政府公務員做野咁慢原來係呢個原因…..

237 回覆
1249 Like 30 Dislike
最仆街唔可以銷毀
堆喺度
或者要搞手續
好多部門都係收CDemail/usb都唔得,搞到專登買部燒碟機
無main就要換啦
呢條友鳩還鳩,但佢係poly升到好高位
因為load唔到
有幾?
Citi同HSBC有d server仲係行緊NT
美軍一樣
要交去物流處拍賣
賣唔到先可以搵垃圾佬收
但係又要即場消磁
水魚之都點同,部機4k成本賣畀政府坐底12k (但要連保養)
USB唔得係因為可以改唔可以做紀錄
email唔得係因為mail box得幾GB
唔好話埋
政府而家仲係要印返email出黎手寫返index
出面值4000既文書機
政府買應該要8000
有糧出,加薪足咪得囉...班廢物洗撚理d野做得快定慢咩
政府招標 唔睇市價
只會揀招標完個幾份最平既
啲公司一定開得大
所以做政府生意最好搵
同時都係支出勁大既原因
如果可以自己上網格價/淘寶
一定慳好多
唔多信識d eo ap話部機好快,又可以任上網
KPIa
同個政府部門合作過
佢哋話廿個人share一部4GB RAM繪圖電腦
本身啲tender 個價其實好 make sense,
係一層層遞上去 approval,
嗰啲收十幾廿萬糧嗰啲 冇料扮四條 為咗證明自己存在價值
就亂鳩咁Cut, 遞返落嚟 就係咁㗎啦.
我聽過最撚黐線
某部門大換機 budget $1700 PC 連埋個Monitor.
樓上啲撚樣 都唔撚用電腦梗係唔理
做嘢嗰班咪suffer. btw 樓上係唔會理,
下面淨係跟order做嘢
有料嘅中層 就會諗辦法;
無料Yesman 就會一路捽落去;
以前做過一排合約工 5分鐘做得完部機起碼要load15分鐘
係唔係又要同某啲人開嘅公司買啊
Print email出嚟file
包正版軟件嘅話就勉強ok 咋,唔可以話好夠

Mon around 1k
正版 stand alone 企業windows around 1.5k
MS 365 1年企業版 around 1k

啫係4k 砌文書機,仲要包保養。商用防毒?

dell 最cheap 廠機未包Mon,只有windows 都6千尾 。包埋 Mon 大概呢個價

i5 + 8gb ram + 256 GB SSD.......

自己砌機好多人無理過軟件價, 但商用嘅話其實好貴。
大把aco/ca 仲用緊依報mon

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞