消息:公屋擬加租至封頂10% 政府房會傾向不代繳不寬免

413 回覆
193 Like 34 Dislike
學連登仔邏輯 唔滿意就退租唔好撚住
否則留港公屋仔值得擁有
你唔好阻人打飛機啦
班公屋師日日幻想自己比緊錢房委會賺架
加200%
同意
中產都要 cut tax reduction 同 rates concession
公屋班友都要suffer 啦
所以開唔到單嘅aa 狗真係好慘嘅
到時都唔知申唔申請排公屋好囉,心理好矛盾
又話正常人申請唔到公屋,點知一講加租,成堆公屋仔沖哂出黎笑死
平時一邊接受政府補貼一邊屌政府冇福利
你以為人地30萬裝姐 實際幾多邊個知 裝修既野 用廢料裝得靚又得 用靚料裝得核突又得
好似攞地磚黎講咁 就咁肉眼睇 你都唔知果塊地磚係一塊雲石定係膠地板+雲石貼紙啦
問題係 社會需要一班不求上進既低下階層 好似7仔M記保安咁
你覺得全香港既基層房屋結構得返劏房會多D人甘願做7仔M記保安
定係好似而家咁 劏房+公屋會導致多D人甘願做7仔M記保安

成日見公屋POST有人話政府應該逼公屋仔上進 點點點
22年數據 公屋戶佔左香港人口30% 如果呢30%人都上進 咪諗下社會少左幾多人做7仔M記保安囉
仲要夠歲數,就唔會要你搬
仔女除名搬晒出去,1-2個人都可以住大屋
房署獨立於香港政府?
連登:公屋係比大陸人同南亞霸咗
現實:大部份連登仔都住公屋
加你租唔開心呀
因為秩序係用錢嚟維護
起公屋啲地 唔講以為係房署 同政府買返黎
根本要住夠某個年數(可能五或十年)之後
每隔兩年就要厲加5%租,直到去市值租金八到九成
唔計傷殘之類

公屋間接每年都資助住戶最少八到十萬生活費
咁樣資助法,講緊收十年廿年計
都唔可以改善自己收入同生活
證明呢種人根本唔值得再花資源係佢地身上
班死窮撚抵啦
全面引入外勞指日可待
居屋先係重點
全部轉手賺一球起步
清水樓住都廢撚事
抽中左買完繼續痴屋企住公屋
你而家香港政府玩外勞咪又係比個宿舍佢地住
咁同整間公屋養住班基層有乜分別
外勞仲包埋車 成本仲高過公屋戶
講真加夠100都唔入肉啦
外勞瞓碌架床,一間房幾張床,共用廚房廁所,冇得拎綜援,老咗冇得拎生果金長生津,邊忽成本高過公屋戶
唔屈多d錢
邊有錢洗
唔加邊有士氣
唔屈多d
點濕腳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞