日本節目,香港早期盜版任天堂紅白機磁碟機系統錄像資料!!!!!!!!

75 回覆
8 Like 19 Dislike
今日我朋友睇完片之後講咗啲好過分嘅說話,我照佢講打出嚟:唔怪得啲人玩老翻,當年嘅三百蚊同依家嘅三百蚊完全係兩回事,更何況以前啲game仲貴過依家,依家你哋當然可以好口響話自己支持正版啦,依家啲game咁平,計返通漲賣返一千蚊一隻game吖,睇吓你哋仲買唔買?!
香港嗰陣人工都無一千蚊,但因為任天堂一家獨大,所以佢嘅game食水太深,要成千蚊一隻,仲狠過sony,咁唔玩老翻可以點
任天堂 d game係好貴,即使外國人都覺得貴,以前租帶玩
https://www.reddit.com/r/snes/comments/1bnfw08/1992_super_nintendo_and_gameboy_prices/
我只係轉述我朋友嘅意見,同本人無關
你有撚朋友咩,咪又係日日一人rpg貼舊聞刷存在!
跟返而家嘅通脹 當時三百蚊一隻個盒帶 等於而家 三四千蚊了!

聖鬥士星矢 黃道十二宮 個餅帶 當年係賣緊$550

當年新出一部博士 4M 都係一千蚊有找
點樣無$1000

60年代?
條片啲水印多到
仲part time看更洗廁所,一個星期返得三日工嗰啲咪一千蚊都無囉
點樣無$1000

60年代?
part time看更洗廁所,一個星期返得三日工嗰啲咪一千蚊都無囉
睇完呢個post 我仲記得個時小學雞玩超任 一隻龍珠都要成 $550 老母個時嫌貴但最後都買俾我 諗返起老母個時都好錫我 又超任 game boy 又play station
以前個年代啲Game最係盒帶內嘅電子零件貴,以前遊戲商為咗有比其他遊戲有更好嘅聲效或特效甚至用一啲原帶無嘅晶片,所以做成價錢貴嘅原因之一,到CD年代先有改善
任天堂大咬先至係主因
你屋企應該幾有錢下
60年代小學校巴費好似都係二三十蚊一個月
90年頭果時
1. 超任要3000蚊
2.超任博士都要3000蚊 (如果要加RAM由24M 去到32M 要多$1000)
3. 電視機唔可以用PAL 要用NTSC
加埋要上萬
果時普通文員都係6000-7000人工
賺死d game舖
當年電視機無國際線路,唔使指意玩到日版game
9up
睇返公務員歷年薪級表
點止1000
仲要當年公務員低人工過出面
https://csradar.com/useful-info/pay-scale
都沒有改善!

當年紅白機定價遊戲大概 6500yen

NEC CD ROM 遊戲定價 平均7800 Yen.

CD遊戲軟件 定價比紅白機原裝合帶更貴!

當年記得咗 係10算 定 12算.

相對嚟講 而家遊戲定價平好多!(唔計add-on, 課金)
依加ns啲game 第一方隻隻都係2字頭
隔離隻隻都4字頭5字頭 邊個大咬
好撚好笑啊屌你老母
你用第一方比點同,第一方唔洗畀授權費,仲有香港人唔可以對sony忘恩負義,唔係當初sony積極爭取,依家都唔會有咁多中文game,尤其係寺田貴信,佢條仆街極力反對機戰出中文版,係sony不斷請求,最終先喺ps4出官方中文版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞