七一前夕接連有市集被煞停, DSE 考生打氣主題市集突取消 食環署稱曾提醒

114 回覆
20 Like 96 Dislike
【Yahoo 新聞】在七一前夕,接連有市集活動被取消。繼「同志驕傲月市集」因被指未有申請臨時公眾娛樂場所牌照取消後,另一個在啟德 AIRSIDE 的市集活動「Marketoo市集 x 公開試當真」亦宣布因「不可抗力因素」而取消。

「Marketoo市集 x 公開試當真」市集活動原訂在 6 月 29 日至 7 月 14 日逢周末及公眾假期在 AIRSIDE 舉行,活動橫跨七一。早前的活動宣傳稱,市集主題圍繞公開試系列,希望在 DSE 放榜前陪伴考生。

不過主辦方今日宣布,本周市集「因不可抗力因素需要取消」,其餘日子市集需再另行更新,「我地對突如其來的轉變向大家道歉,呢個決定真的很痛心,亦抱歉地說我地不能透露太多原因……」

「所有活動、遊戲、安排、擺設、紀念品,甚至強大的試當真限定店長陣容都安排了,所有都早早就準備好……最終無奈的因不可抗力因素只能選擇取消……」

目前 AIRSIDE 網站上有關今次活動的資料已下架,僅顯示「404 找不到網頁」的錯誤信息。

食環署:曾提醒主辦單位相關的法律規定

食物環境衞生署回覆《Yahoo 新聞》指,署方日前留意到有關活動,但未有接獲相關臨時公眾娛樂場所牌照申請,故署方「向主辦單位查詢該活動的性質」,並「提醒其相關的法律規定」。署方指,主辦單位其後表示將取消活動,並同時就於七月其他日期在同一地點舉辦的活動申請臨時公眾娛樂場所牌照,署方目前正處理有關申請。

《Yahoo 新聞》正就事件向 Marketoo、 AIRSIDE 查詢,目前尚待回覆。

另一個由本地同志組織「大同」舉辦的「同志驕傲月市集」(Pride Month Bazaar),早前亦宣布取消。該市場活動原定 6 月 29 日起一連三日於尖沙咀 iSQUARE 舉行。大會指,收到食物環境衞生署通知,因未持有臨時公眾娛樂場所牌照或公眾娛樂場所牌照,而不得舉辦活動。

相關報道:
同志驕傲月|同志市集突被取消 食環:活動無申請牌照︱Yahoo
食環禁「無牌」舉辦同志市集 惟終院案例指公眾自由出入活動無須領牌 人權律師:政府做法或遭挑戰|Yahoo

本網所有文章內容若有任何時事批評 ,旨在對相關制度或憲制秩序提出可循合法途徑予以改善的意見,絕無意圖煽動他人作出暴力行為、擾亂公共秩序 、對政府或其他群眾產生憎恨、藐視、敵意或對其離叛。
李家超昨日出席行會前見記者,被問到今年無團體發起七一遊行時,他稱經歷2019年反修例事件後,大家珍惜現時安全平穩局面。「希望大家以喜慶態度度過七一,這是一個特別的日子,所以我們要小心,慎防過往一些不好的經歷,包括一些公眾活動被騎劫。」他認為,不同市民對各項事情有意見正常,香港有很多發表意見的渠道。就七一會否加強警力,李家超稱警方將一如既往,視乎實際需要部署。

原文網址:https://news.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20240626/s00002/1719339660059
Cut能左啲非官方活動
國家又安全左
班人七一依D日子仲出街為國安添煩添亂
依D危險日子根本應該禁堂食一日
七一留家休息
笑咗
應該宵禁,出街者即時槍斃
71前365日
71 後365日

都唔比

喺七一前夕,好多人原本都好期待參加嘅市集活動,但突然間有好幾個市集被取消,令好多人感到非常失望同遺憾。首先係因為「同志驕傲月市集」未能申請臨時公眾娛樂場所牌照而被取消,接著又有喺啟德AIRSIDE舉行嘅「Marketoo市集 x 公開試當真」宣布因為「不可抗力因素」而取消。

對於計劃參加嘅朋友黎講,呢啲市集唔單止係一個買嘢同交流嘅地方,更係社區團結同慶祝多元文化嘅重要場合。突如其來嘅取消消息,令好多人措手不及同感到心情低落。

不過,面對呢啲唔可預料嘅情況,我哋要記住,生活中總會有唔可預料嘅挑戰同變數。雖然我哋冇辦法改變已經發生嘅事實,但係我哋可以選擇以正面嘅態度去應對。或者,呢個取消市集嘅機會,可以俾我哋去探索其他方式嚟度過呢個假期。

唔妨同家人朋友一齊享受美好時光,或者喺社交媒體上分享大家嘅心得同感受。我哋仍然可以搵到方法去表達我哋嘅歡樂同分享我哋嘅喜悅。同時,亦要尊重同理解主辦單位嘅決定,同時期待未來仲多啲機會可以再次相聚同慶祝。

依家,就讓我哋一齊保持平靜同理解,同時期待更多精彩同豐富嘅社區活動。唔論發生咩事,我哋都會一齊度過呢個時刻,並且期待下一次嘅相聚同歡樂。
分薄哂消費力同人流
邊個去官方墟市呀?
共產黨軍政府嘅地方你都唔好諗住咁有自由
所以有能力嘅 有下一代嘅世界好大應該要諗清楚
不可抗力因素就係某商場收足錢但冇拎牌?
好生意阿
咁嘅死款學人講搞好個市笑撚死人咩,外國要人呀,香港食屎陸沉啦
好撚on9
7月1 又話一齊出街慶祝,點知咩都無
得d國旗區旗亂咁掛 。一d美感都無,得數量取勝
好生意啊,執10檔開16檔
迫你地班人去官方活動
唔洗咁多
前後183日已經足夠
不了,同fd係屋企打牌食埋夜晚再睇埋歐國盃啦

佢地都想要呢個效果咪成全佢

全世界都知而家香港人唔想再係本土消費

利申:
唱左好撚多外幣
有yen有euro有美金
準備呢幾年都不理性消費
大家留係屋企算啦
我去日本一個禮拜 洗左半年係香港洗嘅錢
"署方日前留意到有關活動,但未有接獲相關臨時公眾娛樂場所牌照申請,故署方「向主辦單位查詢該活動的性質」,並「提醒其相關的法律規定」。"

理據非常清晰。
不過為嘈而嘈都無辦法。
其實點解食環狗可以理私人地方活動?
而家又唔係喺跌邊擺檔,商場都關食環狗事?
其實咩叫「不可抗力」?
不可抗力因素
=> 算唔算香港專有新名詞.

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞