有冇人裸辭後半年仲未搵到工(11)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
半年前同一份工跌到上限 $50K,家下$45K。你老味HR開價$35K。生活令一個人冇尊嚴。
講緊做餐飲,保安,清潔咪請唔到人

文職巿場差到爆

就死
點解保安咁輕鬆既工都請唔到人?

依家好多都唔洗12碼
個人認知,大部分大公司工時仍然12碼吧
有錯請指正
12k都有唔少, 勞工處隨手搵到.

文員好難跟譚仔呢類工比較. 譚仔人工高過文員好多, 但要輪班兼體力勞動. 文員工時通常穩定好多(伏工除外), 好多人只係想有穩定工時既正職, 得到更多工餘時間做私人野.
12k都有唔少, 勞工處隨手搵到.

文員好難跟譚仔呢類工比較. 譚仔人工高過文員好多, 但要輪班兼體力勞動. 文員工時通常穩定好多(伏工除外), 好多人只係想有穩定工時既正職, 得到更多工餘時間做私人野.
仲係好多12碼.
做住宅保安特別忙, 深夜都有野做. 如果訓覺比人影相投訴就仆街.
一語中的
叫個hr請機械人咪得
呢d都係得啖笑
你搵規則嚴啲既商場,或者會所保安,通常唔洗12碼,人工好似有2皮多啲,好少少仲要5day

叫人躝果隻保安都有2皮啦,仲要5day
文員=雜工,大把閪公司有時叫文員搬野

既然都係無前途,不如做保安或者藍領算
咁撚多人搶文職把撚,人工2皮都無
返咩類型嘅工?
保安或者藍領好多輪班, 文員工時相對穩定

呢到有好多中年人解釋點解寧願做低薪文員
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23677550&page=1
話說準備講辭職
咁arm 撞正annual review
係咪可以直接話唔想review
反正都走
譚仔返6日12個鐘唔見你講埋?
考慮下半公營,大專機構
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞