OnePiece 海賊王 第1119話 情報+討論

206 回覆
11 Like 22 Dislike
其實乜刀物刀又點樣係海賊王世界得閻魔有特殊效果
重點都係睇人
唔好比尾田睇到,唔係又改劇情
不過如果照佢推測
月球應該會比海洋覆蓋?
卒仔 霸王色一野已經清咗場
唔通路飛嘅夢想就係冇海,所以啲人先笑鳩佢
咁佢應該飛上月球
個推論幾好睇
diu
好似好講得通咁
神曲
食飽飯覺醒尼卡
睇海賊王咁多年第一次覺得個故仔作得好
我估夢想全句係:做到海賊王之後,我要不停繼續冒險,去月球成為月球既海賊王
開頭覺得個火設計似核能
總之有熱溶冰山 令水平面升
但海賊王星球應該無冰山? 應該唔會係無風帶 或者某個無乜人去過既地方?或者未去過既島 冰山過到入雲?
但我都相信原理唔會同現實一樣,幻想世界有幻想邏輯
我估極大機會同紅土大陸有關
世界以前水位低 陸地多
月球文明人黎左 因某種原因 可能佢知道地球發展咁慢咁落後原因係因為無海洋,無海洋會令世界無自由,掌握權力既永世奴役其他人,或者純粹係不利發展,月球人看不下去 想改變
但星球水量少,湖泊變海洋既方法只有令土地抽走堆起,如果堆曬一個位 星球重力中心係會失衡,所以會堆到一個環狀咁包住個星球 即紅土大陸咁
佢地有某樣技術 被土著稱為天王,可以將土地帶到紅土大陸
土著搶左黎當武器咁用 令戰爭上取得優勢

OP主歷史係講殖民者同土著既關係
黎殖民或因自私或因不幸,黎到想用自己知識技術開化落後地方既人,可惜土著當權者最關心自己權力,佢運用殖民者帶黎既科技去打倒殖民者 鞏固權力,或者最初打住能源環保既旗號吸引到好多人參加推翻殖民者 實則有權力果班奪權第一,環保係口號
我都覺得係,因為可以自由自在去任何地方
係,完全冇話有咩分別,一直都係用家強弱問題
邊個食到橡膠 邊個做到尼卡
點解羅傑唔去諗去搵橡膠果實 而係以死吸引人出海
多人出海 但未有尼卡出現 一樣都無用 結果同佢自己一樣 早左
估下博士副體走唔走到
路飛話要救走佢 我估照計實救到一個?
實力勁得濟, 唔配把勁刀頂唔住
One piece 咁解都似
都唔肯定羅傑知唔知橡膠=尼卡
仲要羅傑本身有絕症
冇咁長命,冇海王?
故事有冇講點解紅髮去搶橡膠果實?
下集幾時出?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞