政府公務員做野咁慢原來係呢個原因…..

237 回覆
1249 Like 30 Dislike
政府有指引定期更換電腦設備架喎
你朋友有冇同IT反映先
咁都買唔到文書機? 貪污好嚴重喎
軟件梗係唔包
政府好似直頭只可以用自己加密咗嘅usb,其他read唔到
坐房d油仔 剩係玩email 都27吋mon
出面d抵級 用緊垃mon垃圾機
佢個價表話要包埋
採購好耐
買完已經好舊Model
跟住會有大量Program防毒
真係開Excel都慢
7800買一線牌子機連mon都夠喇,仲要係最新果款,政府大批買一定有平
standalone唔好上到內網嘅好似得
網絡安全呀
我做果到
岩岩砌左部12400 + Asus prime B版
For 拍卡機 only CLS
個spec寫成咁真係同叫人貪污無分別
唔係改用鴻蒙已經好好
有幾奇啫
電腦上唔到網
word excel版本舊到你唔信
拎嚟出下更表 計下人工 好夠同
大機構甚至政府出tender大手買呢D機呀器材係預你要做埋保養
有D仲要你教埋D人點用
你而家就咁落街買部文書機可以做到咁平
係因為入面所有software都係佢俾你你就要
但如果有日你部機突然唔著 或者藍mon呢D on9野 你一係自己搞掂 一係自己好彩有買保養 (hardware/software) 就可以拎去整
而政府出tender係會要vendor包生養死葬
同埋包既software全部licensing一定要齊晒 例如你而家屋企部機用緊windows home咪平D
全部野計晒 你仲要諗埋大批訂機既話你要做多少少QC呀點貨送貨 所有野加晒你會唔會仲覺得個價錢同你落街買一樣
包mon,包軟件,一般用軟件加埋應該四千左右,實則部機應該得三千喳喎
大把人返工自己買個mon,keyboard mouse
不過政府死都唔用ssd,想點快都冇用
政府做開水魚,做政府生意既,收佢7800只係會俾4000貨色佢。
同親政府做生意既,賣街賣$100,賣俾政府就會係$200,所以接到政府生意係好多油水

利申做核數,見過太多
有啲仲要限速
Aco咁多弱智 比咁好設備浪費曬
俾左5600蚊分分鐘連2800蚊質素的電腦都無
優質教育基金係for 學校

教育版Windows 好平

Office Adobe 嗰啲唔計落上面條數架
通常枱機要求麒麟
做過政府intern
部機好似係i5 6系, 開word/ excel都ok
不過有D 位仲用緊正方形mon 同埋上網好撚慢
中間唔洗利益輸送同貪污?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞