點解李雲迪曾經風光,而家咁樣

231 回覆
9 Like 12 Dislike
李雲迪可以 唱rap歌 作曲(流行) ??

雖然樂理5級 就個個都可以作曲 8級就個個都可以編曲
李雲迪 人生黑點就係蕾神
就好似真係再世蕭邦坐喺你面前彈琴咁
感情、音色100%到位
不過而家佢都好少彈蕭邦
雖然冇人知蕭邦真人彈成點但又真係比倒人嗰種感覺
早幾年佢嚟香港 聽過佢live
天才級
古典條路就係細個已經練到有晒肌肉記憶
大個就收到期

Ray Chen都係咁 唔明佢哋點解可以有咁多時間
當初係幾靚仔
後來愈做愈劣
無人想知隻雞蟲而家點

Maxim 基本上10零歲已經係天才兒童
20歲基本上係當代年輕演奏家中有絕對領先地位
依家啲後生仔比較buy Hilary Hahn
佢又係拉得好好唔使講
不過我比較鍾意Janine Jansen
當然Maxim係神一般嘅存在
Ray Chen 就…….
我唔想好似樓上話王宇佳咁樣
去到佢呢個程度全世界都冇幾多人造到
不過係最頂級小提琴家去比
佢就仲有好多進步空間
個個係度討論緊討論左咁耐
你衝出嚟都唔知做乜
定你個名叫「無人」?
Ray緊係唔夠你講嗰兩個勁啦
只係唔明佢點解仲可以咁多時間做media嘢
又做gym又玩YouTube又練琴又演奏又開masterclass,都唔明佢點分配時間
多數都摺埋用好多時間練琴先去到嗰個領域,佢係少數連把口都好識講嘢最近嚟香港BU個masterclass後生仔嚟講都講得幾精準、唔虛泛嗰下幾佩服

Hahn 其實都仲係40幾歲,已經拉Bach 拉到化境攪到好似上咗神臺好耐咁 好撚正
Janine Jansen感覺再神童啲
就算幾有成就都好
衰一次叫雞就衰一世
唔會再有人理佢
Hahn 上位上得好快
Janine 好似少咗好多演出
新加坡最近出咗嗰個女神童你點睇?
確係年紀輕輕不得了
不過好多年輕天才捱唔到去20出頭
係咪當年少年組雙冠軍嗰個Chloe?
感覺音色好過個男仔
細個唔太大爆炸力 不過已經冇嘢好挑剔
穩定到癲
左手唔洗講
右手都已經爐火純青
係佢
依家應該仲係20歲唔到
已經變咗星加坡管弦樂團嘅生招牌
不過睇過佢嘅一個訪問
佢唔會將未來綁死喺古典音樂
相信會做埋其他嘢
咁樣唔知佢仲可唔可以再上層樓
話時話,下次Maxim 係我附近開演奏會
就算得我一個都會買飛去聽
身邊冇咩知音人
蔡柯宜佢得17歲有排贏
不停跟團拉concerto睇見佢都攰
上twoset 笑得好甜
La Campanella 一定要提Kissin
https://youtu.be/M0U73NRSIkw?si=wCB95lzgrbFvOVg3
聽到起雞皮
識貨
呢個都係非常之好
Lisitsa不了
成日一味係到衝衝衝
前面鬼死咁快但後面又延續唔到個氣勢
結構佈局音樂性0分
agger 唔欣賞佢
處理得好粗糙
巴打題外話 Dmitry竟然喺蕭邦鋼琴大賽彈nocturne op9 no2同fantasie impromptu 估計都冇第二個
利申 好鐘意佢
彈琴第一戒:唔好學Kissin咁彈。佢係天才你唔係,佢係摩打手。我聽完佢玩李斯特超技首鬼火之後,我就封手以後冇再彈琴

要學就學李雲廸,勤練習係做到佢嗰種簫邦感覺七八成
感覺好似好散咁
有一段我以為佢亂彈咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞