求大佬們指教!Mazda3定mazda6?

142 回覆
2 Like 10 Dislike
想問下你係咪CLA當跑車嗰啲傻9嚟?
入嚟就係為睇呢段片
請教下, CX3 同 mazda3 嘅分別係點?
Size黎講
Mazda2<CX3<Mazda3<CX5
好似係
OMG, Mazda仲大部過CS3? 真係估唔到
部部都Mazda
CX3同mazda2同一個底盤
所以mazda3>CX3
而家中国車傾銷香港, 有咩油車唔鑊?架架都鑊呀
sorry 打漏個3

撞鬼囉, 睇個外殼, 一直以為CX3 大部過 Mazda 3
比例問題
CX30先係基於今代Mazda3底盤嘅SUV, 但係縮短咗少少
而CX5其實share上代Mazda3
加上今代Mazda3比上代Mazda3長少少
仲有Sedan多個尾箱會長過Hatchback/SUV

令到CX5其實無論軸距定總長度都短過今代Mazda3Sedan

計軸距, Mazda2=CX3<CX30<上代Mazda3=CX5<今代Mazda3
嘩, 我成日睇外殼, 以為今代Mazda3 個尾望落好似好細咁, 點知原來佢最大部?
咁軸距/車長又唔完全代表內籠有幾大嘅
你啱, 咁內籠你會點排?
mazda 2 啦。。。
你真係岸撚鳩
Mazda 3啦靚仔咁多
我有部2022 Mazda3 sedan放緊, 但求有心人
https://t.me/twpksss
Mazda6 坐落舒服好多
mazda 不知幾靚 班廢老思想幾咁守舊 TOYOTA 就真係退步左好多 食老本
諗緊出Mazda3定CX-5好

因為本身少揸車,冇咩路面經驗,聽啲師兄講到Mazda3好好揸,操車一流,個樣都靚靚仔仔。

但個人又偏好CX-5多少少,一嚟車屋企人等佢地坐得舒服啲,同埋揸車視野睇位好似舒服好多。但最擔心就係雪藏牌一嚟就CX-5 會唔會太大架

搞到1516緊,買架Mazda3揸下先,到時再轉。定直接一步到位CX5

同埋想問下依家啲Mazda車係咪都冇咩野係特別容易壞,需要整的? 感謝。
mazda 一定要買全新. 二手好多都
香港買部全新3就夠.之前做野渣過3同6. 6同3比係over 130 會穩定同好力好多. 但香港都唔會有路比你長keep 要over 130.
6 內籠我都厭細 3直頭係 坐唔到人
你唔坐人咪買3
就嚟出新6
你可以等下睇下舊6會唔再平D
識貨之人

除非真係好connected to the brand
唔使揀萬事得
直接CX-5
尾箱唔大,大過法拉雀同辣椒仔少少

雀出曬名個籠實用

同我一樣P牌出mazda 6 當時諗左好耐 驚太長handle唔到 但覺得靚過3 而家渣慣左冇乜問題 慣左大車 反而自駕遊揸細車就好得心應手

我果部2500cc
開sport mode好爽快 加速都好夠用

軚盤真係重 如果轉直角彎基本上都要兩隻手
唔似其他日本車輕好多 可以單手卒 但同時感覺都好膠
CX5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞