有冇人裸辭後半年仲未搵到工(11)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
上勞工處jobsdb 睇下文員工 有幾多五日半
基本上而家有d規模嘅公司,office位都係5天工作啦。
5.5/6嘅通常都係19中小企,或者工種需要。
叫老闆啲仔女做下
你先係咪癲嗰個,2024年仲話5.5/6日嘅文職係主流,同埋銀行文職bo係撚5日半
自願做狗有咩點睇
咪就係因為閪所以先積埋喺度一直請唔到人囉
回應返 一份普通文職都過百個應徵者姐, 一邊講到普通文職難求勁多人爭, 市道差供過於求, 一邊閪工無人做, 或做左好快走
自己搵日星期六朝早7-9去望下金鐘站、鰂魚涌站等等嘅鐵路轉車大站嘅人流,再比界下星期一至五同樣時段嘅人流先再講啦
客戶服務 係五日半, 政府建築署聽電話都係五日半
建築工程公司 同地盤有關的公司都係五日半 六日
#228個巴打先講完有啲係工種需要,唔見你講普遍HR Account marketing呢啲都係返5日 ?你真膠定好多年冇搵工?
呢啲唔係文職? 做文員仔編入呢啲部門/公司都係跟人哋返工時間啦
重有做客服中心嘅人呢, 客服中心有幾可真係五日, 聽電話嘅人都係五日半
你一直講緊嘅都係特定幾個職業嘅文職,根本上個主流就係返五日,你就特登舉幾個特別行業嘅例子出嚟就當係主流
客服中心唔係主流咩, 起樓 建築工程公司唔係主流?
你一直‘舉例‘嘅係行業唔係職業,搞清楚先啦好冇
客戶服務 唔係職業咩

建築工程係行業 你啱
你都可以星期六去觀塘 荔枝角 九龍灣葵青荃灣區睇下有幾多人返工

低級啲嘅地方 聚焦閪公司
結論:生而為窮人做唔到老闆或者hr嘅都係原罪
依家啲公司請人真係好撚on9
JobsDB除左可以知有幾多個人申請之外
如果間公司Reject左你, email下面都可以睇到原因
例如話你要求人工不符合

我早幾日apply一間公司
業務姑且算係同旅遊有少少相關
然後間公司Reject左, email下面話需要嘅技能唔達標
僱主需要技能包括
「Fashion Design」、「AutoCAD」、「Typography」、「Animation」
依啲要求個Post度完全無寫, 份工真係留返俾你老母去做

同埋仲有啲公司, 係啲工作內容個度
直接寫一句「Will working overtime」
人都未請就叫你OT定先
喂jobsdb幾時俾返5地區搜尋功能我地
萬5個D濕鳩office工都咁難搵
我試過個公司有post埋salary range喺度,我跟住佢個range填,之後rejected嘅原因係salary

呢啲原因都係唔好太認真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞