有冇人裸辭後半年仲未搵到工(11)

213 回覆
2 Like 1 Dislike
新帖又劉名
社工好好做喎
好嘅位喺咩?
發唔到達但工作穩定
就算出生率下降,冇咗幼兒方面工作,但係都可以轉做老人照顧
可能寫咗間唔中都要OT但係有補鐘
A L多過其他工
係冇乜福利㗎啦 但你對住嗰啲你自己鍾意做嘅嘢
如果你係負責搞活動嘅社工,你仲可以自肥
反而想問唔好做嘅位喺邊?
Ching會唔會諗得太理想?唔好嘅位就係需求減少,依家學校都轉晒做一校一社工,本身凸咗出嚟嗰啲搵唔返社工post都諗緊轉行,啲濕鳩大專仲要越開越多社工學位仲未計本身讀U出嚟嗰啲
睇黎最穩陣係醫療相關行業
真心未聽過社工失業 好缺人 正常八大出黎實搵到
點樣缺人法?學校都轉晒做一校一社工唔通NGO 你以為年年都開一堆新hc咩,本身已經供大於求
我自己識身邊一堆八大社工去搵工 有兩三個做到a仔 一般咪做住swa先囉 結果做左一陣又轉到做a

我都唔知你個失業邊度黎 需求大唔大就睇乜野field 唔你淨係得學校既 而且不嬲學校個位都少架啦 就算真係俾你做到駐校社工 其實都唔好做囉 而且壓力好大 反而做d NGO老人field輕鬆開下小組又一日

你唔信就算啦 吹到社工都失業 我都真係唔知講乜好

社工好唔好做真係豐儉由人囉 如果你連讀社工都失業 我會覺得你個人都幾失敗囉 都已經比非專科易搵工一截 而且中層果堆又移民 你話搵唔到自己想入既field 我就覺得合理 但絕對唔會係搵唔到工囉
其他行業失業都未到社工
Audit 船運 工程 飲食一定死先過社工
Ching係咪唔識分轉行同失業?兩樣嘢完全唔同意思喎
識唔識分轉行同失業?唔好見到上面駁嘴你就盲跟先得㗎
近排jobsDB啲jobs 一份想apply既都無
社工出黎唔會失業
只要肯放下身段做SWA,睇下有冇料轉到ASWO
市面上都係SWA最缺人,ASWO位已經滿左,除非再有好大既移民潮,如果唔係要轉ASWO都有d難度,因為要求愈黎愈高
ngo仲要黎緊cut筆直,唔樂觀
依家會叫你interview嘅都係啲豬頭骨
好多HKT
其實正常degree出身 唔會一直都做swa 儲下經驗就得 因為swa本身係俾hd果一堆人做 而讀hd做swa都唔會升到職 好多院校都淨係計起薪 有d一出來做野未必咁快搵到a 咁拉勻個average咪好似好低咁囉 事實上degree出黎做swa一段時間 轉a就輕鬆好多

唔係好似樓上淨係拎學校做例子
有d 人亦都aim high 亦都想做ha/社署社工拎高d人工
但呢種位同學校不嬲都一樣少
但你唔會因為搵唔到呢d位就同人講自己失業架嘛
你非入不可咩 出面大把NGO請人同足point
ctgoodjob ,有間叫timeauxtion 嘅嘢瘋狂請part-time volunteer,痴撚線

係咪趁個市唔好博大霧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞