求大佬們指教!Mazda3定mazda6?

142 回覆
2 Like 10 Dislike
CX5不知幾靚
Thx ching意見,我都係諗住搵啲五六年車嚟買,新淨啲,始終送俾人
揸開車,做大車司機
Es250好似唔錯,岩老人家揸,但首選都係m3m6,始終當腳車,又冇咁大食,es250應該大食除非買Hybrid or diesel
初頭都係咁諗,但感覺他犯賤想揸sedan
又真,靚過我架濕鳩kia stonic
咁車size無問題啦
睇你咩用途 同 幾多時要車多過2個人
咁多的 或者真係要用時想後座舒服的
Mazda 6一定好好多

btw, 新的年份mazda獲氣都算少
加到15個買2手歐洲車 都一定無咁reliable
同埋整車錢之類 仲貴好多 long run一定無咁扺
唔係要買logo 同價位買架mazda新幾年
入面tech同design都無咁outdated
Thx ching咁早都復我
所以比起lexnus,m仔性價比更高?
你果㗎係棍波就唔同講法
起碼係稀有物種
之前都係諗呢兩部 價錢又差唔多 最後買左2021 Mazda 6 sedan 冇咩投訴 係車機舊一代 揸過cx5新個隻車機反應快好多 同埋食油啲咁 但係好舒服
利申澳洲
頂配CX-5啦
最佳選擇

你上28car碌一碌都有幾架
但上CX30不如上CX-5
Lexus 價硬 老一輩鍾意多d
唔係唔好 只係我嫌佢design有浸老土味
講質素同做工 Lexus應該都日系top ge

mazda 就偏向design 內裝同駕駛感
個價唔似雙田咁 舊車都一堆老野托住
搞到用貴的價 買舊幾年車咁
但我又唔覺雙田真係特別好

anyway, 入showroom睇下
再約2手車盤睇下對比下
買Mazda / Lexus 都唔會錯嫁喇
兩個大喼即係兩個26寸都得?
因爲兩老而家退左休,
周不時去旅行(中國以外地區一年去4~5次,羨慕死),
諗住第日有車可以送機同接機唔洗佢地拖喼去巴士站,
如果第時買左車先發覺塞唔落兩個喼,
應該會好老尷。
你係車主你清楚,
而家解決到喼既問題就解決左我一半疑問,
淨返既問題係兩老坐後面會唔會頂膝頭,
雖然我一家都係矮人一族,
但外家舅仔178,外父都17X。

BTW,thanks Ching!

馬六尾箱尺寸應該泊機場全家連埋我一齊去旅行都放得落4~5個喼,但爲左一年4~5次既方便而買部食油啲又舊款啲既車又好似計唔掂條數。
全家去旅行要泊幾日機場
不如買架3仔
機場來回call Uber 算啦
CX-5 唔諗喇,
Mazda sell 豪華樣,
CX-5(同埋CX-30,CX-60 etc.) 俾我感覺作爲SUV 太斯文,
如果買SUV 或CUV我會諗CRV 同Tiguan All Space,
起碼牌費平啲,又可以塞多兩個𡃁仔親戚,
外型都Raw 啲。
不過之前揸過Golf 同ASX,
都係覺得小揭背揸起上黎好玩過SUV。

Mazda 都係MX-5, 馬3,馬6最靚。
P牌一出牌就買咗2016年Mazda 6
貪佢幾型 價錢又唔貴
啲fd坐過前後座都話舒服
不過我自己揸咗幾個月,有幾樣唔知係架車本身設計就係咁定我架車先係咁

1. 車身都幾低下,有啲停車場如果地下有條curb基本上唔會睇到,老人家坐耐咗條腰會有少少攰(我後生仔揸得耐都會like 1.5hr),不過有可能係上手改低咗架車但我冇專登問佢

2. 軚盤都幾啜下,有幾個揸開車嘅fd都有咁嘅feedback,我初初揸都覺得比起之前學車架車啜好多,唔sure係咪我架車/唔夠軚盤油嘅問題

3. 我嗰架2000cc黎,但上斜/加速真係冇乜力,even我fd揸1500cc golf都覺得架車冇乜力,我fd就話可能係個電腦設計係咁,又有可能係上手揸得少所以有啲積碳
除咗呢幾樣都幾滿意
奧洲啲稅好撚高
嗰隻款有分自同棍,但你又知我揸棍….
呢個真,如果去旅行真係來回call Uber或者gogovan仲好
Thx ching分享
收到
mazda3 sedan 尾箱大過hatchback好多
點會唔夠軚盤油
宜家啲車全部用電軚架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞