[警世]絶對唔好入城大材料科學及工程 JS1210 Materials Science and Engineering

61 回覆
26 Like 3 Dislike
其實呢, 呢類學科係for大學自己推高排名, 因為佢哋好易出到論文. 但佢哋又唔可以唔收undergrad, 唔係會少好多funding. 換言之, 你落咗搭, 班prof. 就已經袋袋平安, 你嘅人生, 佢哋唔會care㗎!
呢班prof.十足PUA, 當你上咗當, 佢哋就會閪你面, 你就慢慢捱啦. 我寫文都係為你好, 唔會有人俾錢我.
推推
推推推
推推
RPE (material) 可以簽私人job 石屎PFA > 25%
雖然冇乜人用
推推
聽講 super high strength concrete 同 super high strength steel 都要material expert ,
即係RPE(material)
一年有幾多個entry job openings? 人工, 前景如何?
你咁講同“全世界周圍都係材料, 周圍都要materials engineers” 係冇分別
Construction 黎講 material engineering Scheme A 最多十個八個一年
入到又考到牌都有前途
香港石屎廠 都有 material engineer做 research同QC
雖然冇 scheme A 行

唔係話完全冇前途
推推推
嗰4間公司係咪年年開scheme A先? 你講得好呀“係要入到又考到牌”, 唔係坐低做3年就charter.
咁班冇scheme A嘅同學仔人生點算? 呢啲咪就係班Prof.嘅嘴臉: “你諗你啦~ 你死你嘅事.”
石屎廠就算把啦, 成班人坐定晒. 走一個先補一個, 分分鐘要有人退休先有位, 我都未同你講前景.
BTW, 怕freshgrad未必知, 呢類dept.唔會大, 計埋都未必有廿個人(唔計U grad唔會做嘅師傅級). 行頭太窄嘅話, 啲人入咗去就好少走, 位一定唔多. 但年年就廿幾三十人grad
跟興趣揀
邊個 profession係四年後最 demanding冇人知
Can't agree more
真心有興趣先好揀, 千祈咪亂聽人講materials engineering 好景.
為錢去讀 nursing 啦
又低分又overpay
推推推
推推
推推
推推
材料工程冇出路
材料科學冇出路
推推
材料工程出路差
材料科學出路差
materials engineering 出路差
materials engineering 人工低
你識條鐵,讀呢科咩行業都做到

唔好講反話啦 好多中學生冇連登ac, 睇唔到加密
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞