[警世]絶對唔好入城大材料科學及工程 JS1210 Materials Science and Engineering

61 回覆
26 Like 3 Dislike
呢科當年拯救左我,比我有機會讀UGC degree
推推
推推
要個degree考政府工ok la
唔好玩啦
你估一定考到? 特別係唔少人, grad完又唔甘心做散仔, 要做幫辦, EO. 考兩三年都考唔到, 結果就一世.
見唔少人話“考緊政府工”, 通常考兩三年都考唔到, 其實就根本唔會考到. 但把口就死撐“考緊政府工”, 安慰自己, 又當係保住自己面子.
最後都係返去打自己份牛工, 因為當佢三十幾嗰陣, 就唔到佢自己唔認命.
如果aim MT/GT, 幫辦EO, 讀吓business/文科, 練吓自己language, 上莊練project management 就真係有機啦.
讀materials engineering, 你嗰4年會大量時間讀咗一大堆你grad完根本唔會用得著嘅嘢.
Prof. 會話呢啲係學習能力/分析能力, 咪玩啦, 隔離科識python, regression, statistics, 你識乜呀?
Matlab? 你讀過一個elective, 入面有一課喳! 出去同HR, line manager 講, 冇人信㗎.
講緊要個資格啫 冇個degree連發夢嘅資格都冇
推推推
推吓先
又推呀先
推呀推
Material science好玩呀
讀鍊金術, 可以做鍊金術師
我想讀mphil 請問呢一課用唔容易收人?
呢個唔知
嗰個係化學
metallurgy係material science野喎
推推推
推推推推
推推
推推推
推推
Push
Materials Science 係垃圾黎,唔好諗
Push,同JS3030 理大 應用物理學系 一鳩樣,都係乞食學科黎,materials engineering過時了,唔岩係香港發展
衰撚過BS狗同EE狗,寧讀屋宇設備工程狗都勿讀所有物理系/ Materials Engineering 既degree,香港只有電機工程學系搵到食,無物理系人才立足之地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞