消息:公屋擬加租至封頂10% 政府房會傾向不代繳不寬免

413 回覆
193 Like 34 Dislike
真係扭曲到好癲

睇到眼都突埋
係同一班人查嚟查去
cut 嚟cut 去
扮做野 r 嗰幾單野
再出嚟邀功
真係好得閒
等緊舉報賞金機制, 隊班富戶出黎
連登公屋仔fg 50k, 做兩年100k+, 炒美股幾球上上落落(冇圖)
而家加200蚊係度嘈嘈閉

私樓又跟加10%
稅又加10%
win win
依到班公屋撚陣間又發脾氣
你睇公屋都加10%
私樓加9%平左架啦
咪癲啦
個條數係講緊公屋日常維修保養保安,姐係私樓既管理費黎咋

真係最大舊既地價同起樓成本根本收唔返,連車尾燈都見唔到一間公屋起樓連地價起碼貼左百幾二百萬出去,憑個一千蚊租金根本唔洗諗回本,全部係納稅人資助咋
咁講啦 舊邨真係有錢賺嘅
加到市區6000同新界5000就差唔多
雙倍三倍租照繼續
公屋二千幾,即係加二百
唔止管理費 條數包埋大維修
製造均貧都噏得出
唔加價邊得嚟經濟繁榮啊
放心啦 連登仔咁鍾意做租租
轉個頭就食晒回力標啦

政府都加10%你估出面班仆街業主唔加咩
留港=宣誓
極端例子你得閒落下房屋署個d中心 睇下有幾多人係到lur要見主任 就係為左r新起公屋 基本上日日都發生緊

社會服務令當然唔係個個都要做啦 有需要用社會安全網既人可以豁免
但果批交富戶租金 或者後生有手有腳無特別需要個批 係咪應該要加多d規限 減低濫用資源既情況呢
最大比例係2000年代,政府一刀切停售居屋,將啲靚居屋轉晒做公屋攞出去派
eg 海麗邨:市區海景,單位面積大,派到嘅真係踢都唔會走
啲人唔使返工? 社會服務令
班窮鬼肯定會將成本轉嫁比消費者,有咩對策先
本身呢班人都唔洗錢架啦咪又係返大陸
唔明你咩意思 即係你覺得依家申請公屋個限額係正常?點解後生有手有腳就叫濫用 出去交貴租谷行個市俾你班既得利益者吸血就叫對社會有貢獻?
d留言得啖笑
個個拎公屋同私樓既租金比較
比人叫公屋仔果陣就嬲到屌晒鬼
話私樓要拍卡入嫁,保安真係睇場嫁,公屋密碼係唔該呀,公仔周圍都有白卡呀,上晒東張呀,垃圾屋呀,冇會所呀,狗都唔住呀

咁樣個租金比市面上低一大半都合理呀,畢竟你要同白卡垃圾屋一齊住,送都唔要啦
仲未計公屋係真係比班低收入人士,唔係個個都搵50k嫁喎,大學生入邊最低比例都係公屋仔出身
大學都冇既公屋仔,可能一個養2個,收入得20k,要養2個同交租慘撚到
唔評論公屋居民嘅財力
只是討論個機制
嗰啲可加可減機制,eg 交通費,又幾可會減
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞