點解李雲迪曾經風光,而家咁樣

231 回覆
9 Like 12 Dislike
有彈過Rach sonata 2, 冇出過碟
依個version ossia cadenza 好震撼
屈個基佬叫雞真心慘
我以前成日揸車聽拉記彈拉2拉3,同一面CD
我明白當年錄音質素好差,不過車聽唔使咁高要求

我本人就永遠鍾意拉2多過拉3,因為concerto本質係鋼琴同樂團對唱。拉3一大斷獨奏冇左concerto 既意思

原身錄音係拉3好D,拉彈拉2太機械感覺,我諗同錄音質素好大關係
當年fps唔夠姐,呢家4k 120hz 240hz唔會再有殘影
咁公道講 熱情同狀態有波動好正常
好多鋼琴家都真係因為冇晒熱情或者狀態唔好隱退過一段時間 畢業佢地付出嘅努力正常人難以想像長年每日練十幾個鐘 想休息下係好正常
Horowitz都隱退過
當然佢想休息就唔好接咁多job…

另外 唔同意你講Rubinstein四平八穩
佢啲錯音多到
條友不嬲都弱智黎成陣廢中鳩up除
嗰位巴打copy and paste,唔係佢打
講真王羽佳實力同郎朗比真係差好遠,
我去晒王羽佳黎香港嘅音樂會,大陸嗰d有時都會跟埋去,發現佢近年出show真係有d敷衍,全部都係大大力炸落去就算,基本上都冇乜處理可言,不過觀眾就係鍾意呢啲冇辦法
相反郎朗每一場嘅完成度都超高,從來唔會令人失望
其實識聽嘅就知完全唔入流
又未到唔入流嘅,古典音樂本來就係一個小眾版娛樂圈,有樣有身材點都有優勢
加上王羽佳本身技術好,彈showpiece又多
出名都好合理
普通人無學過音樂
其實係咪無能力分到啲頂級鋼琴家嘅高低?
唔算熟悉古典音樂,但有次睇完鋼琴戰曲,對套戲最後一幕Szpilman彈俾德國將軍首曲好有興趣
上網搵結果見到李雲迪嗰版本聽完一直好鍾意

https://youtu.be/hyCPiRmDMmE?si=votk-kgomO5QF7N1
Ok 我錯
要彈到佢咁都非常之唔容易
無謂太harsh
小學同中學都冇學過?
有嘅話即係同我差唔多
聽得多就聽到分別
彈嘅嘢都唔同
王羽佳都未必彈得好蕭邦
Chopin Ballade No. 1 一定要聽Zimerman嘅版本
Classical 好難入門
我反而覺得係因為rach無啲鋼琴家練咁多琴
其實同流行曲冇乜分別
點都會聽過一兩首古典音樂
土耳其進行曲
Fur Elise
樓上成日 quote 嘅 la campanella
Four Seasons
仲有好多好多
聽吓睇吓鍾唔鍾意
唔鍾意嘅,即係呢隻音樂唔啱你
就好似我俾Heavy Metal你都唔係人人頂得順
鍾意嘅,你自然會去發掘其他人演奏同一首歌
跟住去搵唔同嘅其他曲目
慢慢聽得多,自然識得欣賞
唔通夜晚掛住屌閪就可以返工唔帶腦?
基本嘢做好 無人會理你沉迷乜
本職工作都做唔掂仲掛住玩比人屌都好正常
比錢入嚟睇你彈錯
朗個格明顯叻仔識做人個啲
名人出事 問題通常都唔係「沉迷名利」到
而係…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞