政府公務員做野咁慢原來係呢個原因…..

237 回覆
1249 Like 30 Dislike
計咗行政費未?
重有一堆招標程序手續要攪
到最後部機既價值會打咗3折
即係7800買到2000蚊文書機既質素
啱啱上dell望下
最cheap嗰部機而家做緊折唔連mon都要六千幾蚊喎
現實係部腦一路未壞都無得換
換又係換返舊
換新要拎重重approval
未計供應商垃圾機當高性能機
十幾萬1個月
你乜都唔識 好蠢
唔係咁點扮工
唔出奇,政府有啲office仲用緊啲陳年printer fax機
講緊廿幾三十年前嘅款
佢無呃你,大把政府部門係咁
都真 唔敢講無人用緊D咁舊既機 但都肯定大把職位用緊好快既機

利申低級公務員 工作需要要畫圖 部機有64GB RAM
on9
一個officer一個月人工已經買到四五部有返咁上下勁嘅電腦
要人浪費啲時間排隊再慢慢㩒
低級都要畫圖
起碼都技術員工啦
咁跟POINT計都係低級既 但上面某D老細部機係廢過我地 所以應該都要睇下工作需要決定買咩
Aco應該話勁機俾分上級, 我用廢機咪慢囉

不過心諗就最好唔好俾我, 我可以慢慢做
專登擺明,乜都用廢機同紙本工作,慢先有得懶,根本比乜機都一樣咁慢,冇問責制又鐵飯碗+人工好過私人市場先係主因
搞環保就俾幾十億
一條友搞掂仲想點
有冇見過入嘢落膠袋要8條友做
見到呢個post
就諗番起 早排番中學 同個校長吹水
因為當年我係第一屆既學生
然後吹吹下水 問佢 點解當年 禮堂點解可以無冷氣

佢就話 其實無冷氣都唔算d咩
當年其實要跟足教育局條list
要有齊曬條list既所有野 先開到校
然後條list入面有樣野 係 90年代 就已經冇人再用
亦都搵唔到係邊到買番黎

差d係個年開唔到校

係到左開學前 1-2日 先同教育局傾掂數 先開到校

證明左政府d野係又慢又舊又死版
email 太細,usb block左,只可以用CD
有乜問題呀?

人地講到明係要齊哂list入面既野先得,咁依家唔齊,下一步咪進行唔到囉。你自己懶醒,係度分析,先唔講你有冇權去challenge個list入面既野,就算要challenge都由上頭去開會然後make decision啦,你自己走去過哂界坐埋上級既位去改list?一陣出左事你負責?你要做既係報告有關情況,然後等上頭決定。

仲有比你做埋開校功臣都唔會有bonus嫁,但係你show到你咁capable,好啦,你幫其他同事做埋佢果份啦。
$7800 可以買到OK 勁既文書PC 啦喎........
分分鐘仲玩到下LOL添....
你果到寫spec 7左
聞說win11用HDD行raid1
紙本係政府行政傳統
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞