彩虹站煙剷斬人案有感

227 回覆
1355 Like 48 Dislike
https://www.am730.com.hk/%E6%9C%AC%E5%9C%B0/%E5%BD%A9%E8%99%B9%E7%AB%99%E5%A4%96%E7%99%BC%E7%94%9F%E6%96%AC%E4%BA%BA%E6%A1%88-a2%E5%87%BA%E5%85%A5%E5%8F%A3%E6%9A%AB%E6%99%82%E9%97%9C%E9%96%89/464437

煙剷禁煙區食煙,犯法,仲要慢性殺人

張男睇唔過眼亦想保護同行女友,叫佢唔好食,之後比人斬,最後仲要自己都比差佬拉埋
睇相個煙剷個垃圾廢中樣分分鐘都係幾個案底,多一條傷人唔多,但22歲男既身家清白咁就可能一世。

香港乜撚野事呀家陣

如果有眾籌幫個男仔揸官司我第一個支持,雖然我唔有錢但一定會出一點力。

雖然知道班廢官未必會重視呢非國安既案,但都希望多d人重視番呢d事。為正義發聲但反被煙剷老謀。

希望最後個煙剷長命百歲 百病纏身 多種癌症上身 最好就出街比人拐走左去d第3世界國家活摘器官,極度痛苦而死,臨死前仲要望住自己既親人受埋同樣既苦
支持火車頭立法
立完之後要嚴厲執法
加到300蚊一包都無用
識唔少法官讀大學嗰陣都係食煙
我最後一代,其他人關我撚事
我冇生十個仔一百個孫已經好環保
鍾意空氣污染咪污染,鍾意周街噴煙咪噴煙
收皮啦環保撚,唔鍾意我噴煙咪打柒我囉

利申:世界公民,香港特色普世價值
食煙唔緊要,唔好逼其他人食你既2手煙
仲要犯撚左法自己理虧仲要斬鳩人,法官又點?
直頭公共地方全面禁煙啦
淨係火車頭就仲多機會鬧交
其實正確做法應該係打熱線通知相關部門,而唔係自己走去同人理論,佢自己選擇嫁喎。你好似講到同人理論係佢唯一選擇咁。
香港社會唔健康,政府政策不人道。
啲福利去曬難民度
打電話去搵社工乜都幫唔到
都係果句,你食煙唔緊要,唔好逼其他人食

你話你鍾意噴煙咪噴煙,咁我鍾意斬鳩你係咪就可以斬鳩係呀,我斬鳩人會覺得好爽,斬你咪斬你,關你撚事,logic係咁呀?
支持樓主
火車頭不得好死
又係你呢個白卡反社會憤青
又捉一隻環保撚
幾時罷搭飛機
眾籌畀一蚊?
用膠撚迫人食微塑膠
你覺得幾時有職員來?
好奇問 對方拎刀 人生性命受到威脅 自衛打唔甩?
純粹理性咁睇件事啦
喺條街度又唔係你屋企門口
人哋食煙你咪行遠啲囉
再唔係睇唔過眼咪報警報控煙辦嚟拉人囉
喺條女面前要扮正義撚?
你多事搞搞震咁咪即係自己申請囉
咁呢啲你自己預咗㗎啦

先唔講法唔法律俾唔俾人告嗰啲喇
而家香港地一街白卡黐線佬有啲仲要冇樣睇嘅
你辣㷫佢哋嘅好彩咪俾人屌吓老母
唔好彩嘅咪一刀捅埋嚟囉
啲白卡佬黐線佬爛命一條甚至本身案底都厚過電話簿
你冇仇報㗎喎呢啲
而家你執得返條命要還神㖭啦

後生仔心中有團火鐘意抱打不平呢啲我明
但今時今日香港地如非必要真係唔好同任何陌生人有咩confrontation
尤其呢啲無謂嘢
就算冇打交都好
俾你鬧贏咗又冇錢鬧輸咗又冇面嘅
為乜先?
環你老母呀白卡仔
明顯所有吸煙人士都係危害國家安全啦
我點知,總之唔好講到冇得揀一定要上前同人理論,你可以打熱線。
嚴格上嚟講你出more than一拳已經冇得用自衛嚟抗辯
所以軍裝嚟到唔和解嘅一定charge晒兩邊打鬥
香港法律上不嬲唔鼓勵還拖
只會建議你有危險時盡快逃離現場再喺安全情況下報警
應該要刑事, 重犯起碼坐三個月 。
而該名22歲姓張男子經調查後現已獲釋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞