喺中大讀咗 93 cred Linguistics major,你問我答

64 回覆
22 Like 12 Dislike
你勁,讀到博士

研究係做邊範?
噉你老母
想問下點解得非洲有!呢個音
我慣咗分開 gam2 「噉」 同 gam3 「咁」

https://www.cantonese.asia/attachments/oncc/lessons/028.htm
我懷疑冇人有確切答案
以前啲人以為非洲南部嗰堆有 click consonants 嘅語言係有親緣關係嘅(https://en.wikipedia.org/wiki/Khoisan_languages),但而家發現唔係
不過地理上相鄰嘅語言(即使冇親緣關係)有類似嘅特徵唔係稀奇嘅事,見https://en.wikipedia.org/wiki/Sprachbund
如果唔睇Phonetic symbols 點分邊啲字有Schwa sound?
讀完最大得著係咩
我諗你意思係英文套 orthography 有冇啲規則係可以畀你一睇就知邊啲字母係 schwa?

我諗 short answer 係 no,太混雜太 irregular,不過好多時非重音就會變咗 schwa,串做 a e i o u 甚至 y 都有可能,同埋都睇你句嘢個語意需唔需要 stress 嗰隻字,見 https://en.wikipedia.org/wiki/Stress_and_vowel_reduction_in_English?wprov=sfla1
滿足咗好奇心,同埋我想讀上去
可唔可以講下學到最有趣係咩?Undergrad level自學的話有咩textbook介紹
邊個course讀完令自己升呢升得最多
邊個course最開眼界?
介唔介意share下英文大概咩水平
人類語言最後會進化成點?
咁有興趣
點解唔讀6字頭grad course
要死磨undergrad course?
樓主識幾多種語言?
有冇話對邊範比較有興趣?

冇嘅話可以睇下 Oxford 嗰啲 very short introduction 書仔先,有 Linguistics 同 Languages
我鍾意 syntax 理論,鍾意喺千差萬別嘅人類語言搵共有嘅規律
升呢:我諗係 Syntax II

好似又講唔到邊個最開眼界,本身都知大概會讀到啲乜,所以唔會話覺得好驚奇

year 3 嗰陣考過 IELTS band 8,之後就再冇考過英文
邊隻語言?同埋語言冇話進唔進化嘅,佢會演變,但唔同語言會行唔同嘅路
又真係冇諗過,同埋冇識人噉做,加上 undetgrad 嘅都夠晒我讀
有冇話本身英文咩level (say DSE English)
所以讀完 英文(或者中文)有明顯進步到?

就咁望咗下syntax 2 啲內容太理論到唔太實用咁

咩叫fitting to hit the block, see what's happening
中大好多個系都俾人take grad course,我都take過
undergrad D人唔知,咁都無識得grad student講下linguistics?
就算本身沒得reg,咁教授認得你都好容易俾你exception你
你係其他鑽研linguistics既人眼中係對linguistics有興趣? 定只係你自我感覺良好?
你有冇諗過你只係一個人鑽牛角尖,係其他人眼中你對linguistics其實無興趣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞