消息:公屋擬加租至封頂10% 政府房會傾向不代繳不寬免

413 回覆
193 Like 34 Dislike
依啲post 特別精彩
引晒公屋師出嚟
$13,000收入月薪15倍先至借到200,000
仲未計抽水,實收幾多?
公屋本身都翻大陸消費扮咩
根本公屋就應該要行投標租金,靚單位高層大單位全部要入標
慢慢加飽佢,水費電費,租運動場場費,大學學費,油費,煙草,的士,巴士,黨鐵

加埋私樓跌估價,息口貴,公屋又加埋租,全港比人劏緊連登仲玩緊批鬥唔同階級既人
咁似啲公務員講野
留港撚值得擁有
留港撚值得擁有
唔鍾意咪移民走囉,死攬間公屋把撚咩?
我已經移民阿根廷( VPN)
經濟好呀,唔加你租點令經濟顯得好
10%算小啦屌
申請資產可以有28萬
借錢最多可以借20個月糧 萬3借到26萬
同埋之前36萬公屋單野 youtube好多裝修行業既拍片出黎講正常裝係1X萬就得
一定要加
建屋開支等連年遞增下,負責興建公屋、居屋的房屋委員會亦將面臨「水緊」,2023/24年度錄得126億港元營運盈餘,較原先預算縮約20%,預期2024/25年度只得26億港元盈餘,按年大削80%,主要是因為部分居屋提早在今年度入賬,房屋建築成本持續上漲等亦構成壓力。而在公共屋邨維修開支漸多下,房委會預計若公屋不加租,相關營運帳目明年度將轉盈為虧,蝕11.67億港元。現金結餘亦會由今年度697億港元,減至2027/28年度的406億港元,跌幅達40%。

另外

其中在公屋方面,提到由於日常維修及改善工程等經常開支減少,本年度將會錄得1.74億元的小額盈餘

就算係今年都重賺緊錢
月入萬3 正常返工唔係即pay工既話 係屬於廢過7仔保安既級數
對住班廢到咁極端既人 班友係度攞私樓租金中位數黎要求呢D極端公屋例子加租
等同於攞DSE平均成績去要求弱智果班都要考到呢個成績一樣 完全9唔搭8
地價 政府樓 唔洗買地 洗撚錢咩

建築成本 d公屋起左幾十年 早就回左本
this is hk
大部份連登仔一邊屌政苦一邊住公屋食老豆老母
得公屋得天下 做咩要移民?
兩年先加一次,加上基數低
10%其實都唔係好多
加100%都唔過份,支持lan嫂繼續嚴厲打擊
等佢哋有向上流既動力
政府自己可以Keep住士氣
你冇睇新聞?
個根源係
當初設計條方程式時,已經刻意選取了只會上升的因素嚟計算
eg 疫情期間,公務員薪金趨勢調查都係上升
因為啲公司執笠,打工仔被裁員,這些數據全部唔會計算到
只會計算到受惠於疫情有人工加嘅行業嘅數據
你哩種心態好適合共產主義
連公屋狗都要酸到底係有幾垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞