁咪得返五六個鐘休息?
———
當朋友 B 奔波左一日返到酒店房,我同佢講:明天6點半起身,我地7點半 join 左個 tour。佢即時表現得好驚嚇。

Day 9-10 完
Day 11 死亡行軍一日團開始

朋友B問我如果佢前一晚趕唔到入市區今日咪大鑊!?我同佢講佢習慣軍訓式旅遊其實無咩問題,我同佢講對佢非常有信心,知佢一定趕得到入市區。(點解咁有信心遲啲嘅遊記就會明)

我地7點係酒店落去食個快嘅早餐,跟住就即刻行過去博物館前面停車場集合。

特快早餐

我一路食早餐一路搵導遊打住招呼先,好在前一日行市區個陣大概知個距離,同埋google map今次個估計時間係準嘅,所以最後都準時到。

清晨的Hotel Kazakhstan

去到之後有兩架車,導遊話兩架車都係佢地嘅,咁我同朋友B係到研究上邊架車好,我係其中一架車見到好似有啲粉紅色嘅野係眼前閃過,直覺覺得上呢架車會有好野發生,所以就叫朋友B跟我上左個架車。唔怪得一開始報團個陣本來無位又突然間多返位,原來係佢地加多左架車落去。

7:30就準時開車,咁一開始都係自我介紹。今次個導遊係當地大學生嚟,咁呢車除左我同朋友B之外仲有幾個菲律賓人,一個法國佬同俄羅斯女伴,另一個法國仔同德國妹。我一開始因為睇唔清楚啲人個樣,同埋朋友B嚟到實在太興奮,而個陣無咩留意啲團友。
想去哈薩克 就係因為啲雪山
Day 11 遠離市區

架車漸漸遠離阿拉木圖市區,路邊建築物亦越嚟越矮同稀疏。呢個時候導遊準備係架車到播音樂,佢就順便介紹哈薩克傳統音樂。

導遊係車播片

跟住佢見大家反應一般 ,就播啲歐美歌曲之後自己好興奮咁唱埋一份。之後成日佢都係保持咁 hyper 狀態。

架車行經一啲小鎮,行過一個市集個陣導遊介紹話呢個係Uyghur’s Market,由呢到買菜係比平時抵啲。佢話佢地啲語言同哈薩克人唔同,有自己嘅文化,不過佢地未有自己真正嘅家園。 架車開多陣就見到一片片大草原,天山山脈若隱若現咁出現係眼前。

車程風景

Uyghur’s Market

過多一陣就到休息站,呢個時候當然行一行便利店,朋友B好中意山,而咁休息站附近見到天山山脈,佢好興奮咁周圍影相。

油站

油站風景
就到
Day 11 Black Caynon

係休息站上車之後我地去第一站--- Black Caynon。隨住接近峽谷地帶,窗外逐漸越嚟越少草原,取而代之係越來越多山丘。呢到開始多蒙古包同牧民放牛羊。

一望無際嘅哈薩克大草原

山谷同蒙古包

有啲牛同馬係到食草

過左一陣架車係公路旁邊停低左,導遊帶我地行去附近嘅Black Canyon,因為呢個位個峽谷係黑色嘅所以叫Black Canyon。呢個位望到條河係通往附近出名嘅Chayron Canyon。

Black Canyon

樓豬到此一遊

導遊帶住啲團友落去有個突出嘅位,可以有個更好角度影峽谷。不過因為朋友B對鞋比較虧行唔到砰石斜路,所以我陪佢係上面睇無落到去。

我啲團友

影左一陣相我地就要繼續出發去下一站,沿路開始黃沙滾滾,而沙漠/山谷後面都係連綿雪山。

沿途風景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞