喺中大讀咗 93 cred Linguistics major,你問我答

64 回覆
22 Like 12 Dislike
見 JUPAS 就快改選,想喺度分享下學習經驗,等有興趣嘅人更加清楚呢科係讀啲乜,唔好盲中中噉入咗去

21年畢業,嗰幾年為咗興趣瘋狂 reg major,畢業要求係讀 51 cred (唔計外語同 fac pac,剩係計 LING 字頭),而我就讀咗 93 cred (除畢業論文 6 cred 外 3 cred 一科,用港大計法即係 186 cred)

唔係想話自己叻,不過 LING 開過嘅 course 我基本上讀過晒,應該可以答到好多問題(有人想知嘅話

Course list 見:https://ling.cuhk.edu.hk/programmes/undergraduate-programme/major-programme-in-linguistics/

(識我嘅話唔好爆
識唔識粵典/粵音果班人?
點睇ling同AI嘅關係?
算係識幾個
唔識,唔評論
冇邊隻話特別難聽

你覺得難聽好可能係因為你唔鍾意講嗰隻話嘅群體、你經歷過啲同嗰隻話有關嘅唔好嘅體驗(例如聽過人用嗰隻話鬧交)、你有啲刻板印象(例如聽到德文就諗起元首暴怒),之類

有研究話你熟悉嗰種語言嘅話會覺得佢好聽啲 https://journals.phl.univie.ac.at/meicogsci/article/view/448

噉排除咗以上因素,有冇邊啲語言係本身嘅語音特徵就特別好聽或者難聽嘅呢?基本上係冇嘅(雖然有啲唔顯著嘅差異)
https://bigthink.com/high-culture/some-languages-more-beautiful/
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2218367120
點解廣東話聽落比其他東亞語言如日語或國語惡?
係我主觀個人經驗定客觀🥹

另外,你點睇language 同languages嘅分別,同埋integrationism?
利申 唔buy Chomsky 同埋sender receiver model, 個model根本唔係人類點意會嘅方式
好可能係主觀(見上)

language 同 languages 係想問語言同方言定乜?

integrationism:可唔可以問具體啲
因為冇context 又點意會
https://en.wikipedia.org/wiki/Integrationism
屋企廚房幾大
interesting

我冇讀過呢個 theory,亦冇乜讀過 in general communication theory 嘅嘢

關於 Chomsky:我諗未必有矛盾,佢嘅理論唔係想 address 呢啲問題
企到兩個人咁大
支持
dept 個網有相,自己睇就得,唔需要喺度討論
井多少少? 以下係search Chomsky theory嘅結果
Chomsky's theory of universal grammar states that all languages have formal universals and principles in common, with specific options and limits for variation in grammar and features between languages. Chomsky argued that all languages contain similar elements, such as the word classes of nouns, verbs, and adjectives.

而Integrationism就係指出universal grammar 無視context嘅問題,去將言語(language)夾硬以科學方法分類成不同語言(languages),然後以充滿confirmation bias 嘅方式去搵語言嘅共同點,嘗試編出universal grammar

就以上嘅facts請問你有咩睇法?
如果樓主唔想討論我都明白事關我以前讀嘅communication theory 係好少人讀,曲唔高但和寡,所以想熱烈討論下失禮
或者我講下成個 programme 要讀啲乜:

必修:
首先係 intro course LING1000
core linguistics 四寶: 2003 Phonetics I、2004 Phonology I、2005 Syntax I、2006 Semantics
專門訓練寫文技巧嘅 2007、2008 Argumentation I & II(每科都要寫3篇文,好多人呻 workload 重,聽講近年好似稍為減輕咗?)
粵英官三語都各有一科 Exploring Grammar(1001- 1003),當中英係必修,粵官可以二揀一。其實我覺得要分析語言係難過上面 4 個入門理論 course,唔知點解反而係 1 字頭
最後當然唔少得 final year 要寫篇上萬字嘅畢業論文

選修:
分成三類,每類最少揀一科,加埋最少六科
而家你睇個 course list 會多咗啲 BMBL 字頭嘅,係一個新開嘅 major,專讀手語語言學,我嗰陣未有,不過有兩個相關嘅 LING course 改咗姓 BMBL

以下分別講三類讀啲乜:
Area One Core Linguistics 嘅 3101 Morphology、3102 Phonetics II、3103 Phonology II、3104 Syntax II、3107 Comparative Grammar(其實可以當係 Syntax IIB)基本上係上面四寶嘅進深
3108 Language Survey in the Field 係暑 sem 會出埠做田野研究(即係去搵某隻你唔會識嘅語言嘅 native speakers 收 data,再分析嗰隻語言嘅特徵)
最後 4401 Special topics 係教咩都得嘅,睇嗰期有啲咩 professors 教,因為會教唔同嘅嘢所以最多可以讀兩次,我見過嘅 topics 有 historical linguistics、實驗方法、linguistic typology、World Englishes 等等

Area Two Language and Mind:3201 First Language Acquisition、3204 Second Language Acquisition、3206 Bilingualism 都係同人類點樣學習語言有關,如果對語言教學有興趣嘅話,後兩者會幾有用
3202 Psycholinguistics 會研究同語言有關嘅心理過程,例如點解有啲句子明明合語法但讀起上嚟又會有困難?(見https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E5%9C%92%E5%BE%91%E5%8F%A5%E5%9E%8B
同 psycholing 密切相關嘅係 4201 Neurolinguistics,呢科係用 EEG、fMRI 等技術直接睇腦內反應
BMBL4001 Language Acquisition of Deaf Children 我讀嗰陣叫 LING3205,顧名思義就係睇聾或者有聽力障礙嘅小朋友學語言(主要係手語但亦包括口語同書寫)嘅過程
4202 Special Topics in Language and Mind 讀咗咁多年都未見佢開過

Area Three Language and Culture, and Linguistic Applications
2301 Sociolinguistics 考察語言同社會嘅關係,我諗係好多人關心嘅主題,例如咩係語言同方言、點解有啲口音聽落 posh 啲、男同女講嘢有啲咩分別、日文韓文嗰啲敬語係咩一回事,之類
3208 Language Disorders 顧名思義,你會讀一堆肌肉同腦結構仲有一堆同語言有關嘅病,有志讀 speech therapy 一定要讀
3403 Quantitative Methods for Linguistics 教做研究嘅統計方法
3401 Linguistics and Information Technology、4402 Special Topics in Applied Linguistics 未見過佢開

係咁多
universal grammar 主要係想 address 點解小朋友喺咁有限嘅 input 之下都可以咁有效噉習得母語(即係所謂嘅柏拉圖問題 https://en.wikipedia.org/wiki/Plato%27s_problem),試諗下,我哋兩三歲嗰陣連理解加法或者扣粒衫鈕都可能有困難,點解可以喺咁短嘅時間、冇人特別教之下,可以自自然然就 figure out 到廣東話啲咁複雜嘅語法規則?你可能覺得唔複雜、好理所當然,但呢個正正係問題所在——剩係要搞清楚嗰堆句末助詞嘅功用都已經出過好多本書同無數篇論文,點解我哋作為無論學習能力高低都有個語感喺度,一聽就聽得出某句嘢怪怪哋?Chomsky 嘅解釋就係我哋生出就有個 language faculty,當中有一套 universal grammar(universal 即係為所有語言共有),語言之間嘅分別叫做 parameters(例如修飾名詞嘅形容詞應該喺左邊定右邊,見 https://en.wikipedia.org/wiki/Principles_and_parameters),我哋學母語嗰陣會不自覺噉獲得呢啲 parameters,所以可以好快噉得到一整到語法系統

至於 Integrationism 嘅批評,我冇讀過就唔評論了,你有興趣可以講多啲
唔會,我都有興趣知多啲

你以前係喺邊科讀到呢啲?
BTW 我哋讀嘅 syntax 基本上都係讀 Chomsky 嘅理論,中文系嗰邊搞語法嘅都係用 Chomsky 嘅框架,有意入呢兩科嘅可以了解下
LING開過LING8006,你都讀過?

利申:讀過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞