Taylor Swift 其實點解紅

142 回覆
91 Like 320 Dislike
reputation係1989之後

Reputation嗰期係最差,嗰陣我喺美國讀大學幾乎冇人敢公開認自己聽taylor swift
係tour+紀錄片+covid期間嗰兩隻碟+版稅風波完美翻身,之後再回歸pop,造成依家爆紅現象
其實最近啲haters已經返緊嚟,睇下佢頂唔頂到

最簡單答案就係folklore/evermore嗰兩隻碟證明到佢寫歌真係有才華
咁問嚟做乜 get a life
明明唔唱country個陣啲人個個話佢會收皮
點知又爆紅變天后
最後聽佢啲歌係Red個張album
睇完迪士尼個演唱會
明點解紅
勁好睇
我都想知你咩心態
見過幾個同你類似既人
又係好鍾意講埋d咁既野
每次見到就好似想解剖外星人咁樣
研究下你腦袋裝緊咩
出於咩動機思維去說話
why
你話未聽過mirror啲歌都話
taylor swift可能係現今世界最紅女歌手你都話一首歌都未聽過 真係冇辦法想像你有幾毒/有幾井底蛙
因為世上90%嘅人都鐘意你唔鐘意嘅野
想為reputation平一平反,嗰陣比啲負面新聞騎劫晒,出嗰排心諗TS點解變成咁。而家聽返其實隻碟啲sidetrack好正,dress, getaway car, dancing with our hands tied同call it what you want都係越聽越有味道
二月去咗日本睇eras tour,reputation係其中一part最high嗰part,聽don’t blame me live聽到起晒雞皮
因為佢每隻碟都cater都唔同聽眾嘅需求,由country到pop到folk到midnight嘅電子迷幻風都駕馭到,每隻genre又吸到新嘅fans,所以佢fans base咪咁大
不過真係想講今年隻TTPD係有啲失望,其實我相信好多fans都想佢出返1989, reputation時期嘅pop
你唔明即係你唔係佢嘅受眾
所以唔使明
淨係知佢好撚勁就得
Speak now紅館場嗰陣應該爭都唔洗爭
Netflix 有得睇佢演唱會,見咁多人話正所以click 黎聽下。 捱左半個鐘,都係閃!恕我唔識欣賞
我都只係識一首love story
但係以佢白人 靚樣 唱功
紅 有咩問題
Ye made her famous

啲撚樣唔會認同
因為每次出專輯總有幾隻歌喺 歌詞,旋律,MV,背景故事,合作人物上面有亮點。加上佢人靚歌甜。

利 唔係big fan但一直有聽下
廿年死忠表示TTPD啱啱出嗰陣都好失望
但之後越嗒越有味
連The Anthology嗰堆side track都越聽越正
反而最冇記憶點係Midnights隻碟

唔知TTPD有冇機會蟬聯grammy album of the year
但到時又會引嚟班haters出嚟反
屌 又係呢d XXX點解紅 既傻鳩post

出得呢d post 既一定係弱智
payola+ye
十年前已經有人問緊呢個問題
白人 加傳統靚女樣 就夠
但啲歌悶撚死
題材全部情情搭搭 中慢版催眠
中學個時首聖誕歌已經係咁聽啦
我記得係歐美 一半like 一半好唔鍾意?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞