七一前夕接連有市集被煞停, DSE 考生打氣主題市集突取消 食環署稱曾提醒

114 回覆
20 Like 96 Dislike
「大同」今次已是第四次舉辦市集,2021年在私人場地Urban House、2022年在iSQAURE,及2023年在南豐紗廠及iSQAURE。三次市集皆沒有申請臨時公眾娛樂場所牌照,惟皆順利舉行。Francis指今年在與商場溝通過程中,亦無被要求申請牌照。

不同於過往三次皆於6月內舉行,今次市集舉行至7月1日。「大同」創辦人Francis在商台節目被問到被取消原因,他稱難以估計,但指或涉「重要日子」。不過他亦提到,一直就市集有與警民關係組聯絡,亦沒有收到不能舉辦的暗示。

他表明不理解食環署做法,指2011年「大同」曾協辦「國際不再恐同日」活動,終院裁決指公眾有權進出而主辦機構無權控制公眾入場的公眾地方無須領牌。Francis曾與食環署爭拗,對方指過往活動亦不合法。他指食環署及後直接聯絡商場,故活動亦被迫取消。

翻查資料,2011年「國際不再恐同日」在銅鑼灣行人專用區表演跳舞,警方以未有申請公眾娛樂場所牌照為由下令腰斬,終院在2014年裁定,主辦方無權把其他人排除於該地方,不屬「讓公眾入場」,無須領取牌照。

終院話唔洗領取牌照架
市集本質係純銷售活動

水魚市集 vs 港共政權
無形壓力
不嬲都有呢個term
其實佢真係想,最好出黎嘅全部都係演員。
七一都係宵禁算啦
有聚集黑暴同為黑暴借賣物籌集資金既風險
好似當年元朗722咁就最安全
依家終院大定國家安全大啊
屌你老母,又話要慶祝,但係又唔畀市民有活動。食屎啦,屌你老母垃圾差佬。
冇野去 咁個日留喺屋企
多撚餘
日日都做多左架啦
用腳投票離港
又話日夜都繽紛
又cut鳩晒啲活動
姐係所有市集都要牌
所有商場搞下啲細攤位全部都要牌
平時係咪要報警了
香港好安全……只限灣仔區
好地地3連假可以吸引多啲人消費
但乜都唔比 仲想搞好經濟?
同意,建議所有敏感日子,全部禁堂食一日。
官方市集要人呀
肥水不流別人田
以前合法,今次冇拎牌犯法啊
「眾有鳩知因素」就香港特有喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞