求大佬們指教!Mazda3定mazda6?

142 回覆
2 Like 10 Dislike
15萬新款歐洲車
Ching咪玩啦
不如你去車行一成首期月供架新車啦
買二手車,150k內,其實都新淨呀
都唔柒,好過ae110
如果唔預後座唔洗大尾箱既話,揀Mazda3
如果後座周不時座人間唔中要帶幾個大喼去機場,揀Mazda6 (最好wagon),
我想買Mazda 3或6 想左半年,
中台港澳美既車評都睇過曬,
結論係:

Mazda3 (2020 - Now 版本)優點(比起Mazda 6):
1)1500cc (有尾) / 2000cc (無尾) 慳油過Mazda 6 (極少量有尾2000cc,其餘2500cc),Mazda 3 約1L 16~17公里,Mazda 6 約1L 13-14公里
2)短身過Mazda 6,Mazda 3 4.4m (其實已經長過9成揭背車),Mazda 6 Wagon 成4.8m 長,仲長過Tiguan 7座同 CRV 7座,Mazda 6 有尾仲長啲,Mazda 3相對入停車場易啲扭,泊街都易攝啲
3)內裝新過Mazda 6,感覺上先進啲
4)車機好似反應快過Mazda 6,雖然都係得8寸mon
5)揭背真心型,條街又少見,原廠已經有黑鈴,二手好多紅皮座
6)多Mazda 6 一隻喇叭
7)新車平過Mazda 6 (齋班25萬,頂版29萬,Mazda 6 得30幾萬一個版本)

Mazda3 缺點:
1)後座好窄,如果前面張櫈褪得後,後座好似dogseat 咁
2)後座上落車會撞頭,要烏低身出入
3)新款Mazda 3 後懸掛由多連杆醃左做扭力樑,好似話後座舒適感弱左
4)尾箱唔大,大過法拉雀同辣椒仔少少

Mazda 6 優點:
1)2500cc,好力過Mazda 3(但重少少)
2)Wagon 版過尾箱超級大,發低後座玩車中泊都仲得
3)Wagon 版有車頂架
4)有尾版感覺豪華啲,岩上左年紀既人,Mazda 3 俾老人家揸外型感覺跑得濟
5)後座比Mazda 3 舒服(但都比同級Camry Accord 窄)
6)後座中間位手枕拉落拉入面有USB 差電
7)2012年到而家都係同一個底盤同設定,只係內裝同外飾upgrade 過,有壞去車房好易搵料同多人識整

Mazda 6 缺點:
1)食油過Mazda 3,經常行市區同經常塞車既話2500cc 好嘥油
2)俾人感覺舊,始終2012到而家出左12年,不斷少改都難免會俾人覺得舊款
3)車身好Q長,差不多同Odyssey 一樣長,但人地係7人車,你係5人車,入窄停車場難扭
4)車機有人話反應比較慢,雖然有360鏡頭但像素低
5)倒後鏡開合摩打洗車好易整壞
6)如果同1500cc 有尾Mazda 3 比,每年牌費要俾多兩千幾

希望解答到你。
香港有無 Cx30
您父親思想幾好
師兄真心癲,突登幫我搵,如果我係女,應該濕哂
Thx again
我都想揸歐洲車,諗住自己都換部
Lexus會唔會岩老人家心水d,維修保養都唔太大問題
有諗過,老人家又好似lexus好d,我怕鑊氣重
又唔係特登幫你搵資料既,
我想買萬3或萬6好耐,
同你一樣糾結緊,
所以先睇左咁多車評,
見你有需要咪幫你綜合下資料。

其實我都煩緊,
心理上好想買3仔,
因爲又型又靈活又慳啲油。
但又諗到我第日買左車會周不時車兩老,
又可能會車佢地去機場要放喼,
又間唔中可能會車下啲客,
3仔個後座同尾箱咁雞肋又好似唔係咁好,
而且好多人讚6仔旅行車個尾箱好好用,
但咁鬼長好難攝街邊位同泊啲細車場,
又貴啲油,
所以到而家都未扑到鎚揀邊架。
唔會啦,Toyota高級版,唔會太大鑊氣
買6,車埋我
Ching本身揸緊咩車
M3 2017打後都好好揸
有錢M6 冇錢就M3
M3係寶馬系列 我地叫Mazda 3 /馬3
Mazda 真係好好揸 最重要係壞咗都超易整 而且基本上都唔會點壞

其實Mazda 3 夠做啦 既然你都講到老竇冇乜要求 其實你買舊啲 2013嗰啲都得啦 就算行咗20幾萬里 如果個前車主錫車嘅話其實完全冇問題

我都有一架2012年既 Mazda 3 sedan 當時就係十幾年前一手咁買返嚟 揸到而家都仲係完全冇問題咁多年完全冇大執過 冷氣暖氣仲要遠咗咁耐都依然好新淨

如果你想慳皮啲你咪買架舊啲㗎囉
我想講Mazda 3 個後尾箱好闊㗎喎 裝到兩個大篋 另外仲有少少位置可以放下雜物

你話Mazda 2 就話細啫 3仔夠做啦
樓主要既野係哂度
可以完post
6車身好長喎
你老豆有冇揸開車?
原來你會考慮Lexus
咁一定係Lexus 車籠主打舒適
你不斷問有冇嘢整 Lexus出名冇嘢整
今時今日重笑鳩mazda既人只會係啲唔識車既人
要放喼又要載長老都係乖乖地入 SUV 吧。

Sedan 長老上落車唔係咁方便 (假設身體健康有些少問題)

SUV 空間大啲,長老坐得舒服一點,又可以擺多啲嘢。

當然都係睇錢份上 💪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞