點先可以推多D人去拍netflix?暫時好似得劉俊謙一個算係被選中咁

101 回覆
267 Like 9 Dislike

之前已經拍過《此時此刻》,今次《誰是被害者2》又有佢份
明明香港拍戲拍劇既人咁多,但就冇咩人打得入netflix
老實講劉俊謙條路係plan得幾好,就算冇九龍城寨佢只要keep住上netflix一樣會紅,城寨只係加快左件事
香港演員如果想行得再遠少少是咪應該諗下點殺入netflix?
資本家國度都係計錢姐
香港crew同演員 成本高
同一個budget 請韓國台灣日本
做出黎個質感會好過香港
同埋Netflix 唔似TVB
Netflix 要出口電視劇入中國好麻煩
而廣東話市場最大個market 係廣東省
5000萬你比韓仔拍部屍殺列車出黎
但你比香港五千萬拍套衝上雲霄咁上下既電影你
你係資本家都識揀
正如胡杏兒六萬到一集電視劇 一套25集到收150萬
但你請韓國全智賢100萬左右一套比曬你
你係Netflix你點投資
片酬打錯sorry
胡杏兒一套都600到700
全智賢一套1000到
記錯左第二個片酬
買一套戲個價可能同請一個劉華差唔多錢
香港成本相差韓國幾多啫?
甚至台灣有少少名嘅演員 都平唔過香港幾多喎
不如話知名度 實力不如韓國演員
除左一線 仲有幕後成本 道具成本 租場成本
反黑6500萬
同華燈初上都係6500萬到
一套甩頭甩骨
一套就精品
點先追得返
幕後都真係太貴,但幕後班人計返其實人工都係低
係因為香港好少出色年輕演員,暫時佢係最標青果個
其實蔡思韵最早拍Netflix劇,仲有常威幾年前拍咗Netflix電影
後生有演技嘅唔係無
但劉謙屈機在全能full package
有樣有body有演技入水能游出水能跳
最加分係佢夠鳩反應又快

睇返此時此刻個記招
先發現其他台灣男藝人喺主場答問題都超悶
佢係好自然咁搶哂fo
綜藝效果拍得住資深藝人
嚟緊好似會開拍信一傳
好大機會係賣比netflix
原著有咁多信一既故仔咩?原著應該係以陳洛軍做主線,男二好似係十二少先岩
女黎講我自己覺得係廖fish 最有潛力了
好簡單,netflix 台灣大部分比林心如團隊搞,你奶得林心如開心應該做主角冇難度
幾年前netflix 有搞過香港製作公司合作嘅,不過成本高market細,好早就斬纜啦
美國成本仲高
講錢不如講質素,你拍嘢冇質素Netflix 自然唔會出資
賣同俾Netflix 睇中出資比你拍兩回事
Netflix摺左香港 靠拍台劇入唔容易
不過而家的確越黎越多香港演員拍台灣作品
新果班蔡思韵 袁澧林 柯煒林 mirror都有拍 舊人ekin Gigi 宣萱近年都有拍 我諗黎近應該會係Netflix見到更多香港演員
原來宣萱果套係新加坡劇
中國香港演員想行得遠少少係拍韓劇
而家好似有台灣演員紅撚到拍韓劇?
唔知d網絡鱔稿寫既係真定假啦下
到底係真係紅撚到去南韓,南韓編劇覺得個角色啱佢做
定係有有錢人出資,要套劇比個角色個台灣演員呢
就要自己研究一下
姐係咁美國個市場大過香港同香港市場既問題
美國製作可以更高既成本
而香港成本高收益低
而且影視作品出口係涉及貿易條款
唔係咁易出口
TVB想出口自製電視劇到廣東省外既內地地方都唔易
雖然以CMC老細黎瑞剛既勢力同埋佢旗下有既影視公司影響力
只要佢簡單咁將旗下資源整合
廣東影視文化都唔應該咁弱勢
但佢拿住共產黨錢收購間公司擺明唔想賺錢咁款
仲踩曬界咁入股TVB 香港政府都唔做野
證明內地政府都唔想廣東文化強勢
政治上都難搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞