CA/ACO年年招新豬學豬運豬(32)歡迎加入伏愁者聯盟

925 回覆
2 Like 7 Dislike

https://z358z358.github.io/Roulette/#G7oLFoQ84HfKEwmJXQzs

最多人 既頭幾個部門 祝好運

一一一一一一一一一一一一一一一一

榮升officer既腦細以前aco身分點醒各位新豬

好位之神 > > > > > > >

一一一一一一一一一一一一一一一

7月起加3%人工 5.47變3

- 文書助理 (Clerical Assistant) (CA)
總薪級表 第1至10點($15,175 - $26,590)

-助理文書主任 (Assistant Clerical Officer) (ACO)
總薪級表 第3至15點 ($17,195 - $35,080)

幾時出糧?

新入職14日vl 平均一個月有1.1日假

中伏想調位?

做夠1年可以內調 in
做夠3年可以外調 out

九大職能要背下 必問
(a)一般辦公室支援服務;
(b)人事;
(c)財務及會計;
(d)顧客服務;
(e)發牌及註冊;
(f)為政府律師提供支援,並為法官和法庭使用者提供法庭支援及登記處服務;
(g)統計職務;
(h)資訊科技支援服務;
以及(i)其他部門支援服務。

[quote]有片!力架玩真人GTA,偷車後故意撞死單車男 [url]https://lih.kg/bCxDPeV[/url] #17 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區 唔怪知得呢條柒頭咁出名 柒到出公海都要俾人撚 麻煩下個post搵人pin呢個#yup##yup##yup#[/quote]
親戚:「係呢?你依家幾錢人工?」
如果pass Skill test, 但fail面試,3個月停賽期後再報 係咪直接面試 唔洗再做st? (兩年有效期?)
繼續說好ca aco 故事
今日lunch time去咗轉統一運豬

辛苦哂
幫人問,有無3月in 既人收到offer ?
tg gp最早仲係2月頭
clerical grade悔終生
departmental grade更稱心
舊年11月見今年2月收到Fail 仲有半年先可以再報
開完技都要CD
都好過以前要等一年
而家咪又係要等一年,只係由 in 嗰日開始計,其實相差唔遠
好過2年先recruit 1次既
都係,但係到出 result 收 reject 嗰下計都係一年後再開 recruitment
所以我 in 嗰下已經當咗自己收 reject 先
1年時間
2年1次 入位慢好多
ca aco 面試必講

香港特區政府公務員須恪守下列各項基本信念:
(i) 維護憲制秩序及國家安全;
(ii) 以民為本;
(iii) 熱心公共服務;
(iv) 盡忠職守;
(v) 堅守法治;
(vi) 廉潔守正;
(vii) 政治中立;
(viii) 專 業 精 神 ;
(ix) 團隊精神;
(x) 效益為本;
(xi) 績效問責;以及
(xii) 保密原則。
政治中
請問有無人分享下面試問咩問題
時事 我以前問關愛坐
Typical嘅情景題,例如咩兩個下屬,一個唔做野,另一個唔滿意點處理個啲,上網都搵到好多呢啲
想請問aco工作證明要帶d咩?
除左合約 在職證明 仲有咩?
每份工有合約就夠,唔洗俾咁多份證明

Q : 可以用咩黎做工作證明?

A : 合約,稅單,reference letter等等。
要留意糧單,職員證係唔可以做工作證明,
同埋記住要出示正副本。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞